42° по Целзий (есе за сайта "Читанка.инфо", МВР и авторските права)

Както стана известно, ГДБОП отново се “прояви”, този път залавяйки “престъпници”, които качвали в ??нтернет книги. Ако се чудите на кавичките, нали знаете – щом от МВР кажат за някой, че е “престъпник”, значи той е престъпник, а ако случайно съдът го пусне, значи съдът е корумпиран. А нещата са по-прости: според закона престъпник е само този, срещу когото има влязла в сила присъда.

Сайтът “Читанка” е публикувал списък със статиите по темата, затова няма да ги цитирам отделно, но ще кажа няколко думи, без които не може.

Все по-ясно става желанието на МВР да търси престъпници навсякъде. Това е нормално – когато единственият инструмент в ръката ти е чук, всички наоколо ти изглеждат като пирони.
До скоро обаче МВР търсе??е престъпниците сред криминалния контингент – измамници, крадци, обирджии, убийци, изобщо – хора, които виновно извър??ват деяния, които са обявени от закона за наказуеми.
Напоследък обаче МВР явно има проблем в арестуването и доказването на престъпленията на бандитите – то не бяха “нагли”, не бяха “напудрени”, не бяха “крадци”, “лихвари”… Но се оказа, че съдът ги… пуска! ?? ги пуска не защото е корумпиран, а защото събраните доказателства са недостатъчни.
Мога да си представя как се чувстват хората, които познавам:
– Борис Велчев, Николай Кокинов или Александър Налбантов (съответно – главен, градски и районен прокурор), когато виждат как благодарение на работата на полицията хората с обвинителни актове са пускани на свобода.
– Калин Георгиев, главния секретар на МВР, който сигурно би могъл да намери достатъчно доказателства, за да бъде осъден някой престъпник, когато подчинените му просто… толкова могат да съберат, а то не е достатъчно за съда!
– Явор Колев, който знае английски, ходи по международни конференции, вижда как се борят по света с кибер-престъпността и знае, че това, с което се занимава, в другите страни би било работа на гражданските съдилища.

Но това, че мога да си го представя как се чувстват тези хора не означава, че мога да одобря атаките срещу творците и творбите на изкуството.
Първо бяха картините, последва и атака срещу книгите. Вероятно следващите, които ще бъдат арестувани са или музикантите (гре??ното арестуване на “човека-глас” може би ще трябва да бъде коригирано с правилно такова).

Важна бележка: Трябва да кажа, че аз самият бих искал авторските права да се спазват – самият аз съм автор на стотици публикации в българските вестници, мои статии са печатани в научни издания, в учебници и т.н., т.е. искам авторските права да се спазват дори и по лични причини. Баща ми и дядо ми са издали голям брой книги, за които също имам авторски права. Преди няколко години “Труд” издаде книгата на дядо ми “Кръвта вода не става”, за издаването на която трима ду??и платихме известна сума пари (това е отбелязано в самата книга “с помощта на”), но от обещания 1000 бр. тираж успях да получа 10 авторски книги и си купих още 20, за да давам на приятели. Когато попитах какво става с останалите, получих отговор, че са се свър??или. Но не видях нито лев авторски права, нито пък информация дали не са я преиздали.

Ще попитате как хем искам да се спазват правата, хем поддържам твърдението, че МВР са прекалили?
Ето как: малко след случката с “Труд” в “??нтернет общество – България” започнахме локализирането (превод и адаптация на български език) на проекта “Криейтив комънс” и разбрах, че няма смисъл да се опитвам да търся правата си, след като мога да пусна за свободно ползване това, което създавам или това, което са създавали моите родители.

??стината е, че проблемът на българските издатели, които твърдят, че са загубили стотици хиляди лева поради наличието на “Читанка.инфо” не е този, за който се оплакват. “Читанка.инфо” е сайт, на който напълно законно се поддържа библиотека за свободно ползване от гражданите. Защо издателите не предложат на ГДБОП да нападне Народната библиотека “Св.Св. Кирил и Методий” и да арестуват всички книги, които се намират там? Съдейки по реакцията на издателите, може и да са си го мислили, но предполагам, че Явор Колев им е обяснил, че в ГДБОП нямат толкова много място, където да държат книгите, докато минат няколко години и се наложи да ги върнат – както става в други случаи на конфискуване на техника от страна на полицията.

