Тъжна вест: почина ??лия Божинов

  update: Поклонението пред приятеля ни ??лия Божинов ще се състои на 28.08.2010 г. от 11:00 ч. в ритуалната зала на Централните софийски гробища.

??лия Божинов, снимка: http://elyabozhinoff.com

На 24 август 2010 г. внезапно почина ??лия Божинов.

??лия бе??е човек, който се раздава??е без да се колебае, обича??е живота, приятелите, морето и планината. Ще ни липсва много. ?

Сигурен съм, че в следващите дни, седмици и месеци ще си спомняме какво ли не за него и всичко ще е хубаво. Аз ще се опитам да публикувам интервюто му за книгата “Първите в ??нтернет” (Горица ми обеща да я прати следващата седмица), защото ако не бе??е ??лия, ??нтернет в България ще??е пак да има, но ще??е да се появи по-късно, да струва повече и мнозина от хората, които го изградиха, най-вероятно няма??е да са това, което са. ??лия ни събира??е още в “Микроком”, през 1990-1991 г., а после организира??е “Ден на майстора” – всеки петък, в неговия офис на “Бунтовник” се събираха фидонет-аджиите, момчетата и момичетата, които пускаха т.нар. Би Би Ес-и (от Bulletin Board System), обменяха файлове помежду си, пи??еха си поща (NetMail, още няма??е e-mail) и участваха в пощенски списъци (echomail), както и в групата soc.culture.bulgaria.

Самият ??лия се радва??е на необявеното, но явно признание, че е доайенът на BBS-ите в страната.

Един от пионерите на ??нтернет в България, Димитър Ганчев, написа следните думи вчера, които препечатвам, защото изразяват спомените на едно цяло поколение интернавти от 1990-а година насам:

  Знаете, че рядко реагирам емоционално при ло??а новина. Още по-рядко отронвам по някоя сълза. А съвсем рядко (никога?) занимавам аудиторията с личните си терзания и преживявания. ?? сега няма??е да ги споделя с вас, ако става??е дума просто за мой близък приятел.
  ??лия Божинов е човек, на когото всички, които четем тези редове дължим много. Благодарение на “деня на майстора”, провеждан всеки петък в началото на 90-те години на неговия таван, ??нтернет в България е такъв, какъвто е днес. Както Вени вече спомена, ??нтернет ще??е да го има и без ??лия, без мен, Вени и Ванката, без Ники Горчилов, без Григор Гачев, без Боян Бонев, без Георги Чорбаджийски, без Косьо Спиров, без Ники Ангелов, разбира се без Даниел Калчев, Асен Шарланджиев, без Борис Басмаджиев (сигурно изпускам много имена). ??нтернет ще??е пак да го има, но няма??е да е същият, защото хората, които и до днес определят посоката, в която се развива бран??а, тръгнаха от Фидо, а Фидо без ??лия … ами не знам, може??е и да има, ама може??е и да няма. Ние си знаем защо. Във всеки случай без “денят на майстора” и “Майорка” няма??е да го има като общност, която да ни събере (Ники и Еми пък хич).
  За тези, на които горните имена не им говорят нищо, ще го обясня така: ако с ма??ина на времето бъде махнато това, което тази група хакери е създала през годините (благодарение на тласъка, който сме получили от ??лия), ??нтернет в България ще спре напълно и ще отнеме поне две години, за да се възстанови. А като се възстанови ще е в пъти по-бавен, по-скъп, с по-малко съдържание и по-малко услуги.
  Оставям ви да поразсъждавате върху това как понякога е достатъчно само да се сети?? за кого трябва да купува?? бира всеки петък, за да промени??, ама наистина да промени?? пътя на историята, а не само някой да каже това кли??е, когато си отиде??! Ще порасъждавам и аз, може би след като забър??а още една сълза, че освен ментор ми бе??е и приятел и ще ми липсва …
  Митко

Дне??ните български медии пи??ат за това, че си бил оти??ъл “политика ??лия Божинов”. За мен той никога не е бил политик. ??лия бе??е човек, който иска??е България да стане нормална държава. В това си желание, той отдаде време, усилия и средства на Българската социалистическа партия, а в последната година и половина и на новосъздадената партия “Българска левица”. За разлика от други деца на номенклатурата (баща му бе в ръководството на България преди 10-и ноември 1989 г.), ??лия не заряза идеалите и идеите, с които бе??е отраснал, но се опита да ги промени, а да промени и своите партийци. Не успя в това си начинание, за което се ядосва??е, но поне опита. Хората, които опитват да променят едно или друго нещо в България са на изчезване и с кончината на ??лия станаха не просто с един по-малко, а с Един по-малко.

