Христина Ангелакова се чуди защо МВР получава такива огромни дарения, а за културата – ядец!

Ето какво е написала световноизвестната оперна певица Христина Ангелакова във “Фейсбук”:

  “Боже мили, какви огромни дарения за МВР!!! Слу??ах новините по БНТ. Питам се защо толкова трудно се намират дарители за културни събития и то за почти незначителни суми, сравнени с даренията за МВР. Всъщност, защо ли се питам?!”

А аз ? отговорих (пак във “Фейсбук”):

  “Защото, Христина, вие – творците на културата – не арестувате, не биете, не убивате, не мачкате, не пазите. Ако на ва??ите постановки се разбиваха носове, къртеха зъби, чупеха кости, тогава знаете ли колко много желаещи ще??е да има за дарения?
  ?? накрая, знаете ли, дето Цецко хванал златната рибка? ?? тя, естествено, като разбрала, че е в ръцете на народната милиция, предложила да му направи три дарения, за да я пусне. Цецко се почесал по главата и рекъл: „Ами-и-и-и… може ли да помисля малко?” А златната рибка се разплакала с горчиви сълзи, защото това било единственото желание, което не можела да изпълни…”

Това е тъжната действителност у нас.
А мнението на г-жа Ангелакова, която имам честта да познавам и лично, е породено като реакция на тази новина (от в. “Сега”). На??ата опозиция иска??е преди седмица оставката на министъра на вътре??ните работи, но не успя да събере достатъчно гласове в Парламента. Аз призовах премиера Борисов просто да изпревари събитията и да уволни Цветанов, но не заради исканата оставка, а поради редицата гафове на този политик.

  На фона на световната криза българското МВР отчита все повече приходи и дарения. Донори са донесли в бюджета на ведомството за месеците април, май и юни още 9 млн. лв. Така за полугодието икономистите на министър Цветан Цветанов са отчели в графата “дарения и други безвъзмездно получени суми от страната и чужбина” 15 518 572 лв. За тримесечието тази сума бе??е едва 6 512 714 лв.
  Даренията далеч не са единственият повод за финансова гордост на силовото ведомство. Рязко са нараснали приходите от държавни такси и за полугодието те вече са 16 092 241 лв., след като за тримесечието са били едва 6 921 510 лв. Събраните пари от глоби, санкции и наказателни лихви са нараснали от 1 455 206 на 3 056 504 лв. При уточнения план от началото на годината МВР е заявило амбиция да събере пари от глоби за цялата година в размер на 4 700 000 лв. С тези темпове обаче хората на Цветанов ще имат основание да си раздадат допълнителни заплати в края на годината. При отчета на бюджета за полугодието е посочено, че като допълнително материално стимулиране са раздадени 806 718 млн.
  От разследване на “Сега” се установи, че вътре??ното ведомство има над 4000 договора за дарения в цялата страна. Областните дирекции масово сключват договори за дарения с местни фирми, еднолични търговци и физически лица за доставка на гориво, материали и различни дарения. Някои от дирекциите са дарявани от над 400 фирми. От справките, с които “Сега” разполага по Закона за достъп до информацията, се вижда, че сред дарители са хора, които са прегре??или закона или в момента те се разследват.
  Вътре??ният министър Цветан Цветанов продължава да крие дарителите на МВР. Преди три месеца на интернет страницата на ведомството бе??е поставен линк, който трябва??е да води към списък с дарителите, но до момента такъв няма.
  През юли от Европейската комисия обявиха, че даренията за МВР са изключителен проблем за системата. Още на следващия ден премиерът Бойко Борисов обяви, че е говорил с Цветанов и е поискал да спре да приема дарения и да “изчисти тая практика”. Борисов дори обеща да покрие приходите от даренията с пари от бюджета. Вътре??ният министър обаче обяви, че ще бъде ограничено единствено дарителството от физически лица.
  МВР се готви да заведе съдебен иск срещу бив??ия полицай Константин ??ванов, който осветли даренията към министерството и впоследствие напусна системата под натиск. Това обяви самият той пред БНР вчера. ??ванов каза, че е научил намерението на министерството от свой колега. Списъкът с дарителите, които не е трябвало да бъдат спирани по пътищата на страната, е изготвен във фирма, която не фигурира сред официално известните вече дарители, но подпомага работата на сектор “Престъпления по пътищата” от осем години, съобщи ??ванов, но отказа да я назове.
  Според полицая информацията за неговите наказания през годините е изнесена неправомерно, тъй като се съдържа в кадровото му дело, което е със степен на секретност. Той обясни, че случаят, за който е разжалван за полицейско насилие, всъщност е оправдана употреба на сила. Мотористът, който той е спрял за проверка, скъсал кочана с фи??овете му и затова се наложило да бъде задържан силово. По повод друго свое наказание той посочи, че е бил уволнен заедно с още 130 ду??и, заради участие в “нерегламентиран протест срещу правителството на ??ван Костов”, а самият той изобщо не се е включил в мероприятието. Впоследствие голяма част от тях са били възстановени на работа.

На фона на това съобщение мога само да повторя написаното от мен преди месец:

Вижте например тук, където говори, че няма граници за трансграничната престъпност (нали ако има??е, няма??е да е трансгранична?!) – само 2 (две) изречения, но в типичния негов стил, с много запетаи, с “разбира се”, с кли??етата.

Да се спрем само на тези три важни за министъра неща – “да защити обществения интерес”, “правата на жертвите от извър??ени престъпления” и “да върне доверието на евроатлантическите партньори”.

Значи не е важно да обезпечи сигурността и правата на всички български граждани, а само на жертвите на престъпления? Не е важно да върне доверието на хората, а само на “евроатлантическите” партньори (слагам кавичките, защото такова евроатлантическо животно просто няма. Нищо чудно, че тогава подслу??ванията не ги броят за нару??ения на правата.
??, разбира се, второто изречение срещу съдебната система е традиционно за човек, който си мисли, че съдът трябва да е партньор на МВР в борбата с престъпността.

“Цв. Цветанов: За мен е важно да се ръководим в дейността си в сектор сигурност само и единствено водени да защитим обществения интерес, да защитим правата на жертвите от извър??ени престъпления от подобни престъпни групи, които бяха задържани през последните две години, и разбира се, да можем да върнем доверието към обществото и към на??ите евроатлантически партньори, които да знаят, че в България се прилагат модели, които са традиционно утвърдени в демократични държави като САЩ, Германия, Франция, ??талия и всички останали европейски държави, които са членки на Европейския съюз. Винаги във всяка една реализация, винаги във всяка една операция ние се водим само и единствено от върховенството на закона, спазваме правата на абсолютно всички, дори и на задържаните граждани, и в тази посока съдът е този, който преценява какви да бъдат присъдите, които се дават, но винаги пък имаме възможност и представителите от европейската общност да коментират тежестта на съответните наказания, справедливия съдебен процес и дали всички това е свързано с върховенството на закона и действително функционирането на една реална независима съдебна система.

This entry was posted in Bulgaria, politics, на български, общество. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.