За трети път поругават антифашистки паметници в Плевен

АКТУАЛИЗИРАНА – виж накрая!

27-ми януари е Международния възпоменателен ден на Холокоста. В Плевен обаче той е отбелязан по типичен за необразованите фенове на цар Борис III начин. Ето какво са направили, както е съобщено Самуил Мойсеев във Фейсбук, отпечатано и в “Плевен за Плевен”.

 

Снимките са от мемориала в „Кайлъка“, който е издигнат за почитане паметта на загиналите евреи-антифашисти в опожарения еврейски лагер.

Това, че надписите са такива, е резултат и от липсата на елементарни познания за историята на България по време на Втората световна война, по-специално депортацията и спирането ѝ, както и опитите тя да се представи като едностранен положителен акт. Аз съм писал преди пет години по темата, днес ми остава само да се надявам, че когато през март Народното събрание започне да обсъжда текста на поредната декларация, ще се намерят депутати, които да вземат думата и да обяснят, че е много по-добре за държавата и за държавността, ако вместо да представят миналото покрито със захар, го покажат такова, каквото е било: трагедията на депортираните 11343 наши сънародници и чудото, когато депортацията е била спряна, за да може 48000 от тях да не бъдат депортирани и убити в нацистките концлагери.
В помощ на депутатите и нашите държавни дами и господа, е и този разговор между историците и изследователите на този мрачен период от нашата история, които са най-добре запознати както с фактите, така и с опитите за тяхната интерпретация с цел да се говори само за “спасението”, но не и за трагедията.

Допълнение:

Зам.-министърът на външните работи и координатор по борбата с антисемитизма Георг Георгиев е публикувал вчера следното съобщение във Фейсбук:

Благодаря на областния управител на област Плевен, г-н Мирослав Петров, както и на общинския съветник от ОС Плевен, г-н Йордан Грижов за добра координация и бързата реакция!
Само ден след като сезирах местните власти в града, паметникът на загиналите при пожара в трудовия лагер през 1943 г. евреи, възвърна първоначалния си вид. 
Органите на реда вече работят по установяване и задържане на извършителите.

Image may contain: outdoor
Image may contain: 1 person, standing, shoes and outdoor

 

This entry was posted in Bulgaria, история, на български. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.