Цинизмът на столичния кмет

Не съм в състояние да повярвам на това, което чета в българските вестници, но то е добре предадено тук. Става дума за цинизма на Бойко Борисов и опита му да използва трагедията на един пожар за собствените си, очевидно не много вис??и, цели. Вижте сами (предварително моля за извинение за цитирания по-долу език):

Днес Бойко Борисов постигна един невиждан до този момент връх. Връх по цинизъм. Убедете се сами:
Рано сутринта Бойко Борисов издаде заповед, с която забрани “всички прояви на територията на София, в това число и заплануваните мероприятия по повод 3 март”. “Днес, когато десетки семейства загубиха децата си и са покрусени от мъка, а други продължават да търсят своите близки и да се молят за тях, е грях да се чакат изследвания и ДНК-експертизи, за да се обяви национален траур”, заяви Борисов, цитиран от агенция “Фокус”. Той добави, че е очаквал държавните власти сами да отменят тържествата.
Националният празник трябва да се проведе по всички онези традиции, които са утвърдени през 130-те години от Освобождението на България, коментира Георги Първанов веднага след като прие почетната рота на паметника на Незнайния воин. Той заяви, че се надява информацията за ограничителната заповед на Борисов да е преувеличена, защото му звучала нелепо. “Какво да отменим? Да отменим вдигането на националното знаме, панихидата, тържествения мар??, с които отдаваме почти към паметта на онези войници от братските армии, както и на онези поборници от българското националноосвободително движение, които са жертвали живота си, попита президентът. Без да споменава името на столичния кмет, той заяви, че “тук има един стремеж да се заиграе с основателната болка и мъка на хората”.
Минути по-късно чрез агенция “Фокус” Бойко Борисов отговори, че не издава заповеди срещу някого, но институциите трябва да си поемат вината за трагедията във влака София-Кардам. “Удивих се от това, че няколко дни се ??икалкави на тази тема – ще скърбим, но след няколко дни. Ако някой счита, че е редно, когато хората са горели като факли и то по вина на държавата, през това време да се правят демонстрации, то аз мисля, че е гре??ка”, каза столичният кмет. По думите му заповедта е напомнителна – “да подсети държавните институции”. Пред “Дневник” Борисов коментира обвиненията на Първанов за заиграване с мъката на близките на жертвите с думите “Гузен негонен бяга”.
В “Стандарт” пък кметът се изцепва: Не може да има такова лицемерие. Не може в неделя на университета да е спуснат черен флаг, а ден след това националното знаме. Скърбим за толкова загинали хора и все още търсят изчезнали. Днес ще празнуваме, а от утре ще страдаме! ??ли сме нация и когато ни се случи нещастие, го приемаме заедно със семействата на потърпев??ите, или не лицемерничим пред хората и си правим празници и се играят хора и ръченици. Салютите и помпозността в случая и концертите надали са единственото средство да се зачете един национален празник. Когато БСП е на власт, винаги върху държавата се струпват нещастия.

Какво разбираме от тези съобщения?
1. Че за Бойко Борисов няма значение мъката на близките на загиналите осем ду??и, от които само ??ест са известни в момента.
2. Че той издава “напомнителни заповеди”, защото иска да бъде осветен от медиите, за да се види колко е “загрижен” за мъката на хората, без да го интересува, че само допринася още повече за тази мъка.
3. Че за него пожарът е, разбира се, по вина на държавата. Да не помислите, че е по вина на неговите колеги от противопожарна безопасност, които трябва да се грижат за осигуряване на план за евакуация не само от вагоните на БДЖ, но и от всички места, на които се събират хора.
4. Че цинизмът на тази въпиеща некомпетентност и неграмотност, на това мутроподобно лице с вулгарен речник няма граници.
5. Че на Бойко математика му куца смятането, защото между “осем” и “десетки” има разлика от около 42; правилото е, че “десетки” се използва за числа над 50. Но това е малка подробност, за която журналистките няма да му придирят; за тях е по-важно да получат SMS, подписан от Кумчо Вълчо (ака Бойко Борисов).
6. Актуализирано* след излизането на вестник “Сега“: ??нцидентът обаче не попречи на Борисов да отиде на високосен бал в резиденция “Бояна” същия ден.
7. Борисов забравя, че и той самият е на власт – при това в най-големия град на България. ?? бе??е избран за депутат, но се отказа самичък от “двете си депутатски места”. ?? след като е дезертирал веднъж, не си струва да се прави на мъж, защото очевидно не е.

Забележка: След новината от “Сега” не мислите ли, че е време да се сложи точка и на темата за наглостта на милиционера Борисов? Няма ли медии и хора в България, които да популяризират тази дебелащина и гьонсуратлък? ??ли не само журналистките са му кацнали в скута?

От прочетеното от мен в онлайн изданията не разбирам само едно: защо не се намери нито един човек, който да каже на Бойко Борисов, че е хубаво да мине един ден, без да се обажда. Впрочем, дали медиите ще се ре??ат да направят по подобие на френските си колеги “Един ден без Бойко”? ?? в него ден да не говорят за Бойко – ама нищо, да видим какво ще се случи – ще падне небето? Потоп? Земетресение? Хайде, баста!

This entry was posted in на български. Bookmark the permalink.

2 Responses to Цинизмът на столичния кмет

  1. По повод двата мандата, които юнак Бойко получи като депутат, но не реализира и във връзка с позорното бягство на Софиянски от “Московска” преди време мисля, че е крайно време да се въведе правило, според което извън предвидените в закона случаи [смърт, трайна невъзможност да изпълнява задълженията си и пр.] всеки кмет, напуснал преди края на мандата или отказал се от него да заплаща разходите по предизборната кампания от джоба си.

  2. ентосяст says:

    браво Вени. Но малко си преиграл. ??ма замисал в това коеот е казал кмета. Не съм му фен но точно по тази тема е да спориме дали ча??ата е наполовина пълна или празна. Не мога да го обвиня че не е прав но не мога да кажа и обратното :S
    Жалко за интелегентните хора които изгоряха. Но по важно е стока, както знае??, стоката от илиенци

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.