Принципът "Това на мен няма да ми се случи!" и защо Анджелина Джоли е направила нещо изключително

Актрисата Анджелина Джоли си е направила двойна мастектомия (оперативно отстраняване на двете гърди), пи??ат на??ите вестници. Понеже едва ли някой от тях ще си направи труда да преведе цялото ? писмо до “Ню Йорк Таймс”, пускам връзка към оригиналната статия. Прочетете я, ако не знаете добре английски, използвайте преводачa на Google.

Но искам да ви кажа и нещо повече.

Видях във Фейсбук следното мнение по адрес на Анджелина Джоли: “Това е тоталната лудост – по-голяма дори и от лифтинга и козметичните операции – слабостта на великата нация, която мисли, че може да постигне безсмъртие в рамките на масачузетския университет, а по-късно и в ел ей. Наивно, да не кажа глупаво отно??ение към най-важния въпрос – този за смъртта и към най-очевидния и безпорен факт от бъдещето – всички хора са смъртни. Да изреже?? и двете си гърди, защото вероятността да заболее?? от рак е голяма, означава да спре?? да живее??, защото вероятността да умре?? във всеки следващ миг е сто милиона пъти по-голяма….Тази новина ме разби!”

Нарочно пускам цялото мнение, защото то е написано въз основа на публикуван текст в българско издание. Българското издание не просто е написало “новина”, но редакторите дори не са си направили труда да прочетат и правилно пресъздадат това, което е сторила г-жа Джоли.

Ние, българите (а и балканците) живеем на принципа “Това на мен няма да ми се случи!” Това – медицински изследвания, превантивно лечение, загриженост за това да си по-дълго с децата си… Къде ти? “Това на мен няма да ми се случи!”
Да си слагаме коланите в колата, защото може да попаднем в катастрофа? Хайде, стига де – “Това на мен няма да ми се случи!” ?? т.н., и т.н.

Анджелина Джоли не просто е направила нещо изключително отговорно, което изобщо несвързано с мисленето за безсмъртие, както пи??е Явор, а е помислила преди всичко за децата и близките си.

Може??е ли да не го прави и да продължи още няколко години да живее (не)спокойно?

Може??е, разбира се.

Но нейният принцип не е “Това на мен няма да ми се случи!”

This entry was posted in Bulgaria, на български, общество. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.