Какво пише всъщност в Библията?

От тук се сетих, че е добре това да се преведе на български, защото и нашето общество е пълно с невежи хора. Преводът е съвсем леко авторизиран, за да може да се използва у нас. Писмото е от неназован и силно вярващ в думите на БПЦ християнин, изпратено на вниманието на висшите духовници.

На вниманието на Българската православна църква.

Конкретно до отец Дончо Александров, митрополит Николай и др.п. свещеници

Уважаеми отци,

Много ви благодаря, че правите толкова много, за да образовате хората за праведния начин на живот, по-специално в интервютата, които сте публикували на официалния сайт на Варненската митрополия и в сайта на Пловдивската митрополия (предадено и в редица български вестници, напр. тук).

1280px-Rainbow_flag_and_blue_skies

Знаме с цветовете на дъгата (символ на ЛГБТ)

Много неща съм научил от вас и се стремя да споделям наученото с колкото мога повече хора. Когато някой се опита да защити хомосексуалните хора, аз например, ги насочвам към Левит 18:22, който категорично казва “С мъжко да не легнеш като с женско; това е гнусота.
И с това дебатът е приключил – нали го пише в Библията! Дядо Николай е цитирал и други текстове („Не се лъжете: … нито блудници, … ни мъжеложници, … няма да наследят Царството Божие” /I Koр.6:9-10 /), което е похвално от негова страна и трябва да сме му много благодарни, защото никой не може да обхване словото Божие, та добре, че са митрополитите и другите висши духовници, за да ни държат будни.

Все пак бих искал да се посъветвам с някои други моменти в Библията, за да знам как да ги следвам най-добре.

1. Левит 25:44 казва, че мога да притежавам роби, мъже и жени, стига да са купени от съседните народи. Един приятел твърди, че това важало само за румънците и сърбите, но не и за македонците, гърците и турците. Може ли да ни изясните мнението на БПЦ? Защо не мога да притежавам македонци, гърци и турци?

2. Бих искал да продам дъщеря си в робство, както пише в Изход 21:7. Към днешна дата, и имайки предвид възрастта ѝ, можете ли да ме посъветвате каква би била една добра цена за нея?

3. Знам, че не ми е разрешено да осъществявам контакти с жена, докато тя има цикъл – Левит 15:19-24, но проблемът ми е, че не знам как да разбера дали дадена жена е в цикъл. Пробвах с питане, но жените се обиждат.

4. Когато изгарям бик като жертвоприношение, знам, че това създава приятно за Господа ухание – Левит 1:9. Проблемът ми са съседите. Твърдят, че не било ухаело изобщо. Да ги убия ли?

5. Имам съсед, който настоява да работи в събота. Левит 35:2 казва, “Шест дена да се работи; а седмият ден да ви бъде свят, събота за почивка посветена Господу; всеки, който работи в тоя ден, да се умъртви”. Задължен ли съм да го убия самичък или да се обадя в МВР те да свършат тази работа?

6. Един приятел мисли, че макар и яденето на миди и скариди да е отвратително (Левит 11:10), то е по-малко отвратително от хомосексуализма. Аз не съм съгласен с него. Можете ли да решите този спор? Имал ли “степени” на отвратителност?

7. Левит 21:20 казва, че не бива да се доближавам до Храма Господен, ако имам някакъв дефект. Признавам си, че имам очила за далекогледство. Има ли ограничение за диоптрите, с които мога да се моля Богу?

8. Повечето ми приятели се подстригват, включително и около слепоочията, макар че това е изрично забранено от Левит 19:27. Как трябва да умрат те?

9. Знам от Левит 11:6-8, че не бива да се докосвам до кожата на умряла свиня, защото така и аз ще стана нечист, но мога ли все пак да ритам футбол, ако си сложа ръкавици?

10. Чичо ми има чифлик. Той нарушава Левит 19:19, като сади две различни семена на същата нива, а и жена му носи дрехи, които са направени от два различни материала (памук и полиестер). Освен това той много псува и богохулства. Трябва ли да минаваме през целия процес по събирането на всички от града, за да го убием с камъни (Левит 24:10-16)? Не може ли да го убием и погребем кротко, така както правим с всички, които спят с тъщите си (Левит 20:14)

Знам, че сте изучили тези неща из основи, така че разчитам на вашата помощ.

Благодаря ви, че ни напомнихте, че думите на Господ са вечни и непроменими!

This entry was posted in Bulgaria, на български. Bookmark the permalink.

11 Responses to Какво пише всъщност в Библията?

 1. Светла says:

  Ей Богу, от много отдавна не бях попадала на толкова хубаво писание, навеждащо на мисли за това, колко контекстуално се чете Библията и как “Божието слово” изобщо не говори самичко, а винаги е въпрос на тълкуване, културно-исторически, политически и деноминационни контексти.

  Поздравления, посмях се от сърце и този пост ще ме държи в добро настроение през следващите няколко дена!

