На вниманието на управляващите: Защо в България няма ??нтернет-търговия!?

Йорадан Стоилов е български блогър, живеещ в Пловдив. Той
е написал блестящ репортаж по темата за “освобождаване” на стоки в българската митница.
Стоки, поръчани през ??нтернет.
Моето заключение е, че тази диващина и варварщина по отно??ение на гражданите в митническата администрация е една от причините в България да няма ??нтернет-търговия.
Сега препечатвам репортажа, а веднага след това го изпращам на всички хора, които са управлявали, управляват или ще управляват България.
Дано помогне!

Вени Марковски

Точно на 6-ти февруари направих една поръчка от сайта www.merchnow.com. Поръчах си няколко суичъра, тениски, къси панталони, дискове, плоча, значки и стикери на обща стойност $168 с включена доставка до Пловдив. Обявеният период за доставка бе??е от 2 до 4 седмици, но аз бях готов да почакам доста повече.Днес, 27-ми февруари получих бележка от Агенция “Митници” да се явя в пощенското бюро на “??ван Вазов”, за да си получа доставката. Ок, помислих си аз, може би защото вече сме европейци ще се радваме на бърза и облекчена поща. В 12:00 на обяд се качих на колата и в 12:30 бях пред пощенското бюро.Почивка. 12:30 до 13:00. Нищо, ще почакам 30 минути отпред.През тези 30 минути се събраха още няколко човека. Вратата се отключи и всички като не видели се втурнаха и се прередиха най-отпред. Аз с чисто великоду??ие ги пуснах да се бутат и джавкат и си изчаках спокойствието.

Дойде и моя ред.

Погледнаха ми документа и ми обясниха, че моят колет е инспектиран и съдържанието не съответства на списъка със стоките. Обясниха ми, че от общо 16 артикула, в колета има само 9. Помолиха ме аз да предположа кои от нещата са вътре и кои не, за да може на базата на тези предположения да се преизчислява крайната сума и върху нея да си платя митото.

Предположих, преизчислявахме, $91. Хайде към митницата на другия край на града.

Отивам там и съм тотално неориентиран. Някак успях да намеря точната сграда и етаж. Наредих се на ???опа??ката’ от двама, за да ми кажат след 30 минути чакане, че трябва да отида до някоя митническа агенция (частна), за да ми изготвят обмитяващ доклад.

В агенцията (има??е десетки различни, влезнах в произволна).

Отново предположих какво има в колета, за да може да ми изготвят сумата, която трябва да платя. Честито, 70 лв. мито + ддс, както и още 20 лв. за агенцията – затова, че ми изготви документите.

Отново в митницата.

Чинно си изчаках реда и русокосата нелицеприятна дебелана ми поиска документите за обработка. Помолиха ме да седна и да изчакам. Добре, помислих си, че му се вижда края. Та все пак това е нищо и никакъв колет от САЩ с няколко парцала и няколко диска. След 20 мин. ме повикаха, за да ми кажат, че митническата агенция не е написала правилно документите – да се върна там и да ги помоля да поправят нещата.

Споменах ли, че парите се налага??е да ходя да ги внасям в банка? Банката, която се намира на митницата е друга от тази, в която внасям (това трябва да е ясно на всеки). ??ма си и прилична такса.

В агенцията ми се ???зарадваха’. Не намериха нищо нередно в документа. Обадиха се в митницата, за попитат дебеланата какво не е наред. Оказа се, че въпросната просто не е отгърнала и не е видяла, че има и втора страница. Божичко.

Обратно в митницата. Отново опа??ка, отново всички служители са мъртве??ко бавни. Вече съм поизнервен. Моят ред, чакане на стола. След 30 мин. – ето ти документите, отивай в пощенското бюро на “??ван Вазов” (другия край на града), за да си получи?? колета.

Вече е 16:00 ч.

В бюрото бях в 16:15, влезнах платих си поредната такса (4 лв.) и си получих колета.

Равносметката: 4 ч. и 15 мин. изгубено време, 74 лв. такси, 20 лв. за агенцията, 10 лв. за бензин. ?? всичко това, за да си получа колета на стойност $168

Да ми е честито. Повече няма да се повтори.

This entry was posted in Bulgaria, Information Society, на български. Bookmark the permalink.

One Response to На вниманието на управляващите: Защо в България няма ??нтернет-търговия!?

  1. Георги Колев says:

    Позната история, за съжаление. Превеждам пари на приятел от Щатите, за да ми купи цифров фотоапарат и да ми го изпрати /малко по-евтино излиза, отколкото shipping до България $125 на интернет магазина/. След известно време получавам известие в пощенската си кутия, в което пи??е че имам писмо в пощенкия клон в квартала, в който живея. Отивам и там ми се връчва писмо, в което пи??е, че трябва да си получа колет от щатите в гореспоменатото пощенско бюро на “??ван Вазов”. Първата работа на следващия ден преди да започне работното ми време е да изтичам, за да “взема” колета. Обаче не, там усмихната пощенска служителка ми съобщава, че преди това трябва да си платя митото на митницата /също спомената по-горе, намираща се в края на града/. Е, добре, казах си “българска работа”, можеха да напи??ат в писмото, че първо трябва да платя мито, а тогава да се разходя до ул. “??ван Вазов”, но уви…
    Отивам до митницата, там ме бавят с процедурите попълване на митническа декларация, внасяне на ДДС, мито, такса за митническата агенция /260 лв/ и в крайна сметка съм вече на път да получа декларацията, с която да освободя колета. Но не. Всъщност трябва да се помоли?? на митничарите, да ти направят копие на декларацията и да й сложат печат, в случай че не иска?? да изчака?? нормалната процедура, т.е. да си я вземе?? на другия ден. Е, направиха го все пак. Вечерта получавам колета и с това се приключва пазаруването ми по дестинация СВЕТА-БЪЛГАР??Я. На колета м/у другото е отбелязано “подарък”, но няма значение за българските закони това, че си частно лице, че не получава?? колети всеки ден, или 10 пъти в годината, щом е над 50 евро плаща??!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.