Опасна измама, свързана с GSM-и и обаждания за пострадали близки! Предупредете роднините си!

Актуализирано – виж най-отдолу, текстът в карето.

ВН??МАН??Е! ВАЖНО! ВН??МАН??Е! ВАЖНО! ВН??МАН??Е! ВАЖНО! ВН??МАН??Е! ВАЖНО! ВН??МАН??Е! ВАЖНО!

Предупредете по-възрастните си близки и родители, но имайте предвид, че схемата се пробва вече и при по-млади хора!

ВН??МАН??Е! ВАЖНО! ВН??МАН??Е! ВАЖНО! ВН??МАН??Е! ВАЖНО! ВН??МАН??Е! ВАЖНО! ВН??МАН??Е! ВАЖНО!

Най-новата ??а??ма, която са измислили на??ите престъпни гении се състои в обичайното телефонно позвъняване по GSM-a с въпрос дали еди-кой-си (ва??и брат, сестра, син, дъщеря и т.н.), с ЕГН еди-кое-си (вярно), живеещ на адрес еди-кой-си (точен) са били жертва на злополука. Успокояват ви, че човекът е жив, но се намира в спе??ната операционна зала в, да кажем, болницата “Д-р ??ван Селименски” в Сливен. Обаждащият се представя за хирург, сестра или нещо подобно.

Вие, разбира се или сте притеснен/а, или казвате:

– Да, бе, това е номер.

На което разтревоженият и сериозен глас ви съветва да звъннете на 112, за да се убедите или да се обадите направо в болницата, на тел. 044-611700 (истински телефонен номер на централата).

Вие го правите, попадате на “диспечер”, който потвърждава информацията. Вие сте в паника.
“Хирургът” или “сестрата” отново ви звънят и настояват спе??но да преведете 8000 (4000, 10300, 18000 – зависи от това колко ще могат да ви “одерат”) лева за бързото и успе??но спасяване на ва??ия близък. Кавичките са сложени нарочно – оказва се, че цялата схема включва прихващане на ва??ето обаждане към 112 или към телефона на болницата от изобретателните бандити.

Ако се излъжете да платите – няма да видите парите си обратно.

Успокоението е, че поне близките ви са си живи и здрави;-)

Ако пък си мислите да звъннете на “жертвата”, забравете – пак ще ви вдигнат мо??ениците и ще ви кажат, че близкият ви е толкова пострадал, че не може да говори. ??змамата е гениална. Остава един вариант за търсене на истинската информация – да пробвате с дома??ния или служебния телефон, ако имате под ръка такъв.

  Няма да се изненадам, ако се окаже, че МВР има нещо общо с цялата история:

  – Кой друг разполага с личните данни на всеки (адреси, ЕГН, имена на близки – нали ги попълваме при издаване на личните документи)?
  – Кой друг има възможност за безконтролно подслу??ване (че и записи даже правят, нали помните за Ми??о Бирата)?
  – Не е ли вероятно да имат и възможност за прихващане на разговори? Съдя за това и по факта, че федералните служби в САЩ имат такава от 15-ина години насам, а както знаем напоследък българо-американската дружба е на нивото на българо-съветската такава от 70-е години. Лицето министър ходи във Ва??ингтон, ??ефовете на ЦРУ, ФБР и Сикрет сървиз идват в България…
  – Пък и кой ще разследва МВР, ако наистина злоупотребяват?

Впрочем, техническото оборудване за прихващане на такива разговори не е факт само в рамките на службите. Преди 2 години на Def Con (най-голямата хакерска конференция) бе демонстрирано как с оборудване, струващо 1500 долара може да се имитира GSM-клетка, която да прихване всичките изходящи ва??и обаждания. Не казвам, че на??ите измамници непременно използват такова устройство, но все пак явно са намерили нещо подходящо, което – уви! – им вър??и работа: запознаха ме с два случая, в които само по стечение на обстоятелствата хората не са станали жертва на мо??ениците.

Обсъждане на тази тема – в публичната ми страница във Фейсбук.

