??зкуството да дава?? – къде е България и защо трябва да уважаваме Стара Загора

“Капитал” има за основна публикация в новия си брой дарителството.

По стечение на обстоятелствата знам какво е положението с дарителството в САЩ, затова ми се видя добре да сравним малко факти.

Според официалните данни, общата сума на финансови дарения само от български източници за 2009 г. е 45 милиона лева.
В Щатите през 2009 г. дарените суми са намалели с 3.6 % спрямо 2008 г. и са съставлявали $ 303.79 милиарда.

В България живеят 7 милиона човека, в САЩ – 300 милиона.

Посочените суми означват, че в България се пада около 6.42 лв. или около $ 5 / човек дарения годи??но (това са кажи-речи пет SMS-a за паркиране и още 35 стотинки, без ДДС), а в САЩ – по малко над $ 1000 (хиляда).

??ли една разлика от 200 пъти. Вероятно са равни на разликата в години демокрация, защото кажи-речи толкова ни делят от САЩ.

Да, знам, че веднага ще наскочат разни хора и ще почнат да сочат обективни причини защо в България дарителството не както в Щатите, как в Америка има милиардери, как били свиканли, как не-знам-си-какво. Как не е честно да се делят сумите на числото на гражданите. Знам, но въпреки това ми се вижда много поучително да се погледне върху тези факти с необходимия самокритичен – за нас, българите! – поглед и най-вече да престанем да се правим на велики.

Велик е онзи, който помага не само тогава, когато му/й е лесно, а именно когато е най-трудно.

  Велики са десетките или стотици хора в България, които работят тихо и кротко и помагат – било на домовете за деца без родители в Стара Загора, като Даниела Димитрова от Обществения дарителски фонд. Велики са родителите на болните от CF (муковисцидоза) деца. Велика е Теодора Захариева.

Само че те са всъщност едни най-обикновени хора, Човеци с главно “ч”. ?? ние хич не искаме да си спомняме за тях, защото ни карат да си признаем, че докато се лутаме насам-натам, те вър??ат нещо смислено. Е, признават си го е само тези, които имат съвест, а не всички.

Преклонение пред подвига на всички тези най-обикновени хора, които не се оставят на спокойствие, не оставят и другите на мира и се борят ежедневно, за да бъде светът по-добър. Не за тях, а за техните деца.

_____
(?? ако се чудите защо трябва да уважаваме Стара Загора, значи нищо не сте разбрали, за което ви поднасям извиненията си)

This entry was posted in Bulgaria, на български, общество. Bookmark the permalink.

One Response to ??зкуството да дава?? – къде е България и защо трябва да уважаваме Стара Загора

 1. някой says:

  Вени,

  Ако трябва да сме честни има много инициативи на хора в България, които заслужават уважение и правят каквото могат – http://www.save-darina.org/ е отличен пример за това. Доколкото знам се движи само от доброволци и разбира се набира дарения от всички, които искат да помогнат на истински болни деца, а не абстрактни фондации и каузи.

  Това от което мен лично ме е гнус е показното PR дарителство тип Българската Коледа. Спонсори на президента дето са наму??или по няколко стотин милиона от САПАРД и Бюджета дават по 1000 лв, за да ги пи??ат в 24 часа.

  А в крайна сметка, ако се вярва на Християнските учения най-доброто дарителство е анонимното.

  Поздрави

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.