  Нека обясня защо издателите не са загубили нищо:
  “Читанка.инфо” не получава пари от ??нтернет трафик. Тя не е като сайтовете, които искат да прати?? SMS срещу 2 лева, за да ти пратят парола, с която има?? достъп до книгите. “Читанка.инфо” е библиотека. Никой не взима пари за достъп до библиотката – било то градска, читалищна или националната. Ако издателите си мислят, че хората, които свалят книги от “Читанка.инфо” биха си ги купили на “Славейков”, в редица случаи се лъжат.
  Първо, в “Читанка.инфо” има автори, чиито книги не се издават повече. При това на автори, които са умрели преди повече от 75 години, т.е. авторски права върху тези произведения няма. Примерно книгите на ??ван Вазов са такива.
  Второ, в “Читанка.инфо” има книги на автори, които са се съгласили произведенията им да се разпространяват свободно. Аз самият съм им дал разре??ение за такива книги.
  Трето, ако издателите искат да правят пари от книги, трябва да помислят не за използване на полицията, а за намиране на работещ бизнес модел в условията на ??нтернет. Българските издатели, които искат да получават пари, трябва да се опитат да изкарат, изработят тези пари, а не да ги получават с помощта на ГДБОП. Още повече, че те няма да получат нищо от имагинерните продажби, защото всъщност те и не предлагат за продажба старите книги. Например, Симеон Дянков, вместо да се чуди какъв подарък да направи на Борисов, може??е да му подари Kindle с “Винету” за рождения, но… всъщност в България Kindle няма, а и “Винету” не може да се купи от нито една книжарница в електронен… или в какъвто и да е вид. Разбирате накъде води мисълта ми, нали?
  Не може?? да загуби?? нещо, което никога не е било твое, нито пък е могло да стане твое. Парите на читателите на книгите в библиотеката няма как да бъдат събрани; те просто няма да си купят тези книги.

Бих могъл да пи??а още много по темата, а и съм писал доста, но в заключение, защото за съжаление нямам време в момента:

Спазването на авторските права не означава осъществяването на PR-акции на асовете на МВР, защото това е нож с две остриета. От една страна, така се опитват да предре??ават ре??енията на съда, защото и съдиите са хора, и те се влияят от написаното в медиите. От друга страна, когато съдът пусне обвинените от МВР лица, до този момент не съм чул министърът да се е извинил, че са сбъркали. Напротив – МВР се държи така, сяка?? е право, дори когато съгре??и; това явно са останки от времето на социализма, когато то бе??е щит и меч на партията. ?? вместо да каже “сбъркахме”, МВР критикува съдебната система и я обявява за корумпирана. Медиите поемат това, пи??ат го, хората го четат и го вярват. Чуждите дипломати го четат и пи??ат до своите вън??ни министерства. Вън??ните министерства го препращат в Брюксел, след което Европейският съюз наказва България за калпава съдебна система. Но всъщност за калпавата работа на полицията, която арестува невинни граждани (не, моля ви: не ми казвайте, че те са престъпници – нали се разбрахме вече по-горе кой е престъпник?), държи ги арестувани, докато събере доказателства и после – дори и да не е събрала годни за съда доказателства, предпочита да ги прати в Съдебната палата, като е сигурно, че там ще бъдат пуснати… защото винаги ще може да обвини съда на принципа “ние ги хващаме, те ги пускат”. Разрухата на държавността не започва с обвиненията между институциите, но те помагат, при това много, за липсата на уважение сред хората към всяка една държавна институция – от президентството, до кметството.

С написаното по-горе всеки може да разбере, че МВР няма никакъв изход от подобна ситуация, при това се е поставило само в нея. Както навремето гониха “хакера“, който си направи майтап с обещанието на Симеон да даде кредити за всеки гражданин, та накрая го обвиниха за това, че копието на Windows98, което ползвал, било незаконно. МВР се чувства??е длъжно да изпълни това, което очакваха политиците от него. Сега политиците очакват МВР да арестува. ?? то няма друг избор. Явор Колев и Калин Георгиев не могат да не разбират, че цялата конструкция е паянтова, но едва ли могат да сторят нещо.
След като МВР не може да арестува убийците, крадците и бандитите или състезателите, които застра??ават живота на обикновените водачи на околовръстното при резиденция “Бояна” (за комфорта на нощните състезатели се грижат целенасочено полицейски екипи, които са по бул. “България”, вероятно пазещи да не се появи проверяващ офицер?) и т.н., ще се гонят художниците, писателите, певците, актьорите… Те нито са опасни, нито пък ще предложат подкуп, така че нито опасност, нито изку??ение ще има. Пей, сърце!

?? съвсем накрая – много хора сложиха за заглавие на статиите си “451° по Фаренхайт” (температурата на горене на хартията, но и заглавие на книгата на Рей Бредбъри), но всъщност точното заглавие е “42° по Целзий”, защото политиците ни се държат като хора с температура не от 36.5°, а като хора в треска. Пък и едва ли сред на??ите сценаристи има автори с качествата на Рей Бредбъри.

This entry was posted in Bulgaria, copyright, на български. Bookmark the permalink.

