Фалшива новина, произведена в Бразилия… Италия… Алжир?

Фалшивите новини не са само дело на нашенци, нито пък е задължително да са свързани само и единствено с български ФБ-профили, популяризиращи руски пропагандни тези за лошия ЕС.

Днес, благодарение на една позната, която публикува тази фалшива новина, можете да видите една партенка, пусната не от българин, а от бразилец:

 

От числата под нея разбираме, че за 10 дни тази партенка е видяна от 1,3 милиона души, споделена е близо 25 000 пъти, генерирала е над 1 600 коментара и над 2 200 души са кликнали върху някакво чувство (харесване, гняв, плач).

Някой ще каже, че няма как видеото да не е истинско. Така е, то показва действителна случка, но то става фалшиво, защото коментарът към него е лъжа. Бразилецът Албертино Нето от гр. Тересина е написал, че видеото показва “Мюсюлманин, който разрушава статуята на Исус [Христос] и [Дева] Мария в Италия. Държавата, която го посрещна и му даде храна, дом и пари за преживяване. Само тези, които вярват в приказките, могат да мислят, че това ще бъде различно. Времето ще покаже … но пресата няма да напише нищо…” (превод с помощта на Гугъл, от португалски)

Снимка: френският “Les observatours”

Истината е (показана от друга моя приятелка), че на видеото е показано как човек с чук в ръка удря по лицето и гърдите на женска фигура от статуята Ain El Foura (“извор на фонтана” – фр.) в гр. Сетиф,  Алжир, дело на френския скулптор Франсиз де Сен-Видал. Статуята е била повреждана три пъти – през 1997 г., през 2006 г. и на 17-и декември 2017 г., откогато е и видеото. Палестинският писател Валид Ал-хюсеини е написал в Туитър още на 18-и декември, че това са “Враговете на културата, враговете на изкуството, враговете на красотата. Но специално враговете на жената. Дори под формата на статуя, тя ги провокира.” Други ислямски творци реагират по подобен начин. В самото видео се вижда, че хората, насъбрали се около фонтана, замерват варварина с камъни, удрят го с тояги и в края на краищата успяват да го свалят на земята.

Въпросът защо видеото се разпространява днес с такава скорост, има лесен отговор – разпространява се, именно защото текстът към него е фалшив, но благодарение на този фалшив текст то се превръща в удобно оръжие в ръцете на хората, които са лесна жертва на фалшивите новини. На онези хора, чието негативно мнение за мюсюлманите (всички!) намира потвърждение в текста на видеото.
Ако мислите, че не е така, помислете пак – когато Ал-хюсеини пуска видеото на 18-и декември в Туитър, то е споделено от 1183 човека и видяно само от 26 200. Единствената разлика е, че текстът под него е друг, а не сензационен и… не е свързан с Италия!

Уви, подобни “новини” ще продължат да циркулират в социалните мрежи и из Интернет, защото сензациите се ползват с повече популярност, а истината понякога е скучна, неинтересна и досадна.

 

 

This entry was posted in fake news - фалшиви новини, на български, общество and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.