"Фейсбук" е новата обществена кръчма за българина

    Под горното заглавие БТА е публикувала тази статия днес, 13-и април 2011 г. Пускам я поради връзката с “Фейсбук” и това, че цитирам няколко от политиците, които са активни тук. (б.м. – Вени М.) Статията вече бе отпечатана в доста онлайн издания.

София, 13 април /Лора Метанова, БТА/

Съществена промяна в националния характер, свързана с общуването чрез социалната мрежа, констатира народопсихологът проф. Николай Данчев. “Фейсбук” излъчва особена революция, коментира той за БТА.

Негово величество компютърът създаде условия за нов тип комуникация, промени се качествено българското, балканското общуване, характерно за нас като народ, отбеляза народопсихологът.

За проф. Данчев е изненада, че българинът, който по природа не е публичен човек и не обича да изразява мнението си пред всички, споделя толкова неща в социалната мрежа, дава оценки с голяма смелост за лица от политическата сцена и за развитието на България. На??енецът е свикнал да споделя с приятели, в семейството, тоест в неформалната група. ?? докато доскоро българите се събираха в кръчмата, там общуваха и оплюваха, сваляха властта, женеха се и се развеждаха, одумваха другите хора, вече го правят във “Фейбук”, посочва народопсихологът. Така, по думите му, на практика “Фейсбук” се превръща в новата ни обществена кръчма.

Според него се е отприщила някаква задрямала психическа енергия, която досега е била затворена и не е намирала начин да се излее навън, но в последните месеци избуява в обществена активност. Ученият е на мнение, че за това допринася и още нещо – фактът, че хората вече не изпитват доверие към партиите и политиците. Постепенно авторитетът на политическите сили пада, повечето партии идват с големи обещания, които не се изпълняват, коментира проф. Данчев. ?? допълва, че, когато се излъжат очакванията на един народ, той става апатичен и безду??ен и в момента именно компютърът е отду??никът на негодуванието му. Това е, според него, и една от причините българите да се обединяват на основата на неформални връзки по електронен път.

Компютърът извър??ва една голяма революция в тези неформални отно??ения, които постепенно се формализират и могат да се превърнат в граждански обединения, прогнозира народопсихологът. Като пример той посочва, че хората, които организират протестите чрез интернет, например за горивата, изрично подчертават, че не желаят в тях да участват политически лидери и изобщо лица от българската политика.

Ако тази тенденция продължи, убеден съм, че за няколко години България ще бъде друга и тон за някои неща няма да дават партиите, а граждански сдружения от неформален тип, формирани на базата на електронния начин на общуване между хората, прогнозира проф. Данчев. Според него сега е моментът за равносметка и на управляващите, и на всички политически сили. Новото поколение, което тръгва по този път, може би ще промени съществено процесите в България, са очакванията на народопсихолога.

По данни на Вени Марковски, председател на “??нтернет общество” в България, близо 60 процента от българите ползват интернет. Тук достъпът е евтин и бърз и страната ни е на първо място в ЕС по скорост на достъп, коментира за БТА той. ??ма всички основания да се очакват повече инвестиции в интернет, прогнозира IT-експертът. Марковски не е променил мнението си, че революция по нета в България не може да стане. Както виждате, хората протестират срещу високите цени, тоест когато проблемът ги удари в джоба, мотивира позицията той.

Според Марковски, когато започнат протести срещу посегателства на основни свободи, срещу корупцията, срещу липсата на законност, едва тогава ще имаме гражданско общество. Освен това, по думите му, протестите срещу високите цени на бензина например са безсмислени, защото цената се определя на международните пазари.

Марковски смята, че има ??анс “Фейсбук” да стане основна предизборна платформа. Той дава примери с Любен Дилов-син, вън??ния министър Николай Младенов, президента Георги Първанов, евродепутатите ??вайло Калфин и Кристиан Вигенин, депутата Моника Панайотова, които са активни в мрежата и я използват за агитация. Онези, които разберат интернет, имат ??анс да успеят, защото пряката пропаганда не се ползва с успех, казва Вени Марковски.

Мнението му е, че всяка партия има потенциал, но едва ли всяка ще го използва. Според експерта, за да се работи в социалните мрежи, се изискват качества. За съжаление, не всички разбират, че е важно не само да каже?? това, което си мисли??, но и да го направи?? така, че да не нару??ава?? свободата на околните, посочва той. Марковски смята, че политиците, а и всички хора, които искат да имат присъствие в интернет, трябва да имат какво да кажат, а и да знаят как да го направят.

Ехидното отно??ение към политическия опонент например е нож с две остриета, защото всяко написано слово може да се използва срещу неговия автор – това не е телевизия, в която се говорят хиляди неща, но “отлитат” в ефира, обяснява експертът.

Марковски съветва потребителите да бъдат много внимателни какво пи??ат и публикуват в социалните мрежи. Особено родителите трябва да обръщат голямо внимание какво правят децата им в интернет, тъй като днес дори 7-8 годи??ните са онлайн. Малчуганите можели да станат жертва не само на престъпници, но и на свои връстници, които от детска злоба или само от желание да ги дразнят могат да им създадат сериозни проблеми.

Не трябва да се пускат компрометиращи снимки – в света има вече достатъчно примери за деца, които тежко преживяват подигравките или изнудването, предупреждава Марковски. Затова родители и учители трябва да бъдат особено внимателни и, ако забележат нещо нередно, да се свържат с националния център за безопасен интернет.

Очакванията на Вени Марковски са социалните мрежи да се развиват все повече. Според него те не могат да омръзнат, защото се променят така бързо, както и самият живот.

This entry was posted in Bulgaria, на български, общество. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.