В какво инвестират продуцентите на фолк музика? В силикон или в певици?

??нтервю със собственика на музикална компания “Пайнер мюзик” инж. Митко Д??М??ТРОВ е публикувано в “Труд” под заглавие:

  Не инвестирам в певица заради силикона й

Прав е човекът. Сигурно предпочита да инвестира в силикона заради певицата.

Но не в това заглавие е проблемът, а в това, че в едно очевидно марково интервю (рекламира се марката на фолк-продуцента, “Пайнър”; спомням си, че през годините съм дал стотици интервюта с мен и почти във всички, вкл. и по радио и телевизия бях изрично молен да не споменавам името на фирмата ни, БОЛ, но това между другото) се прокрадват следните въпроси:

  – Успяхте ли да измислите ефикасен с метод, с който да се преборите с незаконното пиратство в интернет?
  – Не. Това е основен приоритет на държавната политика. Ние си внасяме данъците на държавата и разчитаме на нейната подкрепа. Досега – напразно. А от прекратяването на това пиратство би печелила и държавата. Музикалната индустрия на Запад прави огромни обороти, благодарение и на защитата, която има от закона и държавата. Те водят и до данъчни приходи в бюджета. Държавата там много ясно си е направила сметка за това. При нас на това престъпление все още се гледа като на нещо маловажно. Не знам докога ще е така!
  – Колко точно загуби понася ва??ата компания от незаконно разпространение на песни във виртуалното пространство?
  – Сигурно са милиони, от които и държавата губи първо – 20% ДДС, второ – 10% корпоративен данък, трето – всички други данъци, социални и здравни осигуровки за повечето персонал, който би трябвало да работи при една такава благоприятна за бизнеса ситуация.
  – Кога българинът ще бъде готов да плаща, за да тегли законно музика и филми от интернет?
  -Когато се затворят пиратските сайтове и няма безплатно теглене. Щом това е станало в някои страни, значи е възможно и при нас, стига държавата да прояви добра воля. Едва сега правителството на ГЕРБ в лицето на вътре??ния министър Цветан Цветанов започна да прави нещо по този въпрос. ??менно той е човекът, който може да вкара в бюджета допълнителни приходи от музикалната индустрия, а не толкова финансовият министър Симеон Дянков или ??ефът на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов.

Правят впечатление не само удобните въпроси (аз, например, бих го попитал “Защо не искате да се въведе модел за заплащане на теглената от ??нтернет музика?“), но и преклонението на главицата пред министъра на вътре??ните работи. Човек може да си помисли, че ГДБОП са били вече на портала на офиса. Няма да се изненадам, ако в скоро време точно това се случи, освен ако не е той продуцентът на “Химна на МВР” 😉

(някой може и да си спомнят, че г-н Димитров бе??е кандидат за някакъв пост преди година, не помня за какъв, но ГЕРБ си го отзоваха, нали?)

This entry was posted in Bulgaria, на български, общество. Bookmark the permalink.

1 Response to В какво инвестират продуцентите на фолк музика? В силикон или в певици?

 1. Георгиев says:

  А аз бих го попитал:”Дали навремето(80-те години)е плащал авторски права на някого,когато продава??е пиратски касети(самоделки)на Димитровградския пазар?”Аз лично съм си купувал.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.