Нови развития по случая с ЦАПК

Понеже преди??ните публикации станаха много големи, ето новините от днес:

Ники Василев пред журналисти:

Част от хората, които са против договора с „Майкрософт”, са представители на алтернативни фирми – това заяви министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев пред журналисти, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Николай Василев илюстрира думите си като направи сравнение пред журналистите, че случаят е равносилен на това някой да се обяви против „съществуването на ва??ите телевизии, за да вземе техния пазарен дял”. ??ма теми, които винаги са „интересни” за група хора: „Надявам се по-сериозните наблюдатели да оценят, че Министерството на държавната администрация и административната реформа проведе обществена поръчка по абсолютно прозрачен и публичен начин. Провело е поредица от дискусии и пресконференции, всички детайли по договора са абсолютно публични, избрана е най-ниската цена”. По думите на Николай Василев – останалото са „експертни детайли” и дори да бъдат обяснявани с години, няма да бъдат разбрани от хора, които не искат да ги разберат.
Министър Николай Василев бе категоричен, че няма причина за притеснения. Прокурорска проверка е положителен акт, защото иначе с години ще се говорят глупости и никой няма да се отнесе сериозно по темата, каза Василев. „Дано по-добре да проверят, за да видят, че няма какво да се проверява”, заключи той.

Моят коментар:
Не знаех, че някой от критикуващите необосновано високата цена по сделката е конкурент на “Майкрософт”. До днес бях чувал, че Google е такъв конкурент, но сега разбирам, че има и българин, който е направил алтернатива на “Майкрософт”. Но нека посочим някои “експертни детайли”, на които все още няма отговор:

1. Защо МДААР поръчва продукт, който не съществува, а именно Microsoft Windows Vista 2007?

2. Защо в сайта на “Майкрософт – България” е посочен различен подход за купуване на лицензи от този, посочен в сайта на “Майкрософт”, а именно:

Според българската фирма:

Оторизирани Доставчици за Корпоративни клиенти (Large Account Resellers) са независими компании одобрени от Microsoft, чрез които може да закупите лицензи и услуги с добавена стойност по програмите за лицензиране на Microsoft Enterprise Agreement и Enterprise Subscription Agreement.
Оторизирани Доставчици за Корпоративни клиенти са независими стопански субекти по отно??ение на доставката, фактурирането, определянето на крайната цена за клиента и събирането на вземанията. Вие избирате ва??ия Оторизирани Доставчици за Корпоративни клиенти (Large Account Reseller) посочвайки го в договора с Microsoft Ireland Operations Limited.

Тук са посочени само 2 фирми, отговарящи на тези условия – ЦАПК и Стемо. Това, впрочем повдига въпроса – защо АКТ Софт се е явила в консорциум на търг, на който не отговаря на условията и дали това не е било органзирано, за да има просто и втора фирма? Да не говорим, че “Стемо” има сертификати от “Майкрософт”, които са по-смислени за нуждите на държавната администрация, напр. “Learning Solutions” Gold Certified Partner.

Според “Майкрософт” – за Microsoft Enterprise Agreement и Enterprise Subscription Agreement трябва да се говори директно с “Майкрософт”.

Разбира се, някой може да каже, че това е политика на “Майкрософт” за страната и ще е прав. Но тогава така ще трябва да обясни и на Ники Василев, който продължава да твърди, че търгът по ЗОП е бил отворен за “всички”. Не, не е бил отворен за всички, а само за тези две фирми. ?? дали те са се разбрали да участват заедно, дали от “Майкрософт България” са им намекнали или направо казали, че трябва да участват, ако… – това са неща, които ние не знаем и не можем да знаем, но ние знаем и трябва да знаем как се вър??и бизнес в България. Особено от ЦАПК (за това ще има отделна публикация скоро). ?? след като знаем това, е естествено да се съмняваме.

3. Защо се взимат точно 60,000 лиценза?
Къде са данните, от които да се вижда следното:
– че има 60,000 компютри БЕЗ лицензи в държавната администрация;
– че има 60,000 държавни служители, които имат компютри без лицензиран софтуер у дома;
Ако има 60,000 държавни служители, които имат компютри без лицензиран софтуер у дома, защо до този момент Ники Василев не е сезирал ГДБОП, които да направят проверка? Става дума за мащабен пример на използване на незаконен софтуер.
– че има 60,000 компютри в държавната администрация, които са закупени по търгове по ЗОП в преди??ните 6 години, без да е имало искане да имат инсталиран поне MS Windows.
– че други държавни ведомства не са купували компютри с инсталиран MS Windows (и MS Office) през тези ??ест години;
– че е направена сметка колко от тези съществуващи компютри със законно купен софтуер могат да се възползват от по-ниските цени на upgrade, вместо от 1134 лв. (предложената цена от ЦАПК)
Как да обясним тази бройка в светлината на гласуваното днес от Парламента 12%-но намаляване броя на държавните служители:

До 30 юни 2008 г. първостепенните разпоредители с бюджетни кредити, включително общините с делегираните от държавата дейности, да предприемат необходимите действия за намаляване с не по-малко от 12 на сто числеността на персонала в системата.

4. Защо не е използвана клаузата от преди??ния договор за купуване на софтуера на половин цена?
На Калчев цената бе??е около $ 159 / година на компютър, така че сега трябва??е да се платят по около $ 80 (за окончателно придобиване), а не по 1134 лв.

5. Поръчката била обявена за целия свят.
Видях нещо интересно в сайта не ЕС – няма никъде документ, който да съдържа информация за търг с думите Bulgaria Microsoft Windows Vista. Може би от МДААР ще ни посочат къде точно са информирали целия свят за този тайнствен търг?

This entry was posted in microsoft, на български. Bookmark the permalink.

One Response to Нови развития по случая с ЦАПК

  1. Abyss says:

    Хм…

    Много систематизирани доводи и въпроси, колега!

    Прегледах обявлението за обществена поръчка (http://www.mdaar.government.bg/docs/documentatsiaMICROSOFT.pdf). Техническото задание е направо сме??но! Какво означава “позволява използване в дома??ни условия от служителите в държавна администрация”?! Да си разнасят документи (вкл. секретни и строго секретни), вируси и троянци и т.н.?! Боже, колко мъка има…

    Що виста? Що офис 2007? Що да не се изкупят настоящите лицензи? Що да тровят нервите на сисадмините? ?? т.н.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.