Колко е лесно да се състави правителство

Днес ще се гласува (дали ще мине или не – ще разберем скоро) новото правителство на България. Всички знаем какво ще стане, ако не бъде прието – президентът ще връчи мандат на друга партия (сетете се на коя от двете – ДПС или Атака).

Но понеже забелязвам из Мрежата мнения за всеки от предложените министри, не мога да не се стърпя и аз да кажа нещо.

Според мен съставянето на кабинет, когато няма ясно изразено мнозинство в Парламента напомня донякъде ситуацията от 2001 г. – НДСВ нямаха самостоятелно нужните им гласове (а и помним как се раздробиха в следващите години), Костов се бе??е обидил на народа и изпадна в мрачно костово мълчание. ??зборът на НДСВ не бе??е особено голям. Точно така, както не е голям изборът на народните представители днес. Бойко е също обиден и нацупен, а освен това си променя мнението според това откъде духа вятърът или каква е формата на облаците над Вито??а. Атака знаят, че без тях не може да се случи каквото и да е – и ще се възползват всячески от тази си позиция.

Да се състави кабинет в такава обстановка не е толкова просто – нито да се състави, нито да се гласува. Нито един от депутатите на Бойко не смее да предприеме самостоятелно каквото и да е било – и можем само да предполагаме защо.

В този ред на мисли, ако някой може да:
– предложи вариант, в който кабинетът ще бъде избран без участието на Атака или ГЕРБ, нека го сподели;
– намери 20 човека, които да стават за министри, да са от А-отбора и срещу тях да не може да се намери дори една-единствена причина против – нека им публикува имената тук.

Забележете – не става дума да кажете:
“За министър на спорта предлагам известния спортист и спортен мениджър ??ван ??ванов, защото той еди-какво-си”, а да можете убедено и честно да заявите:
“За министър на спорта става ??ван ??ванов, той е съгласен и срещу него няма нито една злобна, подла или нечестна публикация в българската преса през последните 20 години.”

?? така – 20 пъти, за всяко министерско кресло.
А за новите, да можете да сте уверен, че няма да се намери нито един аргумент против.

Ако можете да направите това, вие сте готов/а/ за премиер и можете да се обадите в Парламента 🙂

А на Пламен Оре??арски пожелавам успех, ако бъде избран, но да знае, че ще му бъде много, много трудно и тежко. Защото никой няма да иска да му помага особено много.

?? накрая – ако сте се затъжили по Бойко, вижте кои хора той бе??е замислил да предложи за министри. Пускам ги, за да ви напомня, че за всеки от тях може да се намери нещо. Един Вучков бе четири години заместник на Цецерон, което ще рече, че е бил част от подслу??ването и следенето на ??нтернет комуникациите, нали така? А замерваният с яйца Доброслав Димитров, който изпусна нервите си в ефира? ?? т.н., и т.н.

Министър-председател – Бойко Борисов, Лиляна Павлова – заместник-министър председател и министър на МРРБ, Томислав Дончев – заместник-министър председател и министър по европейските фондове, Владислав Горанов – министър на финансите, Делян Добрев – на икономиката и туризма, Димитър Главчев – на енергетиката, ??вайло Московски – на транспорта, Доброслав Димитров – на електронното управление, Веселин Вучков – на МВР, Николай Младенов – на МВнР, Диана Ковачева – на правосъдието, Аню Ангелов – на отбраната, Тотю Младенов – на МТСП, Стефан Воденичаров – на образованието, Десислава Атанасова – на здравеопазването, ??велина Василева – на околната среда и водите, Вежди Ра??идов – на културата, Десислава Танева – на земеделието, Свилен Нейков – на спорта.

This entry was posted in Bulgaria, politics, на български, общество. Bookmark the permalink.

One Response to Колко е лесно да се състави правителство

  1. Jordan says:

    Не разбрах ГЕРБ кой смятаха да предложат за председател на ДАНС. БСП разбрах кого избраха.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.