Защо нашите медии подпомагат опитите да се пренаписва историята на България?

Аз лично не знам отговора на този въпрос. А вие?

Българските медии отбелязват срещата между Росен Плевнелиев и Шимон Перес като пишат, че израелският президент бил изразил признателност за спасяването на българските евреи.

Съветвам всеки от вас, уважаеми хора, да проверявате информацията, особено ако звучи много едностранчиво и много положително.

Истината е малко по-различна.

Г-н Перес благодари на България и същевременно деликатно не замете под килима историческата истина, а именно, че България НЕ спаси всичките си евреи.
За онези от вас, които не знаят – 11343 наши сънародници от Тракия и Македония бяха депортирани от българското профашистко правителство в нацистките концлагери. По този въпрос нашият президент направи опит не за поемане на отговорност, а за извъртане и шикалкавене, казвайки “За съжаление България не беше в състояние да предотврати депортирането на евреите от Северна Гърция и части от Югославия, които нямаха български паспорти”.

Но г-н Перес, който за пореден път доказа, че е държавник, а не политик, реши да не разваля празника, но все пак да каже истината – внимателно, за да не се засегнат присъстващите.

Ето точните му думи: “Аз искам да благодаря на Вашия народ, на свещениците, лидерите на профсъюзите, обикновените хора на улиците, които поеха риска – защото това беше риск – да спасят еврейската общност, повечето от тях, в България.”

Искам някой ден да изберем държавници за политици.

This entry was posted in Bulgaria, на български, общество. Bookmark the permalink.

1 Response to Защо нашите медии подпомагат опитите да се пренаписва историята на България?

  1. Observer says:

    ?? какво? Да не би да не е изразил признателност?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.