МВР: Долна пропаганда, жалко за читавите полицаи

Един приятел от МВР твърди, че сега??ното ръководство (визира??е Цветанов) било най-доброто от години насам. Не знам какво точно разбира той под “най-доброто”, но редица сериозни хора не са съгласни с това му мнение.

Ето примери от последните дни.

Вчера, 9-и август, вестник “Сега” публикува информация от пресконференция на зам.-министъра на вътре??ните работи, в която той, между другото, казва:

  – Казвате, че имате воля да прекратите даренията. Кога ще го направите?
  – Като приключим с анализа. Предприели сме действия. Този размер на даренията, който виждате, че не е голям, да бъде компенсиран от държавния бюджет. Това е разпореждането и от министър-председателя. Направена е работна група и анализираме ситуацията. Аз не знам друга институция, която да е подходила толкова сериозно и прозрачно към този въпрос.
  – Бойко Борисов ви каза да прекратите веднага, а вие говорите, че тепърва ще анализирате.
  – Секторът “Сигурност” е много чувствителен. Не бива да се предприемат каквито и да е действия, преди да имаме достатъчно информация в конкретната сфера, която да даде възможност това да се направи така, че то да не се отрази на доставката най-вече на услугата “сигурност” на българското общество. Тук много чувствително и внимателно трябва да се разгледа всяка стъпка. Вие виждате резултатите. 40% са намалени даренията спрямо м. г. Виждате намалението, което тече от първото към второто тримесечие. Ще видим и резултатите на третото. Това е една последователна политика. Даренията се получават по закон. Ние не нару??аваме закона, както се опитват да вну??ат такова действие.

Днес, 10-и август, министърът Цветанов, който досега бе??е яростен защитник на даренията, компрометирали както министерството, така и него лично, е сменил плочата:

  На 15 август подписвам заповед и от 1 септември забранявам МВР да получава дарения от фирми и граждани, съобщи вътре??ният министър Цветан Цветанов. Той благодари за принципния коментар на “Труд” в сряда, в който го посъветвахме незабавно да спре даренията, защото те са малка сума в сравнение с бюджета на ведомството, но всяват големи подозрения.
  Премиерът Бойко Борисов обеща да намери бюджетни пари, а ние ще анализираме в кои звена да ги насочим, за да компенсираме даренията, добави Цветанов, който до понеделник е в отпуск.

На такава реакция се казва: долна и по??ла пропаганда.
Ако министърът наистина иска??е да премахне тази “наследена от миналото практика”, той ще??е да го направи още през юли 2009 г. Не е тайна, че с даренията МВР се превърна на практика в търговско дружество, продаващо защита от проверки, хайки и т.н. При това – напълно законно, за разлика от ??ирещата се корупция.

Не е тайна, че министърът не просто дъни себе си и ру??и авторитета на МВР, но сяка?? е тайна, че с действията и приказките си влияе отрицателно върху имиджа на премиера, а и на другите министри. Ето и доказателства за това. Министър Дянков опровергава министър Цветанов, че парите от даренията са жизнено важни за МВР. Пословични са репликите на г-н Цветанов по адрес на съдебната система, но ето последното – за момента! – доказателство, че той говори “на едро”, без да се притеснява да заблуждава.

Преди седмици аз призовах премиера да се освободи от своя министър на вътре??ните работи. Г-н Борисов не го направи, което си е негово право. Но сега, като се замислям, по-добре е да не го прави. Нека служителите в МВР сами стигнат до извода за това колко е пагубно, а не добро, управлението на Цветанов. А всички останали, които искат България да бъде нормална и демократична държава, дори и да сме малцинство, ще се наложи да се замислим сериозно кого, кога и дали да подкрепяме на следващите избори. В края на краищата, когато хората са гласували за Бойко, те са съзнавали, че заедно с него ще получат и Цветанов.

?? все пак – жалко за читавите полицаи, които работят, мъчат се и се тормозят в МВР. Защото сред тях има наистина и добри хора, които си вър??ат работата – независимо от липсата на материали и средства, независимо от това, че министърът им се движи като някоя мутра – с две коли охрана. Независимо от това, че ако някой посмее да се обади, в сила влиза законът на мафията – никой нищо да не казва. Важното е да има повече хора, които да посмеят да кажат истината за МВР – дори и това да става преди да напуснат системата. По-добре късно, отколкото никога.

Защото, ако аз работех в МВР, щях да се срамувам много от това, че блогър като Пейо Попов е публикувал това. Но се страхувам, че малцина са полицаите, които се срамуват; повечето се страхуват, а може би някои се срамуват, че се страхуват, знам ли?

This entry was posted in Bulgaria, politics, на български, общество. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.