Отвращение

Да, това е чувството, което ме обхвана, когато прочетох материала в “Сега”: 420 русенци се погнусиха от децата в Могилино.

Вижте сами как започва репортажът:

“Да си ги вземат белгийците, щом толкова си ги искат”. Такива реплики се чуха на протестно събрание в русенския кв. “Средна кула” срещу преместването на децата от Могилино в изоставено училище в центъра на квартала.
Трети ден местните хора се бунтуват срещу възпитаниците на интерната, който се прочу в чужбина с ужасяващите условия на живот и в резултат ще бъде закрит. 420 от общо 3400 жители на квартала са се подписали досега срещу предложението на русенския кмет Божидар Йотов на запуснатия имот да се построят 4 малки къщи, в които децата да продължат живота си в нормални условия. Парите за тези жилища бяха събрани в национална дарителска кампания на Би Ти Ви. Заради неочакваната съпротива общината оттегли вчера от сесията на общината точката за Могилино. “Време е българите да приемат, че има тежко болни деца, а не само да изразяват мнимо състрадание”, коментира бунта кметът на Русе.

и по-нататък:

Според противниците на предложението мястото на децата не е в центъра, “пред очите на хората”, а някъде на закрито. За целта имало достатъчно площи – в боровите гори и други терени. Майките в “Средна кула” не желаят техните деца да общуват с недъгавите си връстници. До определеното място има детска градина и местните се опасяват, че децата в нея ще се заинтересуват от съдбата на изоставените си болни съседчета.
“??зкараха ни нацисти, какви ли не!”, възмущават се бунтовниците от “Средна кула”. “Нарекоха ме примитивница, защото казах, че първо трябва да се потърси причината за раждането на такива деца. 90% от тях са от ромски семейства, от пияни бащи, от 20 сестри и балдъзи. За да се излекува една болест, трябва първо да се намери причината”, обяснява Галина Атанасова.

?? каква се оказа тя? Вместо да се грижим за децата – си търсим аргументи против? Галина ще донесе вода от десет кладенеца, за да обясни защо мрази различните хора.

Да, Галина, те не са болни, те са различни.

??ма ги в цял свят, но отно??ението към тях е различно.

?? по отно??ението към тях може да се съди дали обществото е здраво или е болно.

От реакцията на русенци може да се направи категоричен извод: българското общество е болно.

?? моля, не излизайте с коментара “Ама само 420 русенци – това не е представителна извадка!”, защото ако обществото ни бе??е здраво, срещу тях щяха да се изправят 4200 нормални русенци, които щяха да им кажат да си налагат парцалите. А и общината няма??е да оттегля точката от дневния ред.

Вижте и реакцията на нормалните хора:

“Възрастните са против, по-младите хора са “за”, усмихва се продавачката на вестници Елица. На нея децата няма да й пречат, макар че ще са точно зад павилиона. На същото мнение е и Мирослава. “Децата не са виновни за това ре??ение, няма да навредят, да не са наркомани?!”, пита момичето. Според Красимира Атанасова преместването на малчуганите от Могилино ще доведе до облагородяването на квартала. “Не можем да ги хвърлим в контейнера, защото са различни!”, казва тя. Някои от този лагер дори обмислят възможността да пуснат контраподписка, за да се чуят и техните гласове.

Виждате разликата, нали – обмисля се подписка, но искате ли да се обзаложим, че няма да събере и 420 подписа? ?? че противниците на децата ще са по-гласовити? ?? че ще обвинят нормалните хора, че им е лесно да дават акъл, но защо… и познатата история – от десет кладенеца вода.

Емил Спахийски в същия брой на “Сега” е написал коментар “Народе????“, но и този коментар няма да помогне.

Жалко за Русе, жалко за русенци, жалко за България.

This entry was posted in на български. Bookmark the permalink.

2 Responses to Отвращение

  1. pierrot says:

    Нали знае?? – всеки си мисли, че е силен докато не му се наложи да се бори!

    Жалко е отстрани наистина…

  2. Емо says:

    Самата съпротива показва, че въпросната група недоволни са с слаби и жалки ду??и.Какво могат да направят-да предпазят децата си от всичките гадости на живота?!Дали е по добре да се опитват да държат децата си под стъклен похлупак, грижливо криещи горчивите истини от живота-за болните техни връстници, за психопатите на свобода, за капитализма…
    Хората трябва да пораснат, ама порицанието на постъпките им наистина няма да имат голям ефект.На??ата народо психология е гре??на из начало!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.