Да има ли и дистанционно гласуване по електронен път за изборите и референдумите?

glasuvaneДа започнем от самото начало с най-важния факт: референдумът не е за това дали е възможно да се гласува дистанционно (през Интернет)

Ето какво гласи официалното съобщение: С указ № 163 държавният глава Росен Плевнелиев определи 25 октомври 2015 г. за дата за произвеждане на национален референдум с въпрос: „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите”.

Забележете – не става дума за това дали технически е възможно, дали ще използваме естонския модел или ще си изградим наш.

Не! Става дума за нещо много просто: да може ли да се гласува И дистанционно. Подчертавам “и”-то, за да се знае, че това не е заместване на традиционното гласуване.

Става дума да се гласува дистанционно при провеждане на изборите И референдумите.
Подчертавам “и”-то, за да се знае, че това отваря възможности за истински референдуми – които могат да променят България и българския политически живот много по-сериозно, отколкото едни конкретни избори.

Така че много моля всички противници на електронното гласуване да не дават примери с проблемите на Естония, а с това искат или не искат да дадат възможност на повече българи да гласуват. И ако не искат да дадат такава възможност, да обяснят защо.

Иначе да се губи сега време за ИТ-дискусии е толкова безсмислено, колкото би било за страна като Узбекистан да започне строежа на океански флот на своята територия. За сведение на незапознатите –  Узбекистан е двойно-континентална държава, т.е. между нея и морето има още една континентална държава, която също няма излаз до морето.

Все пак, по темата дали технически може да се организират избори и дали естонският модел е надежден или не, можете да прочетете мненията на Делян Делчев (да), Краси Гаджоков (да), Пейо Попов (не).

Във Фейсбук можете да се присъедините към групата “Гласувай без граници“, а инициативният комитет, начело с Мануела Малеева, е създал и сайт “Референдум 2015“. На тези страници можете да откриете и други публикации  по темата.

Решенията на ЦИК за референдума са тук.

******

През годините аз самият съм говорил и писал по темата. Можете да прочетете, гледате или чуете някои от моите изяви:
–“Властта се плаши от електронно гласуване” (интервю за в. “Свободен народ” от 2012 г.)
Предаване по бТВ с участието на проф. Михаил Константинов (24.05.2013 г.)
— По “Дарик радио”: “В България няма воля да се въведе електронно гласуване (03.10.2012 г.)
— В Нова телевизия: Електронното гласуване е възможно— По БНР си говорим на 02.10.2012 г. за различни неща, вкл. и за електронното гласуване.

 

This entry was posted in Bulgaria, politics, на български, общество and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.