Защо нашите медии подпомагат опитите да се пренаписва историята на България?

Аз лично не знам отговора на този въпрос. А вие?

Българските медии отбелязват срещата между Росен Плевнелиев и Шимон Перес като пишат, че израелският президент бил изразил признателност за спасяването на българските евреи.

Съветвам всеки от вас, уважаеми хора, да проверявате информацията, особено ако звучи много едностранчиво и много положително.

Истината е малко по-различна.

Г-н Перес благодари на България и същевременно деликатно не замете под килима историческата истина, а именно, че България НЕ спаси всичките си евреи.
За онези от вас, които не знаят – 11343 наши сънародници от Тракия и Македония бяха депортирани от българското профашистко правителство в нацистките концлагери. По този въпрос нашият президент направи опит не за поемане на отговорност, а за извъртане и шикалкавене, казвайки “За съжаление България не беше в състояние да предотврати депортирането на евреите от Северна Гърция и части от Югославия, които нямаха български паспорти”.

Но г-н Перес, който за пореден път доказа, че е държавник, а не политик, реши да не разваля празника, но все пак да каже истината – внимателно, за да не се засегнат присъстващите.

Ето точните му думи: “Аз искам да благодаря на Вашия народ, на свещениците, лидерите на профсъюзите, обикновените хора на улиците, които поеха риска – защото това беше риск – да спасят еврейската общност, повечето от тях, в България.”

Искам някой ден да изберем държавници за политици.

This entry was posted in Bulgaria, на български, общество. Bookmark the permalink.

One Response to Защо нашите медии подпомагат опитите да се пренаписва историята на България?

  1. Observer says:

    ?? какво? Да не би да не е изразил признателност?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.