?? със скайп, и без скайп МВР пак ще ни подслу??ва незаконно

Моя статия, публикувана днес в “24 часа“. Сменил съм само леко заглавието. Колаж: “24 часа”.:

  Bчера се появиха съобщения, че скайп са променили политиката си за осигуряване на неприкосновеност на връзката, което позволява подслу??ване на потребителите от страна на правозащитните органи.

  Аз съобщих за това във фейсбук – както в личния ми профил, така и в публичната ми страница. На публичната страница се появи веднага един ??ван ??ванов, който коментира, че това било напълно нормално и той, понеже не вър??ел нищо незаконно, нямало защо да се притеснява – да се притеснявали престъпниците!?

  Не познавам г-н ??ванов – в публичната ми страница може да се запи??е всеки, който поиска. Но познавам мисленето и писането на хората, които твърдят подобни неща. Те са или на работа в милицията, или не са запознати със злоупотребите на МВР, което се явява репресивният орган на държавата.

  Трудно ми е да си представя, че е останал човек в България, който да не е чувал разговорите на министър-председателя с ??ефа на митниците. Записите се оказаха продуцирани и разпространени по кината… пардон, в интернет – с подкрепата на “МВР пикчърс”, за разлика от разговора на анонимен фен с Бойко Борисов, който може да бъде открит в YouTube по ключовите думи “много като тебе вече плакаха”.
  Какво показват тези случаи? Че всеки от нас може да стане жертва на подслу??ан разговор – било то от МВР, от конкуренти или – както се случва понякога и на нормалните политици – от останал включен микрофон… при това без значение дали ползва скайп, или не! По същия начин всеки трябва да знае, че неговата поща – електронна и хартиена – не е предпазена от незаконен прочит. Свидетели сме как милиони електронни писма се публикуват в интернет, без някой да се интересува дали са верни, или не, конфиденциални или публични.

  Да оставим настрана дори незаконното им разпространение, но помислете си какъв морал имат хората, които се ровят из чуждата кореспонденция, вероятно водени от милиционерския си нагон? Навремето така Държавна сигурност следе??е какво си
  пи??ат гражданите на народната република с чужденците и воде??е на отчет онези, които се осмеляваха изобщо да си кореспондират, а пък критикуващите властта направо си бяха привиквани в милицията “за справка”. Да не повярва човек, че това са го правили българи спрямо българи, нали? Нима днес някои не наричат това ровене в пощата “разследваща журналистика”?

  Съобщенията за променените условия за ползване на скайп звучат като новост, но всеки запознат с практиката на работа на големите западни компании знае: най-важното за тях е да продължават да си взаимодействат с изпълнителната власт. Щом МВР е поискало да подслу??ва разговорите, въпрос на време е било скайп да откликнат. Впрочем, едно от условията, които бяха поставени в някои страни, за да разре??ат сделката по купуването на скайп от “Майкрософт”, бе??е да се осигури възможност за следене. Въпросът е дали освен следене не са осигурили и възможност за записване на разговорите?

  Промените са поне две.

  Първата е правна. Не е ясно кога точно скайп са променили условията за ползване на софтуера им. Текстът за конфиденциалност сега обяснява, че скайп ще предоставя “лични данни, съдържание на комуникациите и/или трафични данни” на съответните репресивни органи на държавната власт при “законно искане” на подобна информация. От скайп уточняват, че и ще оказват съдействие и информация, за да бъдат задоволени такива искания.

  Другата промяна е техническа. По-рано бе??е известно, че скайп не може да се подслу??ва, защото компютрите на потребителите се свързваха директно един с друг, а самото общуване бе по криптирана връзка. От самото начало на появата на скайп софтуерът избягва??е да допуска т.нар. “посредник; или “човек по средата” – каквито се явяват например интернет операторите или БТК у нас. Но наскоро от скайп съобщиха, че са въвели т.нар. “супервъзли” – компютри, които уж помагали потребителите да се намират по-лесно един друг. Казвам “уж”, защото и други специалисти са скептично настроени.

  Според Питър Екърсли от фондация “Електронни граници” няма основание да се предполага, че не е възможно и самите скайп-разговори да минават през тези супервъзли. Възможно е, разбира се, точно тези възли да не са средството за следене на комуникациите, но в едно можем да сме сигурни – скайп няма как да откаже съдействие на полицията, така че със сигурност са намерили начин да го сторят, иначе няма??е да включат цитираните по-горе текстове в условията за ползване на услугата.
  Споменах за ??ван ??ванов, който повтаря??е и друга теза: че ако враговете ти са престъпниците, значи полицията ти е приятел. Не бих казал, че това е правилният начин за разбиране на сложния свят, в който живеем. По подобен начин един известен политик бе казал, че “Който не е с нас, е против нас”.

  Когато министърът е човекът, определящ кой е престъпник и кой – не, тогава полицията не може да ти бъде приятел. Когато този министър напада съдебната система и я обвинява за това, че не потвърждава огласените от него обвинения и не смята събраните от подопечните му служители на МВР калпави доказателства за допустими в съда, тогава тази правосъдна система не бива да ти бъде приятел. ?? когато един политик казва, че не можел да влияе на Вис??ия съдебен съвет, защото членовете му били назначени от преди??ния парламент (демек ако той ги бе??е назначил, ще??е да им влияе, що ли?), тогава тази държава няма как да ти бъде приятел, защото разделението на властите е основополагащ принцип на модерната демократична държава.
  В тази държава скайп е следен, а електронната поща се чете. В тази държава само мислите са извън алчните и криви у??и на органите на реда. Засега.

  ?? не си мислете, че говоря общи приказки – нееднократно през годините сме алармирали за това, че всяко МВР злоупотребява със Закона за МВР, за да изисква и получава информация за потребителите без съответното съдебно разре??ение. Дне??ното МВР не е по-различно от вчера??ното, напротив – съдейки по изказванията на правно неграмотния министър, то е значително по-репресивно.

  Какво да се прави ли?

  Може да се изненадате: моят съвет е не по-малко, а повече общуване. Говорете и споделяйте смело, защото само това може да ни спаси от дългите ръце на МВР.
  Държавата трябва да се страхува от свободните си граждани, при това да се страхува толкова много, че никога да не се осмели да посегне на правата и свободите им. Но за да се случи това, всички ние трябва да сме свободни. ?? граждани!

This entry was posted in Bulgaria, politics, на български, общество. Bookmark the permalink.

One Response to ?? със скайп, и без скайп МВР пак ще ни подслу??ва незаконно

 1. Марин says:

  По времето на комунизма има??е един термин – У??ев.
  Явно у??евите продължават да съществуват и да действат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.