Той вече знае за кого както и за "ГЕРБ" в никакъв случай и за нищо на света няма да гласува…

(Препечатвам мнението на проф. Николай Слатински от неговия блог и с негово разре??ение. Удебеленият ??рифт е от мен. Вени Марковски.)

  Аз вече знам за кого както и за “ГЕРБ” в никакъв случай и за нищо на света няма да гласувам…

  За да формулирам тезата си, се налага да кажа няколко думи за Демокрацията.

  Демокрацията доскоро – говоря за либералната пазарна демокрация, гарантирала оттатък Берлинската стена 30 години невероятен икономически ръст, уникален жизнен стандарт, оптимално съчетание на свобода и сигурност и смазваща победа над Съветската система, която изобщо не бе??е лесна и лека за побеждаване – бе почти перфектен работещ механизъм, намиращ най-верните, най-правилните и най-точните отговори на двата въпроса:

  ? КОЙ ТРЯБВА ДА УПРАВЛЯВА? и
  ? КАК ТРЯБВА ДА СЕ УПРАВЛЯВА?

  Но Демокрацията като процедура, е много проста и твърде елементарна формула за вземане на ре??ения – прави са тези, които са повече. При това не тези са прави, които изобщо са повече в обществото, а тези, които са повече при гласуването.

  Така или иначе, тези, които са повече практически никога не са били прави.

  Слава Богу, че всички жизнено важни проблеми на чове??кото битие и съзнание не са ре??авани през вековете с просто мнозинство, а са се раждали в главите на отделни хора и с цената на много саможертви и жертви, изгаряния на клада и разпъвания на кръст са си пробивали път – често въпреки мнението на мнозинството.
  Съзнавайки своите слабости, които лесно могат да се превърнат в опасност за обществото при израждането й във формална процедура, Демокрацията е изработила за оптимизирането си поне ЧЕТ??Р?? ДОПЪЛН??ТЕЛН?? УСЛОВ??Я:

  (1) тези, които са прави, т.е. които са повече, да са колкото се може повече.

  (2) тези, които са прави, т.е. които са повече, да изразяват своето мнение колкото се може по-информирано.

  (3) тези, които са прави, т.е. които са повече, да зачитат и да се вслу??ват в мнението на онези, които са по-малко и да инкорпорират от него в своите ре??ения онова, което е полезно за цялото общество.

  (4) тези, които са прави, т.е. които са повече, да изолират и да не допускат крайни, радикални, опасни за обществото, човеконенавистнически и други подобни мнения да могат да влияят на вземането на ре??ения.

  Съблюдавайки тези четири допълнителни условия, Демокрацията успе??но отстоява??е себе си, самооптимизира??е се и спомага??е за развитието и социалната кохезия (солидарност, сплотеност, сцепление). ?? в същото време се разграничава??е от режими, които чрез формалните демократични процедури имитираха демократично взети ре??ения – вкл. формалната (механична) „демократичност” при идването на власт на Хитлер и „общонародното” утвърждаване на волята на Сталин.

  Днес България се намира в много тревожна, опасна, симптоматична и критична точка на своето развитие (ако това, което се случва през последните 2-3 десетилетия въобще може да се нарече развитие).
  След почти 25 години на Преход, в страната ни се е оформило, набрало е сила и нахъсеност, омраза и реван??изъм едно малцинство от 25% от българите, което мрази демокрацията, по никакъв начин не държи на нея, смята я за нещо вредно и ло??о, обвинява я за всичките си лични провали, несполуки, беди и маргинализирания.

  Това малцинство от 25% е основно асоциализирано, опростачено, деинтелектуализирано, чалгизирано.

  Това малцинство от 25% е опасно за себе си, за нас, за на??ите деца и за България.

  Това малцинство от 25% може да гарантира изборната победа на партията, за която гласува.

  Това малцинство от 25% намери за жалост своя партия – “ГЕРБ” и с всеки изминат ден все по-настървено, консолидирано, агресивно и мобилизирано строява редиците си зад нея, очаква изборите, за да даде първосигнално и свръхемоционално своя глас за нея и лично за другаря Бойко Борисов.

