Евтина руска пропаганда срещу България и Европейския съюз

Ето как работи пропагандата срещу Европейския съюз. Само ден след речта на Доналд Туск в София, в българския Фейсбук се разпространява масово една лъжа, създадена в Русия. Ето я – такава, каквато се вижда на стената на Яна Митева:

Публикацията на стената на Яна Митева във Фейсбук

 

Истината, разбира се, е далеч от цитираното от г-жа Митева, но е интересно да се види как троловете смесват фактите с лъжата, за да се разбере по-добре защо опасността от фалшивите новини и дезинформацията е толкова голяма.

1. За снимката
Тя може да се намери в Уикимедия и действително е от германските архиви. Важното е да се знае, че това е снимка от септември 1939 г., а описанието ѝ е: “Полша, септември 1939  г., близо до Устроние/Опатовице; пътен транспорт на арестувани евреи под надзора на полицията и SD. Четирима души в униформи на SD са в кабриолет, отляво надясно: обершарфюрер (сержант), ротенфюрер (ефрейтор), унтерщурмфюрер (старши лейтенант), обешарфюрер (сержант).

С други думи, човекът в кръгчето, за който се твърди, че е дядото на Туск, е ефрейтор от германската армия, но няма как да е дядото на Туск, което става ясно от описаното в следващата точка:

2. Да видим какво е правил Юзеф Туск по това време, според страницата му в Уикипедия (проверена и с източниците – полски издания, посочени в нея!)

“На 1-ви септември 1939 г., когато Германия нахлува в Полша, свободният град Данциг е включен в германския райх и гражданите му стават германци. Туск е нападнат в къщата си същата сутрин и по-късно става свидетел на арестите на поляци на жп-гарата, както и на защитата на пощенската станция в Данциг. Туск докладва за нападението в данцигската полиция и впоследствие е арестуван като полски активист, описан като “полски фанатик, опасен за сигурността на германската държава”; семейството му е изгонено от дома им. Туск е принудително накаран да работи в строителството на концлагера Щутхоф. През 1941 г. е разпитван от Гестапо и затворен в концлагера Нойенгаме, откъдето е освободен през август 1942 г. На 2-ри август 1944 г. Туск е принуден да влезе в редовете на вермахта. След около четири месеца, на 24-ти ноември 1944 г. той или дезертира в полските въоръжени сили на запад, или е затворен в лагер на съюзническите сили.”

Същата дезинформация е била използвана в изборите за президент на Полша през 2005 г., когато Туск губи от Качински. Информацията за службата във Вермахта на дядото са направени от политика Яцек Курски, който впоследствие е изгонен от партията си, а спечелилият изборите Лех Качински публикува официално извинение във връзка с нелепите обвинения.

От реакцията в социалните мрежи (след публикацията на моята статия) разбирам, че някои хора се объркват от това, че снимката е истинска, а пък информацията е фалшива. Ще го обясня по друг начин: в германските военни архиви има множество снимки от Втората световна война. Всички те са истински, а не фалшиви. Дезинформацията се случва, когато истинска снимка се използва с фалшив текст – в случая се твърди, че шофьорът на джипката е дядото на Туск (друг е въпросът, че внуците нямат нищо общо с действията на своите дядовци и баби!), което не е възможно поради това, че до 1944 г. той не е бил мобилизиран в редовете на германската армия. Какво значение има текстът под снимката става ясно и от друга разкрита фалшива новина, която стана популярна именно след промяна на текст, този път под видео, а не под снимка.

Следват логичните въпроси:

Стената на Яна Митева във Фейсбук

Откъде идва ментето на стената на г-жа Митева?
От сайт на руски език, Политфорумс (важен детайл: от базата данни за домейна politforums.net се вижда, че собствениците му са поискали да бъдат анонимни или поне използват регистратор, който поддържа такава функция); в него за автор на статията е посочен Олег Лурие от “Живия журнал”. Ако се чудите защо го е публикувала, не се чудете много – от заглавната страница на нейната стена човек не може да не забележи няколко факта: руското и българското знаме, преплетени приятелски. Профилните снимки на госпожата, в които се вижда, че е отбелязала (с носталгия?) 100 години от болшевишкия преврат. Както и фотографии, в които си личи ясно руската пропаганда. По-долу пускам картинна галерия за онези, които искат да се позабавляват.

