Станислав Стратиев за българския модел

Невена Гюрова ме подсети за тази публикация във в. “Култура” на Станислав Стратиев. Аз познавах големия писател и голям приятел на тениса – бяхме съученици със сина му Светлин, ходили сме на море заедно (ех, дали все още съществува станцията на писателите?), играли сме тенис… 😉

  Българският модел

  Ако сме дали нещо на света – това е българският модел.
  Той е – както Хеопсовата пирамида или Вавилонската кула – на??ият принос в съкровищницата на човечеството.
  Казано сложно – това е състояние на духа. Определен начин на мислене. Тип ду??евност.
  Казано просто – обратното на всичко.
  Колумб тръгва за ??ндия и открива Америка.
  Ние тръгваме за Америка и стигаме в ??ндия.
  Все откриваме Америка и все се оказва, че сме открили ??ндия.
  Навсякъде по света в приказката на Андерсен кралят е гол.
  У нас се получи обратното – кралят е облечен, а народът е гол. ?? гладен. ?? безработен.
  Навсякъде по света считат лудите за свестни, но болни хора. У нас свестните считат за луди. Още от времето на Ботев.
  Навсякъде по света дупките са предимно в сиренето.
  У нас те са на ръководни места.
  Там, когато стреля?? по някого, той умира.
  Тук, дори когато стреля?? по друг, умира Алеко Константинов.
  Там са велики народите.
  Тук – Народното събрание.
  Там от великото до сме??ното има само една крачка.
  Тук няма никаква разлика.
  При тях са свободни хора, а при нас – цените.
  Това е българският модел.
  Българският модел е по-ло?? от Бермудския триъгълник.
  В Бермудския триъгълник нещата просто изчезват.
  ?? знае??, че ги няма.
  При българския модел ги има, но не са те.
  ?? не знае?? какво е.
  Нарича се бензиностанция, но нито има бензин, нито ти сменят маслото, нито проверяват гумите, нито мият стъклата.
  Знае?? само, че е най-високото на Балканите. ??ли най-??ирокото.
  Според този модел българските джуджета са най-ниските в света, а българските мъже – най-мъжествените.
  Българският модел е, когато мълчанието е злато, а преклонената главичка остра сабя не сече и по-добре яйце днес, отколкото коко??ка утре, защото кроткото агне от две майки суче.
  ?? когато отвличаме останките на Чарли Чаплин за откуп.
  При българския модел селяните идват в града, за да купуват мляко, а гражданите отиват на село, за да прибират реколтата.
  Българският модел е велосипед без педали, но с десет кормила.
  ?? когато заводите произвеждат художествена самодейност.
  Българският модел е продупчена и завързана с конец стотинка. За да се возим безплатно на асансьор и да говорим безплатно по телефон.
  При българския модел няма девета дупка на кавала. Тя не е пробита. Пробита е направо десетата.
  Българският модел е не аз да съм добре, а ти да си зле.
  Българският модел е неунищожаем.
  С него ще бъде свър??ено, когато всички отидем в Канада.
  Както ще бъде свър??ено и със самата Канада.

  в. “Култура” от 1 март 1991

  Станислав Стратиев

Намирам, че нещата, които е написал Станислав Стратиев преди 19 години са същите, както и днес, както и преди 150 или 1200 години.
Моделът е неунищожаем, защото никой не иска и да направи опит да го унищожи – парен, ка??а духа:
малцината, които са се опитвали, са били обявявани за прекалено умни, които трябва да служат на господа и са били обесвани на първото дърво, за да идат по-бързо на небето.
В на??и дни това обесване може да не е буквално, но то става по други, по-фини, по-гадни начини: например да те набедят в нещо, да те изтипосат във вестника на 1-ва страница с някой мазен намек, петната от който не може?? да изпере?? – дори и с накисване.
Както правилно е отбелязал Станко, у нас теориите са оптимистични (бедни, бедни ??ван Хаджийски, добре, че си отиде и ти навреме, та да не се разочарова?? и от “социализЪма”), а практиката е не песимистична, а трагична.
Но колко актуално звучат думите му за това колко са мъжествени българските мъже, а?

