Цветан Цветанов прави избори

Полицията почна своята роля… “Ша??ки вън!”…
Зазвънтяха ??а??ките, заплющяха кам??ици. Зачуха се
протести, заглу??иха ги псувни. Полицията, спомогната
от бай Ганьовата армия, задигна Никола Търновалията,
задигна по-видните му другари; разфучаха се конните
жандарми и изметоха двора.
?? Граматиков, увлечен от течението на масата, намери
се на улицата. Той бе??е като поразен от молния! В у??ите
му звънтяха думите на бай Ганя, който от върха на стълбите
вика??е: “?? ний сме били малко-много в Европа и знаем тия
пущини, изборите. Аз в Белгия съм бил… ”
В у??ите му звънтяха и думите на дяда Добри. Бедният дядо
Добри! ??зтласкан на улицата, ударен силно в главата,
просълзен от болест ли, от гняв ли, от жалост ли, той
току се обажда??е, горкият, с пресечен глас: “А бе,
господин началник… ами че нали уж… туйнака, нали
щяха да бъдат уж свободни… таквозинка… ”
Бедният дядо Добри!*

Лилия Цачева от “Труд” е описала всичко много добре:

  Дясната коалиция “Заедно за община Плевен”, която трябва??е да издигне кмета на града Найден Зеленогорски за четвърти мандат, няма да участва в изборите. Ре??ението е на Централната избирателна комисия (Ц??К). ??зборните надзорници уважиха жалба на БСП, които настояваха за отмяна на регистрацията на коалицията, дадена от Общинската избирателна комисия.

  Сагата с регистрацията започна през август с жалба на ВМРО-БНД, че в първоначалния вариант на коалицията “Заедно за община Плевен” в документите й присъства абревиатурата на отцепилите се от партията на Красимир Каракачанов: ВМРО-Н??Е. Според ??зборния кодекс никоя партия няма право да се явява с името или абревиатурата на друга, по-стара партия.

  Заради това Ц??К отмени регистрацията на коалицията, а О??К трябва??е да даде указания за изчистване на документите в 3-дневен срок. На 29 август “Заедно за община Плевен” внасят нови документи, в които ВМРО-Н??Е са изписани с пълното си име и абревиатурата я няма, а О??К ги пуска на изборите. Следва жалба от БСП в Ц??К, че регистрацията на коалицията е недопустима.

  В понеделник следобед на тежко заседание Ц??К уважава жалбата и отстранява кметската коалиция от вота. Така единственият ??анс на Зеленогорски да участва в местните избори е формално да стане кандидат с регистрацията на някоя партия.

  Говорителката на Ц??К от квотата на БСП Ралица Негенцова обясни пред “Труд”, че проблемът е в документите на дясната коалиция. Според нея, вместо да отстранят нередностите и да махнат абревиатурата на ВМРО-Н??Е, те са представили пред О??К ре??ение за създаване на нова “местна предизборна коалиция” за участие във вота на 23 октомври. Датата обаче е била 29 август, тоест ден след изтичане на крайния срок за регистрация на коалиции пред О??К за местните избори. На това основание Ц??К отменя участието им в изборите.

  “Вместо да направят указаните промени, а именно да изпи??ат пълното наименование на коалиционната партия, те предлагат на Ц??К документ за нова коалиция”, обясни Негенцова. Според нея юристите в Ц??К са били единоду??ни в ре??ението.

  Според източници на “Труд” от комисията ре??ението не е взето единоду??но, а “за” отрязване на кметската коалиция в Плевен са гласувани предимно членовена Ц??К от квотата на ГЕРБ и БСП. Представителите на “Атака” не взели участие в гласуването, а ДПС били против отказа на регистрация.

  Отменената регистрация на дясната коалиция в Плевен ще затрудни участието на кмета Зеленогорски в местния вот. След отмяната на регистрацията на коалицията в щаба на Зеленогорски са получени поне 10 предложения от партии, чиято регистрация може да послужи на сега??ния десен плевенски кмет да участва във вота. Зеленогорски обясни, че ре??ение тепърва ще се взема, но отказа да назове партиите, от които евентуално би могъл да се яви на вота. Мотивът му е да се предотврати натиск и репресия върху тях, защото “вече нищо не би ме учудило”.

  Градоначалникът нарече ре??ението на Ц??К “опит за политическо убийство на автентичната десница”, но прогнозира, че “сега дори и тези, които не са мислели да гласуват за нас, ще го направят, защото виждат посегателство върху демокрацията”. “Това не е изолиран акт, а цялостна стратегия там, където управлява автентичната десница – в Монтана, в Плевен, подобно нещо се готви и в Кюстендил”, предупреди кметът. Той сравни случващото се с времето веднага след 9 септември 1944 г. – първо не се допускат политическите опоненти до избори, после идват репресиите и концлагерите, а накрая – чл. 1 от Живковата конституция. “След 21 години демокрация действат като Сталин – има човек, има проблем, няма човек, няма проблем”, възмути се още кметът на Плевен.

  Градоначалникът се закани да информира председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и Европейския парламент, както и всички посланици в България. Сините обмислят и национален протест срещу политическия натиск и административния произвол. “Демокрацията е в опасност”, отсече Зеленогорски и изрази съмнения за сериозни фал??ификации в деня на вота.