  А “ГЕРБ” все по-малко е партия и все повече е нещо подобно на организирана престъпна група. Впрочем “ГЕРБ” никога не е бил партия, но сега вече е ясно, че по нейните върхове има жестоки антидемократични рефлекси, криминални нагони, репресивен манталитет и откровена, открита, безпардонно, нагло, хулигански демонстрирана простащина.

  Ето защо аз вече знам за кого освен “ГЕРБ” в никакъв случай няма да гласувам и за кого освен “ГЕРБ” в никакъв случай не бива да гласуваме.

  Аз в никакъв случай няма да гласувам за “ГЕРБ” и за онези партии, които не заявят публично, ясно и ярко, категорично и безкомпромисно, че след изборите няма да правят – на никаква цена и при никакви условия – коалиция с “ГЕРБ”!

  Убеден съм, че това важи не само за мен, но и за всички нормални български граждани, за всички нас – българите, турците, ромите, евреите, арменците и другите ни съграждни, с които тепърва трябва да си доказваме заедно и съвместно, че процесите на разпад и агония в страната ни, в на??ата обща Родина не са станали необратими и безвъзвратни!

  Защото България е изправена пред пропаст.

  Защото България рискува да попадне окончателно в лапите на една безумно опасна клика от мутри, милиционери, ченгета и клептомани, за които демокрацията е само средство да опростачват, ограбват, ориентализират и омаскаряват страната, народа, обществото и всички нас.

  Демокрацията не е игра. ??грата на демокрация свър??и. Слава Богу, ние сме в Европа и затова все още можем с процедурите на демокрацията да спасим Демокрацията.

  Давам си сметка, че моят глас е само един глас, както и че когато се опитвам да бъда чут, веднага ще започнат да се носят води от десет морета и сто кладенеца – ама какъв съм бил, ама кого съм съветвал…

  Ето защо не мога и не искам да призовавам, а едва ли имам моралното право да призовавам демократичните партии да заявят категорично, че след изборите няма на никаква цена и при никакви условия да правят коалиция с “ГЕРБ”.
  Въпреки това съм категоричен за себе си, че няма да гласувам както за “ГЕРБ”, така и за всяка партия,
  която до изборите не ми е дала абсолютно надеждни гаранции, че след изборите няма да се коалира на никаква цена и при никакви условия с “ГЕРБ”.

  Също така съм за себе си категорично убеден, че всеки, който милее за България, за народа, за демокрацията, за това страната ни да бъде модерна, демократична, европейска и просперираща държава, би трябвало да постъпи като мен – да не гласува за “ГЕРБ” и за всяка партия, която не е дала абсолютно надеждни гаранции, че след изборите няма да са коалира на никаква цена и при никакви условия с “ГЕРБ”.

  А съм категорично убеден в това, защото смятам, че ние – разумните и трудолюбивите, честните и почтените, знаещите и можещите, младите и старите, левите и десните, емигриралите и останалите тук българи трябва да изолираме “ГЕРБ” и неговото мутренско, милиционерско, ченгесарско и клептоманско, проста??ко и опростачващо България ръководство, да им наложим санитарно-морален кордон, да ги маргинализираме политически и да им дадем да разберат, че макар и благодарение именно на процедурите на демокрацията те да могат да печелят гласовете на своите фенове (а те са основно фенове, публика на чалга-??оу, на силови двубои без правила, на зрелища – а не съзнателни и съзнаващи участници в политически процес, определящ Бъдещето на България), но в една Демокрация те нямат и не бива да имат моралното и политическото право да управляват България, техният път и пътят на Демокрацията са в различни посоки, тези пътища са в различни времена и пространства, те са пътища към различни цивилизации и култури…

  Време е не просто за избори, а за ??збор.

  Николай Слатински
  03.05.2013 г.

This entry was posted in Bulgaria, politics, на български, общество. Bookmark the permalink.

One Response to Той вече знае за кого както и за "ГЕРБ" в никакъв случай и за нищо на света няма да гласува…

 1. Петя Петкова says:

  Добре, г-н Слатински, в такъв случай, за коя партия ще дадете своя глас, ако нямате нещо против да споделите???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.