??лия бе??е човек, който гледа??е и вижда??е, слу??а??е и чува??е. Такива хора са изключителна рядкост. Мога да повторя това, което написах преди 8 години, когато ни напусна по също толкова нелеп начин един друг от ??нтернет пионерите в България, Митко Киров: Светът стана по-малко хубав и значително по-тъжен без ??лия Божинов.

This entry was posted in Bulgaria, на български, общество. Bookmark the permalink.

3 Responses to Тъжна вест: почина ??лия Божинов

 1. doni says:

  Аз съм от по-новото поколение (родено през 80-те) и имената горе ми говорят много, дори познававм част от тях, защото хванах последните години на фидонет, независимо че тогава бях на 12-13 години. ??лия не го познавам, предполагам че наистина е бил голям човек.

  Мисълта ми е за това ва??е биене в гърдите – как интернет щял да спре за 2 години. А не ти ли е хрумвало, че вие сте били на подходящото място в подходящото време и сте направили правилните неща? ?? че ако не бяхте вие (и многото, които Митко е пропуснал), щяхте да дадате път на други хора, които пък нищо чудно да бяха и по-кадърни и да направят много повече от вас? Това ва??е самохвалство (аз – ??нтернет пионерът) ми създава много негативно впечатление, без дори да сме се срещали. А и като стана дума за Даниел – той е по-пръв от вас, но никога не съм чул да каже нещо подобно.

  ??звинявам се, че пи??а това под подобен пост, но не се сдържах. Не бих се разсърдил, ако го прочете?? и изтрие??. Поздрави.

 2. Nadia Titorenkova says:

  Моите най-сърдечни съболезнования на То??ко и дано, когато тъгата и болката преминат, да остане само чувството за един живот живян пълноценно и всеотдайно. Нека го запоним с усмивка, защото неговото чувство за хумор бе??е невероятно.

 3. Mitaxa says:

  Съболезнования на семейството и приятелите му. Помня тези години, присъствал съм на тавана му, а и нали и аз съм завър??ил Факултета по Математика. Учих Асенчо и ??лия да летят с парапланер…??лия ми бе??е приятел…никога не съм мислел че на света може да има честен политик, но всяко правило си има изклчение, което пак потвърждава правилото. ??лия бе??е честен, казва??е истината в очите без да му дреме дали с това не запла??ва собствения си живот. Той не пие??е…заявявам го най-отговорно. Запла??иха го нееднократно след като той каза на Стани??ев че управлението му закопава България и след това напусна БСП. След това го запла??и и Алексей…а напоследък и Гоцев го запла??ва??е активно…свидетел съм. В Бургаската болница са му предписали 50 единици Актрапид бързодействащ инсулин…това е доза способна да убие и слон…изпада?? в хипоглекемична кома много бързо. Пи??е го на епикризата след смъртта. Тези хора са за съд, най-вероятно са помагали активно в поръчката да бъде убит. След това активно не си вдигаха телефоните и бягаха от даване на обяснение. Защото ги е страх. ?? защото активно са съдействали за смъртта му. Цяла вечер е бил без наблюдение и чак на сутринта на визитацията са открили, че е мъртъв…представяте ли си колко активно са го лекували (това обяснение е записано в епикризата след смъртта му също-че е открит сутринта на Визитацията без признаци на живот). Егати Болницата, не заслужават и лев да получат от здравната Каса, същите мо??енници като тях. Най-вероятно това си е политическа поръчка граничеща с криминална-??лия съди и Румен Овчаров за кражбите и далаверите му…и двамата тогава бяха от БСП, но на ??лия това не му попречи да говори истината за тази умираща партия съсипваща държавата. Сбогом приятелю…ти май бе??е и ще си остане?? единствения честен политик, казващ истината. Ще ми липсва??…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.