Кой е авторът на оригиналния руски текст?
Ето кой е г-н Лурие, накратко: бивш журналист, осъден за мошеничество (два пъти), излежал години в затворите на Русия. Според статията в Уикипедия, разполагал с имущество, което далеч надхвърля официалните му доходи (джипове „Порше Кайен“ и „Ауди All Road“, леки коли „Мерседес S-500“, „Ауди ТТ“, както и две „Ауди А6“).
А какво вероятно му е било в главата, когато е публикувал ментето в “Живия журнал” може да се подразбере от избраните от самия него тагове към статията:  Гданьск, Гиммлер, Гитлер, Дональд Туск, ЕС, Евросоюз, Иосиф Туск, Киев, СД, СС, Украина, евреи, европейские ценности, каратели, концлагеря, фашизм.
Какво прави впечатление в тези тагове? Ами наличието на “Хитлер”, “Химлер”, “Киев” и “Украина”, разбира се, които нямат нищо общо с казуса…

Защо тъкмо сега този текст се появява на български език?
Очевидно е защо – защото повсеместната реакция в българските медии и общество към речта на Туск от 11-и януари 2018 г. в София е положителна. А антибългарската пропаганда не може да подмине спокойно подобни емоции.  Иначе текстът е написан отдавна, но не може да не се запитате дали не е бил преведен на български сега, когато е станало належащо да се “вкара в обръщение”, за да подрони авторитета на г-н Туск и да накара хората да гледат на него с недоверие.

 

Впрочем, ще бъде интересно да се види кои хора ще се хвана на куката на евтината антибългарска и антиевропейска пропаганда и ще продължат да популяризират фалшивата новина за “дядото на Туск”. И кои ще се усетят, че са жертва на тази пропаганда. А и кои ще се изправят срещу нея.

Ето и някои допълнителни коментари на съобщения във Фейсбук по темата. Ще допълвам тази статия с нови коментари, когато се появят нови въпроси.

Съмнения:
“Истината трябва да е несъмнена и недвусмислена! А аз и много други останахме неубедени. Споделих с всички, че смятате снимката за менте, но вие сам казвате, че е истинска. Кое е менте тогава? Намирам ,че доста обърканото и нелогично обяснение. Версията за принудително рекрутиране на Юзеф Туск не издържа. ”
“Не издържа фактът как е освободен през август 42-ра и след това рекрутиран в СД. От други линкове вчера, които прочетох на немски, излиза че Юзеф е посочил идеологически мотиви (вярвам, че си е спасявал живота си). Но е бил във Вермахта чак до края на войната. Там пише, че този факт е необясним. Добре, наистина датировката не съвпада прав си! Посочени са чиновете на четиримата, но не и имената. Но пък приликата между дядо и внук е поразителна.”

Коментар върху съмненията:
Истината си е несъмнена. За снимката обясних по-горе: тя е истинска, но нито един от описаните в нея хора не е дядото на Туск. Ментето е коментарът към нея. Няма “версия за принудително рекрутиране” (мобилизация). В нацистка Германия всички мъже са подлежали на военна служба. Хората не са имали избор; факт е, че не всички войници във Вермахта са военнопрестъпници, а допълнителната информация, че не е служил до края на войната, а е или избягал и присъединил към съпротивата, или попаднал в съюзнически лагер е показателна. Също така показателен е и друг факт – че той е служил като прост войник, а не като войник в SD или SS. Аргументът за приликата не издържа проверката на датите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This entry was posted in Bulgaria, European Union, на български, общество and tagged , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Евтина руска пропаганда срещу България и Европейския съюз

 1. Safo says:

  Какво значение има дядо му и прадядо му какви са били или не били? Това го имаше при тоталитаризма и го прилагаше БКП(БСП),като за някои родствени деяния на деди и прадеди се оплюваха поколенията наследници и не им се разрешаваше да учат в университети и да работят. За нас в Б-я това вече е история. Потърпевш бях и аз самия.