This entry was posted in Bulgaria, на български, общество. Bookmark the permalink.

6 Responses to Станислав Стратиев за българския модел

 1. Стратиев е написал една височай??а глупост, която няма нищо, ама нищо общо с реалността. Ние, ние, ние- типичното комунистически колективистично дърдорене. Няма ние- има аз. Аз, без да съм стъпвал в Канада, ??ндия и Америка се наложих, преуспях и забогатях в новата капиталистическа България. А тези, които не успяха, са чисто и просто НЕУДАЧН??Ц??!

 2. хехе says:

  Хитро. Ама и теб те е ??убе от Биг Брадър-а 😉 Това за българския страх ще е добра добавка към иначе хипер вярното писание.

 3. Синята идея says:

  Комунистите доста направиха. Моделът не е български. Комунистически е. ?? този текст на Стратиев не е от неговите най-добри, за да се правят такива генерални изводи, каквито правите.

 4. Синята идея says:

  Тезата ви „…са били обесвани на първото дърво, за да идат по-бързо на небето…“ приемам за отпратка към измисления филм „Хан Аспарух“, който – днес вече се доказа – почива на измислици за българската история, а не върху факти. ??ма едно историческо описание, което дава някакви основания за тази метафора, но тя е от пътепис на арабски пъте??ественик, който описва друг (не българския) народ, а и говори от позицията на мисионер, комуто не всички обичаи са били обяснени, или е бил в състояние да осмисли. Какво искате да ни кажете с тази метафора? Че е имало хора низвергнати, опитали да разкъсат „модела“, но заради древния паганизъм, те са били припознати за по-умни от останалите и – хоп! опитът се е провалил. 😀 Кое ви дава право да твърдите, че еди-кои си са по-умни и същите те били правили такъв опит? В тези две десетилетия на преход се изредиха все политици и дейци пряко свързани и/или управлявани от комунистическата партия. Кои са тия умници, за които намеквате? ??носказателно. Пак ви казвам това е модел комунистически, който не комунисти или потомци на комунисти, ще разру??ат. Не е проблемът в умността или в глупостта на разру??ителите на модела, а проблемът е в ПР??ЧАСТНОСТТА на деятелите-прометеевци.

 5. anjela says:

  г-н апостолов и тук се е олял да се хвали колко е богат и известен.дедо ти не разбра ли че и да пи??е?? и да не пи??е?? никой вече не ти вярва.тези приказки за несметни богатства ги тиражира?? вече много години а всъщност си един жалък мизерник на доста преклонна възраст който се опитва да намери наивници за да ги оскубе само че за твое съжаление такива вече няма,а твоите глупави блогчета отдавна никой не ги чете.гледай си пенсията дедо забогатяването го остави на нас защото ние сме млади знаем и можем.това го пи??а за да ти покажа местото което заема?? под слънцето,а всичко написано от тебе са само лъжи и инсинуации.от всички форуми те изхвърлят като ненужна вещ.

 6. anjela says:

  вижте какво се отговаря на апостолов в сайта:astro5.net/forum/.след негово високомерно изявление а именно:
  „оставете астрологията тя не е лъжица за ва??ата уста“
  следва този отговор:
  Тук сте абсолютно прав. ?? точно затова е създаден този форум. Не всеки разбира от астрология, но има други, които разбират и помагат на не до там разбиращите. Благодаря Ви за мненията, но честно казано, не знам какъв астролог сте, след като аз, която съм пълен лаик на тема астрология, намирам гре??ки в твърденията ви. Посетих уеб-сайтовете Ви от любопитство, че там може би ще намеря нещо интересно и полезно. Че не сте кадърен астролог, това вече ми стана ясно, но определено нищо не разбирате и от интернет, макар че наричате себе си „Мениджър на уебсайт“, „създател на уебсайтове“. Толкова непрофесионално и елементарно направен сайт рядко съм виждала. Едно е сигурно, не бих си направила хороскоп при Вас никога, както и не бих Ви препоръчала на нито един от познатите и приятелите си.
  минути след този коментар апостолов е баннат от форума
  by anjela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.