??ма и българи, които са опознали Америка

Преди няколко дни пуснах статия за българите, които си мислят, че познават Америка (САЩ). В петъчния (25-и януари 2008 г.) “Стандарт” има репортаж за среща на студенти – кандидати за лятна бригада в САЩ с техните потенциални работодатели.

Ето два момента от статията, за повече вижте вестника:

“??двам за втора година на изложението. Миналото лято бях на бригада в Мичиган”, разказва третокурсничката Антония Милтенова от Габрово. Въпреки че през годината заляга над счетоводството в елитното УНСС, тя е прекарала цялата си ваканция, носейки табли в малко заведение за бърза закуска в САЩ. “??зкарах страхотна ваканция – кога иначе ще събера пари да ида до Ню Йорк или да видя Ниагарския водопад”, заявява с гордост момичето. Макар и за броени месеци там, родните студенти в по-голямата им част се “заразяват” от американския бацил. Няма мръсна работа, разказват един през друг младежите. ?? с удивление споделят, че ??ефовете им, вместо да слизат* от лъскави лимузини, работели наравно с тях. Независимо дали става въпрос за носене на чували, правене на бургери или миене на подове. В Америка без оглед на пола, расата или възрастта си оставен само на собствените си способности да се бори?? и оцелява??.

и още:

Други гледат на 4-те месеца отвъд океана като на изход от мизерията и непосилното тичане от лекции на работа и обратно. Всички обаче са наравно впечатлени от това как хората са позитивни, любезни един с друг, как организират ежедневието си. “Америка ни променя в добрия смисъл, ставаме по-организирани и трупаме спомени”, категорични са студентите. ?? поемат към Щатите, независимо от висящите изпити и ректорските заплахи за прекъсване на вис??ето. “Не съжалявам, че не карам стаж тук”, категорична е Антония. “Алтернативата на гурбета в повечето случаи е ясна – мизерия и тарикатлъци”, казва още момичето.

Ясно е, че има и българи, които разбират какви са ползите от престоя в САЩ. Чудесно!

______
* – вероятно трябва да е “вместо да НЕ слизат от” или “вместо да си седят в”… лимузините

This entry was posted in на български. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.