МДААР е пуснало обява за търга по ЗОП в Европейския съюз. Факт!

Ники, оказа се, че не съм прав в едно много важно нещо! Признавам си и си посипвам главата с пепел! Бях се усъмнил, че от МДААР не са пуснали обявата в европейския регистър за обществени поръчки. Оказа се, че гре??а. При това много сериозно!

МДААР е пуснало обява за търга по ЗОП. Вижте сами какво гласи обявата Прочетете я внимателно.

BG-Sofia: computer and related services

2007/S 212-257996

CONTRACT NOTICE

Services

SECTION I: CONTRACTING AUTHORITY

I.1) NAME, ADDRESSES AND CONTACT POINT(S):
Ministerstvo na darzhavnata administratsiya i administrativnata reforma, ul. Aksakov №1, Attn: Yuriy Alkalay, BG-1000 Sofiya. Tel. (359-2) 94 01 /313/. E-mail: Youri.Alkalay@mdaar.government.bg. Fax (359-2) 94 01 /136/.
Internet address(es):
General address of the contracting authority: www.mdaar.government.bg.
Further information can be obtained at: As in above-mentioned contact point(s).
Specifications and additional documents (including documents for competitive dialogue and a dynamic purchasing system) can be obtained at: As in above-mentioned contact point(s).
Tenders or requests to participate must be sent to: As in above-mentioned contact point(s).
II.1) DESCRIPTION
II.1.6) Common procurement vocabulary (CPV):
72000000.
Description:
Computer and related services.

SECTION IV: PROCEDURE

IV.3) ADMINISTRATIVE INFORMATION
IV.3.3) Conditions for obtaining specifications and additional documents or descriptive document
IV.3.4) Time-limit for receipt of tenders or requests to participate:
10.12.2007 – 16:30.
IV.3.6) Language(s) in which tenders or requests to participate may be drawn up:
Bulgarian.

Отговорете си сами как “всяка световна фирма” би разбрала каквото и да е за този търг. Хитро са го измислили, а? От една страна – пуснали са поръчката. От друга: на български е, така че няма как да се прочетете по-нататък. Обърнете внимание, че няма написано – дори в текста на български език! – че става дума за софтуерни лицензи, за Windows Vista 2007, за Office 2007 и т.н., за колко лиценза и каква е очакваната сума по сделката (нали помните – Ники Василев каза, че очакваната цена била към 90 млн. лева, защо тогава не са я посочили? Дали защото така много фирми биха се заинтересували и биха участвали?)

Така че, Ники, на втори прочит – май все още не ти дължа извинение, защото ти твърде??е, че поръчката била отворена за всеки желаещ, но се оказва, че не е така и сега това е установено документално. Може да каже??, че все пак не ти пи??е?? офертите и ще си прав. Но дали ще ни каже?? какви санкции ще понесе чиновникът, който така е формулирал информацията за търга, че да не допусне никакви други участници?

След като вече документално сме хванали МДААР в крачка, при това много сериозна крачка, дали можем да им вярваме за останалите твърдения? Аз лично се съмнявам.

П.П. Утре мисля да публикувам един договор на едно друго правителство за доставка на софтуер на “Майкрософт”. Попаднало е в ??нтернет случайно; няма цени, но има бройки (75000). ??ма и нещо друго много важно, което на??ите досега??ни договори (на МДААР и преди това на Калчев) нямат. Чудя се какво ли ще измислят тогава от МДААР??

This entry was posted in microsoft, на български. Bookmark the permalink.

2 Responses to МДААР е пуснало обява за търга по ЗОП в Европейския съюз. Факт!

 1. Христо Еринин says:

  Не съм юрист, но в Българската версия ми направи впечатление следното:

  – доказателства за техническите възможности и/или квалификация на участника: кандидатът да бъде партньор на производителя на софтуера и да разпространява неговите продукти на територията на Република България

  Ето я възможността на самите Microsoft, както и други чуждестранни фирми да участват в търга!

 2. Всъщност не е така – но това е обяснимо, защото не си юрист.
  Първо “Майкрософт” не е партньор на “Майкрософт”.
  Второ, съобщението е така публикувано на сайта на ЕС, че да не се разбере ??ЗОБЩО за какво е, освен ако не чете?? български език. Ако има??е поне сумата 90 млн. лева, някой да се заинтересува. ??ли да пи??е??е Desktop professional / Enterprise Agreement.
  ??ма и трети, последен – но не по сила – аргумент: политиката на “Майкрософт” е традицонно да не допуска един дистрибутор да продава извън територията на страната, за която отговаря, така че това правило всъщност изключва всички останали дистрибутори, а не им дава възможност да участват.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.