  Негови съратници обявиха, че ре??ението е изцяло политическо и “израз на страха на колегите от ГЕРБ, действащи в местна колаборация с БСП, че ще загубят катастрофално изборите. “Бих искал да чуя мнението на кандидата за президент Росен Плевнелиев и на премиера Бойко Борисов, защото това на Цветан Цветанов ми е ясно”, отсече Зеленогорски. Депутатът от СДС в Плевен д-р Цветан Костов пък обяви, че “не от вчера е известно генетичното родство между ГЕРБ и БСП (БКП), а с този мръсен номер ГЕРБ потвърждава своя наложен в управлението милиционеро-комунистически стил”.

  “Тук няма юридически казус и всеки първокурсник по право ще го разбере. В ре??ението на Ц??К няма мотиви”, обяви председателят на общинския съвет в Плевен Георг Спартански, който е адвокат. Той твърди, че при втората им регистрация в О??К не е създадена нова коалиция, а е подписано допълнително споразумение. В него изрично е посочено, че то се изготвя в изпълнение на указанията на О??К и ре??ението на Ц??К. “Няма нова коалиция, защото правните субекти и подписите са едни и същи. Не сме си изтегляли книжата от О??К и към момента на изтичане на крайния срок за регистрация документите ни са били там. Само изпълнихме указанията за корекция, и то в първия ден от дадения тридневен срок.

  Няма как да създадем фал??ив документ, като посочим по-ранна дата от тази, на която сме получили указания от О??К за раз??иреното изписване”, посочи юристът.

  На обвиненията в политически поръчения говорителката на Ц??К Ралица Негенцова обяви, че органът не се занимава с политика.

  От плевенската дясна коалиция твърдят, че казусът е политически от самото начало, защото още първата жалба на ВМРО-БНД за изписване на абревиатурата ВМРО-Н??Е в коалиционното ре??ение е подадена извън срока. По закон актовете на О??К се обжалват в 3-дневен срок. От изборните органи обаче допуснаха, че вероятно от дясната коалиция смятат за начало на срока вземането на ре??ение, а той тече от датата на официалното му обявяване.

  Вносителят на жалбата в Ц??К, станала причина за отмяна на регистрацията на дясната коалиция, е червеният кандидат за кмет на Плевен Любомир Петков. “Мотивацията ми е съвсем простичка – демокрацията е и свобода, но има и своите правила, които трябва да се спазват.” Петков определи ситуацията вдясно като “политическа измама, съчетана с липса на елементарен капацитет”, защото в “Заедно за община Плевен” имало партийки”, които за 12 години не са се занимавали с реална политика. “Бих искал Зеленогорски да участва в изборите и да стане общински съветник, защото дължи доста отговори за управлението си”, допълни още Любомир Петков.

  А кметът на Плевен се закани да съди държавата в Съда по правата на човека в Страсбург. Причината е ре??ението на изборните органи да регистрират за участие в местните избори наесен коалиция “За Зеленогорски”. Кметът, който единствен носи тази фамилия в държавата, не е давал съгласие името му да се използва. ?? смята регистрацията на тази коалиция като “посегателство върху достойнството и идентичността му. “Това се случва днес с мен, но утре може да е с всеки от вас и точно затова ще съдя държавата. Ло??ото е, че по това дело после ще плащаме всички, а не Ц??К и Цветан Цветанов”, обясни още плевенският кмет.

Позволявам си да цитирам цялата статия (подробности могат да бъдат прочетени и в сайтовете на “Дарик”, “Фокус” и др.), защото тя ще ви обясни избора на заглавие на публикацията ми и цитатите от Алеко Константинов, “Бай Ганьо прави избори“.
Прочетете целия разказ – струва си. В него ще видите и други интересни съвременни моменти.
А защо Цветанов ли?
Защото може??е – както го прави впрочем Маргарита Попова – да излезе в отпуск, за да движи кампанията на ГЕРБ, а не да се държи по начин, който много напомня на поведението на онези избори, описани от Алеко. Сега се чудя: дали Маргарита Попова не е нарочно подходила по този начин – да даде урок на Цветанов? Кой знае…

– …?? околийският е с на??ите. Постоянната комисия не
е законна, ама кой ще му дири законност, тя е на??а. Бюрото
е на??е. Градският съвет е на??. Кметът малко ??ава, ама ще
му отрежем куйрука. Общинските съвети по селата не са
утвърдени нарочно, разбирате ли? Ако бъдат с нас – ще ги
утвърдим, ако не – на дяволите. Пак ти казвам – колкото за
управителя, нямай грижа, той е на??.
– Ами хамалите? – любопитствува Бочоолу.
– ?? хамалите са на??и, и циганите, и Данко Харсъзина е на??…
– Ами че той нали бе??е затворен за кражба? – учудва се Бочоолу.
– Е-хе, ти патки пасе??. Пуснахме го ний него. Нали той ни
спечели хамалите. Оти??ъл при тях онзи ден, събрал ги, че
като им скръцнал със зъби, те замръзнали по местата си,
като им изръмжал: “Зъбите ви ще разкъртя, ако не изберете
бай Ганя!” – и хамалите кандисали. Пазарил ги Данко по два
лева на човек и срещу изборите цяла нощ ядене-пиене.

This entry was posted in Bulgaria, politics, на български, общество. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.