Майсторът и маргаритката (за интервюто на Кеворкян с Бойко Борисов)

Тази статия ще бъде посрещната с недоумение от някои хора, които си мислят, че Кеворк Кеворкян не е интервюирал достатъчно остро Борисов на 5-и май (Великден). Че едва ли не е трябвало да го разпъне на кръста, та той никога да не възкръсне.

Да оставим настрана, че навръх Великден, една седмица преди изборите, се прави интервю в гледано предаване, с един от кандидатите за депутати и бив?? премиер и да се спрем само на няколко момента, които ще променят мнението ви.

Кеворкян показа за пореден път, че може да задава въпроси, при това такива, че на интервюирания да не му стане ясно как се превръща в едно цвете, подобно на теменужките, с които си говоре??е Костов навремето. Класическите политици на България от края на XIX век наричат това “Скубане на коко??ката, без тя да кряка”.

В интервюто за предаването “Всяка неделя” по Нова телевизия Бойко Борисов сподели:

  “Но, за да приключа тази тема и да не се въртим около нея, аз съм донесъл само едно нещо, което ще ми позволи?? да го прочета, много кратичко, но – как в правовите държави, в САЩ, в ЕС, се коментират подобни такива деяния, когато слу??ат. Държавният департамент на Щатите, когато излязоха в „Уикилийкс” секретни документи, дали са истински или не, не ги коментирам, но ето какво казва официалното американско правителство – „Държавният департамент не коментира материали, включително и класифицирани документи, за които нерегламентирано е изтекла информация”, посочва в официална позиция до медиите посолството на САЩ у нас. Всяко неоторизирано оповестяване на класифицирана информация, от „Уикилийкс”, в случая, има вредни последствия за живота на отделни хора. ?? накрая…, то е дълго, две странички – „Осъдително е отделен индивид или организация да се опитва да печели популярност или икономическа изгода за сметка на хора, които са имали пълното основание да разчитат на конфидениалност при споделяне на тази информация”. Така се реагира и така трябва??е да реагират политическите партии в България на подобна нерегламентирана информация.”

Да му стане жал на човек, когато чуе как Бойко започна да се оправдава… с цитати от Държавния департамент! Явно е забравил какво каза посланикът на САЩ повод Уикилийкс:

  “Силно се надявам, че като чете новините за Уикилийкс… българската общественост да разбере, че онова, което изпращаме във Ва??ингтон от конфиденциалните си доклади, е същото, което аз споделям с българите всеки ден…
  Уверявам ви, че следващите 1000 грами, които може би ще бъдат посветени на България, ще предоставят добре балансирана и справедлива картина на събитията в страната. На??ите мисли съвпадат с мислите на българския народ…”

Т.е. по логиката (но не на Борисов), казаното в неформална обстановка е същото, което той споделя с българите всеки ден и неговите мисли съвпадат с мислите на българския народ.

??ли с други думи – казаното от Бойко, Миро и Ники е… истината!

Да се гордея ли, че при Кеворкян г-н Борисов ме нарече ко??че за отпадъци!?Но дори този ??окиращ момент не може да изтрие зле прикритата обида, която Бойко таи по адрес на Цветан Цветанов. Ще кажете “Не е така!” Не е, ама е. ?? Бойко няма друг избор, освен в момента да се кълне, че вярва на Цветанов изцяло. Все пак идват избори, какво очаквате да каже? Какъв сигнал ще изпрати на привържениците на ГЕРБ? Че “моторът” на партията не заслужава доверие ли? Че не бива да се гордее с него ли (виж снимката вляво)?

  Бойко Борисов: “…В на??ата партия, в ГЕРБ проблемът с властта и управлението на партията не съществува. ГЕРБ е партия, която съм я създал аз. ГЕРБ е партия, която за радост през годините създаде своите организационни структури. Това изисква огромно време. ?? ако в момента другите политически партии са зле, защото те определено са зле, е защото нямат организационна работа. Те нямат структура… Партийната работа е много тежка и много неблагодарна. Това всеки иска да стане депутат, всеки иска да стане кмет, общински съветник… Тези хора трябва някой да седи да ги слу??а, пък те се карат, пък се разправят, пък си правят интриги, пък винаги има недоволни. Цветанов е като ко??чето за отпадъци, ду??евни отпадъци на всеки един от тях. ?? аз съм му дал да се занимава с тази работа…
  Бойко Борисов: …Какво ще прави Цветанов без мен? Ето, ГЕРБ, аз напускам днес, идва Цветанов, става ??еф на ГЕРБ. Е и, какво става?
  Водещ: Нищо и половина.
  Бойко Борисов: Какво става? Той е силен, когато и аз съм силен. ?? той го знае и го съзнава.
  Водещ: ??ска?? да каже??, че той е една функция, твоя?
  Бойко Борисов: Той винаги ми е бил помощник. ?? до ден-дне??ен. ?? дано, моля Господ, да изляза прав и никога да не се разочаровам от него, е бил перфектен помощник.

“Винаги ми е бил помощник.”
Няма как да не си спомним, че бив??ият главен прокурор Филчев така го и бе??е определил (май пак при Кеворкян?) – като едно момче, което носе??е папките на Борисов. Унижение струи от думите на Борисов. Няма начин едно момче, яло филии с мас и играло футбол по поляните на Банкя, да не е наясно, че “перфектният помощник” го е прецакал перфектно.
От всичко казано при Кеворкян, струи една нескрита обида, през която се прокрадва и омраза. Дали съм прав или не – бъдещето ще покаже, но до момента в България не е имало политически тандем, който да изкара дълго време. То и по света е така – с изключение може би на Русия, където Путин и Медведев си сменяха постовете.