 2. милена says:

  Олекна ли ти?

 3. Милен Р. says:

  Поздравления, Вени, за точния коментар.
  Не знам, кое е по-отвратитено – наивната глупост или хищната готовност, с която толкова много хора се втурват на подобни съобщения и ги разпространяват. Отчайващо някак.
  Вчера писах някъде това:
  It was an old story, debunked long ago! But even today a lot of enemies of Donald Tusk, of Bulgaria and its European choice are not ashamed of multiplying Moscow’s disinformation about Tusk’s Nazi-grandfather etc. Here is an exposure of the fake:
  https://thepatrimony.wordpress.com/2014/09/22/propaganda-from-dawn-till-tusk/

 4. Христо says:

  Всички лъжи е добре да бъдат развенчавани,пък и наследниците не отговарят за делата на предците си !!!

  • Тони says:

   Да сте чували старата българска народна мъдрост за крушата и дървото? Аз не знам и не ме интересува дядото,но внукът си е нацистите от висша проба.Направо му е изписано на мутрата, а нея
   не е способна да я промени никаква пропаганда-нито евтина,нито скъпа,нито руска,нито еврогейска.

 5. spirit says:

  Изчаках да минат екзалтациите около речта на Туск. И сега е време да се запитаме: имаме ли нужда някой водевилно да припалва родолюбието ни? Или се нуждаем от нещо друго – вместо елементарно, плоско ухажване? Ето каква трябваше да е тази реч. Аз няма да ви говоря за шопската салата, няма да ви говоря за всеизвестното, няма да ви ухажвам, като споменавам Захари Бахаров или Христо Стоичков. Знам, че вие ще приемете това като нелепо изместване на вниманието ни от съдбовните ви проблеми. Тук, в този Храм на Българската духовност – вашият Народен театър – трябва да бъда максимално откровен с вас. Ще ми се да ви кажа, че ние имаме някаква представа за тежките ви проблеми – макар и не пълна. Но ние ще ви уважаваме още повече, ако по-често говорите за тези проблеми. Ако успеете да ни убедите, че се нуждаете от много повече помощ. Ние не очакваме сляпа преданост или послушание, както си мислят може би някои. Ние очакваме друго: да получаваме непрекъснато ясна и честна представа за случващото се тук – както и по-голяма настойчивост от ваша страна, за да преодолеете най-сетне дългогодишния си застой.

  Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/vsyaka-nedelya/ekskluzivno-v-blits-kevork-kevorkyan-gneven-rechta-koyato-tusk-ne-proiznese-tseluvachi_news571235.html

 6. Her Flick says:

  Излиза, че дезинформацията не е с руски, а полски…Лош, лош Путин, станал е поляк! И все пак излиза, че дядото е полски немец и е бил във вермахта.

  • Не съвсем. Когато една пропаганда (отдавна обявена за менте в Полша) е рециклирана и извадена от руския нафталин, тя вече не е полска. Щеше да е полска, ако авторката беше извадила полския оригинал. Между другото, очаквано ще бъде при следваща подобна партенка, хората да си свършат работата по-добре 🙂

 7. Милен says:

  Туск описа цялата истина за България..от всякаде е изпъстрено със спартанци(тракийци),ракия,драма и олигархията на един престъпник. НЕ МОЖЕМ да продължим с тази доктрина за напред. Тя е изкуствено фалшифицирана и не задоволява нито патриотизъм ,нито родолюбие.
  Хората просто ни се подиграват ,а ние им се радваме…

 8. Бай Оня says:

  Еврогейските ви глупости са смешни. Да го духа Туск и всички останали еврпедерасти. Не ми пука за шибания ви Еврогейски съюз.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.