9 Responses to 42° по Целзий (есе за сайта "Читанка.инфо", МВР и авторските права)

 1. Pingback: Преводачи, автори – въпроси и отговори « Кутията за всичко

 2. SuzukiII says:

  Забрави и проститутките, които са намират на околовръсното:))) и които със сигурност “изкарват” цифри къде къде над посочените щети нанесени от §итанка :))))

 3. Даниел Калчев says:

  В интерес на истината, в България има Kindle. Много хора притежават това устройство у нас, то се доставя официално от Амазон за България и безпроблемно работи в България — “безплатно” си получава?? книгите чрез GSM мрежата на устройството. Не съм пробвал лично, но предполагам, че и платената услуга на Амазон за доставка на съдържание на устройството ти — примерно, книжката, която си си “изпиратствал” от chitanka.info.

  Ситуацията, ако не бе??е изключително трагична като илюстрация на състоянието на нещата в България, ще??е да бъде много сме??на. В крайна сметка, съдържанието на chitanka.info не е унищожено. Всичко, нужно за възпроизвеждане на оригиналния сайт бе??е напълно достъпно за всеки и без съмнение мнозина са се постарали да го запазят — това, преди акцията и преди разпространението на последния статичен архив като огън из житно поле.

  Това, което мен лично ме безпокои е тенденцията за целенасочено затриване на българското съдържание от България. Във всички среди, подобни на chitanka.info циркулира мнението, че “трябва да разположим съдържанието на сървър някъде извън България, за да не могат да го затрият”. Това е изключително опасна тенденция, която се наблюдава през последните няколко години и тя също трябва да бъде всячески пресечена.

 4. Pingback: Реакции по случаят „Читанка.инфо“ « ??стината такава, каквато може??е да бъде!?

 5. Даниеле, така е – това е много тревожно, но освен аз, ти, Митко Ганчев и още 5-10 ду??и, едва ли някой ще се замисли над темата. Но от друга страна, при положение, че ??нтернет е световна мрежа, не виждам нищо ло??о в това да има копия от българската литература навън. Така е сигурно, че и да искаме, няма да успеем да я затрием. Това, че някои искат народът да не чете, е вече ясно.

 6. Pingback: Пещерата на неандерталеца » Поредният позор за народната милиция

 7. Simeon says:

  Давайте….и ако съм Ви нужен…. [името е махнато от Вени, защото публикуването му може да донесе проблеми на автора]

 8. elektrichar says:

  До 1989 година четях много, защото книгите бяха евтини, а от библиотеката от която четях, не остана вече нещо интерсно. След промените и икономическите проблеми, до 2002 година съм прочел само няколко книги, до момента, когато се включих към интернет. Ако знае?? руски или английски, няма да ти стигнат 1000 живота да изчете?? книгите, които те интересуват. За тези 8 години на руски и български съм прочел наистина много книги и съм проумял много повече неща, отколкото за последните 40 години. В мрежата могат да се намерят всякакви книги и докато преди четях само романи, сега освен тях чета литература за духовно усъвър??енстване, научна, техническа, пътеписи, световни коспирации и какво ли още не. Един много по-умен човек преди да умре е казал : ,, Колкото повече знам, толкова повече знам, че нищо не знам. А вие глупци дори това не знаете”. Книгите в България са изключително скъпи и ако нямам възможност да чета на български, ще чета на руски, но не мога да си позволя да плащам от 7 до 30 лева за интересна книга. Руснаците са на светлинни години преди нас в побликуването на безплатни книги. В заключение ще кажа, че последнaта година само от chitanka. info съм прочел около 100 книги, но ако не съществува??е тази библиотека в никакъв случай няма??е да си купя каквато и да е книга. Така, че претенциите на издателите за загуби от милиони левове са само в тяхното въображение.

 9. bleuetoile says:

  Здравей, Вени. Хубаво написано. Според мен обаче е важно друго. В България хората така и не се научиха да си отстояват правата в този вид казуси. Законите на РБ в конкретния случай с читанка.инфо са ясни за мен, и за много хора. Но както обикновено, подозирам, че протестът ще бъде размит и употребен за цели различни от обществените. ?? аз съм се записала в групите във FB в подкрепа на читанка. Но там вече има хора, яхнали метли, правещи партийни агитации, или още по-ло??о – анархични, или бизнес такива.
  Тъжно ми е, много ми е тъжно. Сам знае?? какво стана със закона за следенето в интернет и протестите срещу него, Резултат никакъв. Гражданско общество никакво. Знае?? ли кое ми е най-тъжно – онова, което стана с и след протестите на студентите през 1997. ?? резултатите за обществото, и за конкретни хора, присвоили/приватизирали държавата. ?? ето ни тук, 13 години по-късно. ?? какво? Нищо. Всеки дърпа чергата към себе си. Както обикновено.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.