?? още един гвоздей при разпъването на Борисов:

  Водещ: Между другото, има една голяма промяна в стилистиката, в стила на разговорите. Стани??ев казва, че ГЕРБ бил „империята на злото”, а пък на едно място пи??еха, че ти си Сталин, а Цветанов – Берия. Как гледа?? на такива работи?
  Бойко Борисов: Това момче, когато е расло в градините на „Евксиноград”, а ние сме яли филии по улиците и сме работили, сигурно само такива филми е гледал там – сталинистки, комунистически.

Забележете – Кеворкян не го коригира, макар и добре да знае, че “империя на злото” е термин, вкаран в употреба не от комунистите, а напротив – от човека, който допринесе най-много за разпада на комунизма – щатският президент Роналд Рейгън. Гениално е просто как го закопава (друг е въпросът, че Кеворк не цитира??е Стани??ев, а друг общественик, направил сравнението със Сталин и Берия).

Ето защо си мисля, че разговорът на Бойко Борисов с Кеворкян не е безплатен Пи Ар в полза на Борисов, а е по-скоро насочен към онези хора, които все още се колебаят и се чудят кое е по-малкото зло: ГЕРБ или някоя от останалите партии. След описанието на ГЕРБ като нещо измислено от Бойко, което не би съществувало без Бойко, то и наивните хора би трябвало да са наясно: ГЕРБ не е партия. Ако се съмнявате в моите думи, вижте какво казва самият Бойко:

  “…три години Цветанов бе??е председател на ГЕРБ, докато бях кмет. Цялата партия, пари, платежни, всичко, аз не фигурирах никъде. Когато казах – от днес искам аз да съм председател, защото вече позицията ми го позволява, единоду??но конгресът ме избра.”

Познавате ли истинска партия, която е избирала единоду??но своя председател? Но познавате ли и друга партия, която да е имала само един отчетно-изборен конгрес – този, на който избра “единоду??но” своя лидер? Да, доколкото разбирам, други отчетно-изборни конгреси не е имала. Пък и Бойко навремето им го каза – той ще определя кой какво прави в тази партия. Нещо повече – той дори им забрани да говорят по адрес на отделни политици, например по адрес на Първанов. Между другото – такава забрана по адрес на Плевнелиев няма. Още един факт, който бе??е вкаран от Кеворкян в употреба.

Но да завър??а тази статия с традиционното за България заключение: ??ван Костов не е прав! В разговора Кеворкян изобщо не засегна темата “Костов”. Дори подмина хапливата реплика на Бойко, който му каза, че Костов му е приятел.

Не знам какво си мисли Кеворкян, не знам какво си мисли Бойко, но знам, че от този разговор може да се направят редица изводи, кой от кой по-тъжни и мрачни за България.

Някак си не ми се иска да завър??вам толкова унило статията, особено в дне??ния празничен ден – Гергьовден. Нищо, че президентът ни развали настроението с думите, че трябвало да харчим пари за изтребители.

Оптимистичното е, че времето е прекрасно и че само след седмица резултатите от изборите ще са ясни. Който и да ги спечели, дано да няма възможност да направи самостоятелно правителство. ?? дано да има достатъчно механизми за контрол върху действията на следващите властимащи. Видяхме какво се случва, когато МВР е оставено на разположение на един човек с неподходящо образования, ниска обща култура и никакво непознаване на правото: злоупотреби, обвинения, както и последващи обвинения от прокуратурата за извър??ени престъпления. Подобен мракобеснически режим не бива да се повтаря, иначе крехката демокрация няма да издържи. Ние не сме нито Англия, Швеция или САЩ, че да имаме векове развитие при нормални условия. Дори западните страни имат проблеми, дори и там се срещат отклонения от демократичното развитие, така че ние трябва винаги да полагаме двойно, тройно повече усилия, за да се справим с недостатъците си. Помислете само: ако се стремим към достигане на западния стандарт на живот, трябва да се движим много по-бързо, отколкото се движат по-развитите от нас страни. Няма как да стигне?? някой, който тича, ако ти ходи?? пе??. Може да го стигне??, ако той ходи пе??, а ти тича??. ?? не се спира?? час по час, за да смени?? посоката. Няма как да станем по-демократична, по-успе??на държава, ако ни управляват хора, които нару??ават законите и не виждат нищо ло??о в това. Които дори може би не го разбират.

Дали ще го разберат достатъчно хора – не знам, но ако не го кажа утре с право ще ме попитате “Защо мълча тогава?”

Мълчанието е най-ло??ото нещо, което ни се случва, а поговорките “Преклонена глава – сабя не я сече”, “Да би мирно седяло, не би чудо видяло” и “Мълчанието е злато” са само оправдание за страха, подлостта и преклонението пред силата. Да завър??а и аз с едно кли??е:

По-добре е да дадем сила на правото, отколкото право на силата.

This entry was posted in Bulgaria, politics, на български, общество. Bookmark the permalink.

2 Responses to Майсторът и маргаритката (за интервюто на Кеворкян с Бойко Борисов)

 1. Точен анализ. Много точен!

 2. Miglena says:

  Поздравления и адмирации за анализа! Напълно съм съгласна и за Майстора, и за Маргаритката. Според мен Кеворк Кеворкян за пореден път доказа професионализма си, а и странното си, според някои, чувство за забавление. Почти си го представям как вече цяла седмица се усмихва под мустак, четейки разярени отзиви за разговора си с ББ. А той, клетият /ББ/, предполагам изобщо не си дава сметка как в рамките на един час, Кеворкян со кротце, со благо успя да постигне вну??ения, които Слави Трифонов “гони” вече четвърта година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.