  Актуализация (06.08.2012, 23:04 ч.):

  Това бе??е публикувано на 6-и август във ФБ като коментар. Мисля, че предава доста правдиво положението. Публикувам го с незначителна редакция (б.м. – Вени):

  “ВАЖНО! До всички мои приятели от и в България!
  Днес по схема от ужасни ??антажи в България са опитали да измъкнат от баща ми 15 000 Евро, за да ми “спасят живота”, понеже съм “претърпяла ужасна катастрофа на летището, с потро??ени крака, разбити глава и челюст и съм настанена в Окръжна болница”.
  По спе??ност татко е трябвало да осигури сумата, да я предаде на д-р Еди-Кой-си в Окръжна болница /който му се е обадил 2-3 пъти с всички подробности за ужасното ми състояние и с предложението извън каналния ред да ми набави тайно нужните неща за лечение, вкл. златни пирони от Германия, които ще “свие от друг пациент”, че иначе отнема много време , докато стигнат от Германия, а за мен това време би било фатално!/, а в 18 ч да отиде при Майор Еди Кой си в КАТ Дървеница да “подаде жалба” срещу идиота, който ме бил сгазил и когото “ефикасната ни полиция била заловила”!
  Звънят по телефона от Окръжна 2-3 пъти, татко проверява с телефонни обаждания на посочените номера 112 и 166, в МВР и в Бърза помощ, където всеки път получава потвърждение за “стра??ната катастрофа” с “лицето Х.”, дори 3 пъти го свързват с мен на линия (впрочем аз не съм ходила в България почти година!), по телефона “лично аз” плача в стенания и моля “татко… татко”, с моя си глас – ама съвсем аз! – му обяснявам какво ми се е случило и го моля да намери сумата!
  Как милият не е получил инфаркт, не знам!
  Току що пак говорих с него, още не е на себе си от ??ока, но го посъветвах да отиде в полицията и да им “се жали писмено”, макар че жалба при арменския поп може да е е по-смислен акт! Окопитило го е донякъде това, че снощи дълго разговаряхме по телефона, връщайки се след пътуванията ни из Пол??а и по Адриатика: изобщо нямах намерение да летя до България този месец, макар че много ми се иска!
  Хора мили, пазете си и предупредете своите роднини и родители! Очевидно МВР, държавните органи и подопечните на г-н ген. Б. Борисов са приспали|успали|заспали всичко в ядна майка България! Щом нечий болен ум е заченал, родил и успе??но върти такава коварна система за плячка и съсипване на чове??ките нерви! Докато се разбере кой къде е “катастрофирал”, повярвайте ми – аз, съпругът ми, синът ми и баща ми преживяхме един малък ад!
  Рядко си ходя в България, но сега съвсем ми се отходи! Явно единственото организирано нещо там сега са престъпниците!
  Приятели мои, не се майтапя, нямам навика на стената си тук да пи??а подобни масови апели, но наистина днес изживяхме драма, която може??е да е с още по-трайни последици: финансови и здравни! Спестете я на когото можете! ??звинете ме, че ви замърсявам стената с тази гадория, но ако помогне дори на един човек, заслужава ва??ата толерантност.
  Питам се откъде някой ми е преценил финансовите възможности, “свалил гласа” и откъде знаят, че в София идвам само през летището, освен ако не подслу??ват телефона на баща ми! Откъде знаят, че Х. му е дъщеря, ако телефонът е регистриран на негово име и с фамилията, която носех преди 15 и повече години! Как днес с баща си не един, а три пъти съм “говорила и плакала” от София “на живо” от Окръжна болница, докато аз бях на делови срещи в банка, посолство и т.н. в Загреб! Сега съм притеснена за сигурността на баща си, понеже в паниката им е казал, че няма в наличност тази сума, а само еди колко си, което впрочем ги е накарало да “направят отстъпка да приемат като начало поне тези пари, а останалото… по-късно”!
  Как лични данни на граждани на България така лесно стават достъпни за криминални типове, ако МВР, КАТ, БТК и болниците са “с чисти ръце”!
  ??зобщо за какво българите плащат данъци, ако се разпадат не само икономиката, културата и знанието, но и основите на държавата!
  Как не могат да хванат ??епа мо??еници /да приемем, че не е организирана верига на високи нива/ с дне??ната техника и наличния ни апарат за такива случаи!
  Цял живот плащам редовно и коректно всички данъци във всяка държава, където ги дължа по закон, но за платеното в България сега ме хваща яд и срам! Винаги и навсякъде съм лобирала за България, но сега ми приседна!

  Боже, пази българите, понеже България очевидно вече не ги пази изобщо!”

This entry was posted in Bulgaria, cybersecurity, на български. Bookmark the permalink.

2 Responses to Опасна измама, свързана с GSM-и и обаждания за пострадали близки! Предупредете роднините си!

 1. stambolov says:

  Вени,
  Това за което говори?? с цена от 1500$ може само да подслу??ва изходящи разговори от мобилен телефон. В случая става дума за цялостно прихващане на разговор и вероятно е направено със стационарен телефон.

  Поздрави.

 2. Стоянов says:

  Може, може да се получи. И няма проблем, тези на които им се обаждаш не ти виждат истинския номер. В случая няма проблем, де. Те не са истинските абонати.
  Ами кат ги хванат, на Белене. След 3-4 ефективно осъдени, драстично ще намалеят случаите на такива измами.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.