 2. Anonymous says:

  Ето една инциатива в чужбина http://www.godhatesshrimp.com/

 3. Все пак нека да не се счита, че църковни талибани като Николай Пловдивски имат някакъв приоритет спрямо тълкуването на религиозните истини. Това, което си мисли Николай, съвсем не е споделяно от всички религиозни. Текстовете на Библията пък не бива да се схващат буквалистки, а е потребно да се търси техният по-дълбок смисъл. Който не търси смисъла, а се залавя за буквата, просто се мъчи демонстрира някакво суетно остроумие, но за такъв истината съвсем не влиза в сметките. Което е показателно колко може да се вярва на приказките му…

 4. Georgi Aleksandrov says:

  Цитираните текстове са от Стария /Ветхия/ Завет.След Първото пришествие на Господ Иисус Христос МНОГО неща са ПРОМЕНЕНИ,отменени и изменени!Г-н Марковски,разбирам Ви,тъй като и аз съм си задавал подобни парадоксални въпроси,когато четях неподготвен Библията преди години,но тъкмо затова църковните Св.Отци са предупредили,че не трябва да се чете ей-така,неподготвен и без вещ тълковник за съвет Библията,особено Ветхия Завет,защото това е като да се дава твърда храна на бебе…!А,ако все пак трябва да коментирам,ще се възползвам от Вашия стил и ще кажа:”Срещу ръжена не се рита!”-а сериозно-“Неведоми са пътищата Господни!”.

 5. Dimiter "malkia" Stanev says:

  Heh, tova mi napomnia mnogo na Landover Baptist Church – http://www.landoverbaptist.org/

 6. То не е само в Стария завет – и в Новия го има, при това с един доста изразителен текст:

  http://bul.scripturetext.com/romans/1.htm
  “Послание на апостол Павел към Римляните”
  “”
  26 Затова Бог ги предаде на срамотни страсти, като и жените им измениха естественото употребление на тялото в противоестествено. 27 Така и мъжете, като оставиха естественото употребление на женския пол, разжегоха се в страстта си един към друг, струвайки безобразие мъже с мъже, и приемаха в себе си заслуженото въздаяние на своето нечестие.
  “”

 7. Анонимен says:

  Господин Александров,

  Аргументът Ви е невалиден.

  Нека обясня защо:
  Макар тези предписания да са в различна от новия завет книга, все пак говорим за една и съща религия, за един и същи бог. Старият завет съдържа основите на религията ви, той съдържа “пророчествата” за появата на Исус. Аргументът “О, това не важи, защото е в стария завет” е абсурден поради две причини: Първо, защото ако отпишем стария завет, тогава новият губи всякаква претенция за достоверност; и Второ, тук говорим за морала на вашия бог – говорим за всезнаещия, всеможещия, вечния, непроменящия се. По никакъв начин не можете да ме убедите, че вашият бог в продължение на столетия е насърчавал робовладелството, и в един момент се е усетил, че тук всъщност има нещо нередно. Каква промяна в “правилата”? Тези лашкания в мнението за правилно и грешно сочат само едно – вашите правила са писани не от някакъв бог, а от хора. Хора, които в един момент са имали финансов интерес да бъдат робовладелци, и за това са си присвоили тази подкрепа от небесен авторитет.

  Освен това:
  Самият аргумент против хомосексуализма е в стария завет. Исус не споменава никъде за еднополовите връзки. Този аргумент важи ли все още?

  Или иначе казано:
  Ако с идването на Исус правилата на играта се променят, то моля, обяснете ми:
  КОИ точно заповеди от стария завет можем да спазваме, и кои противоречат на новото законодателство? Ако отпишем закона за робовладелството, защо да спазваме който и да било друг закон?
  КЪДЕ в новия завет Исус говори за хомосексуализма?
  НАИСТИНА ЛИ очаквате да приема за категорична моралната преценка на един пустинен народ от преди 2000 години, който вярва че е еднакво неморално да да бъдеш гей, да си прекопаеш лозето в събота и да ядеш миди?

  Ще се радвам да чуя какво мислите Вие по тези въпроси. Или тъй като не Ви е разрешено да мислите по тях, ще се радвам да чуя какво мисли отчето Ви по тях.

 8. Foxxxy says:

  Уважаемият, който е изброил 10-те подточки, мислейки си, че така е показал акъл мога само да му кажа, че се излага и то доста яко. Gergi Aleksandrov е прав, без да си наясно с прочетеното, по-добре не коментирай. Нищо от Стария Завет не се приема в наше време буквално. Всичките тези закони за робини, жертви, градини, посеви, мензиси, свинско, морепродукти, са действали единствено и само за изралтяните в тогавашното време.

 9. Синята идея says:

  Всякакви опити да се почерпи аргументация в Стария завет, с която да се оправдават сексуални отклонения са безпочвени. И едва ли организациите на хората с различна сексуална ориентация имат нужда от подобни „доводи“, за да се легитимират в очите на обществото. Както поколението от тези връзки е без плод, така безплодни ще останат опитите и на техните адвокати. За съжаление авторът на блога прави опит да се нареди сред тях.

 10. Цветан Минков says:

  Точно за да не се задълбават много-много в сакралните тайни на религиозната вяра, за да не вземат в един момент да почнат и да мислят простите вярващи, доста векове е било абсолютно забранено обикновен простосмъртен да си позволи да чете и да притежава толкова сериозно обоснована и пълна с желязна логика книга като Библията…

 11. Кошмарий Български says:

  Синя идейо, (обръщам се към вас така поради принципната безполовост – (син-мъжки, идея-женски),най-страшно е да нямаш идея за ставащото около теб! опитай се когато четеш да вникваш в смисъла… така ще стигаш до идеята вложена в текста! не съм адвокат на блогериста, но искрено съжалявам такива като вас… слепи а се опитват да четат, безмозъчни а се опитват да мислят -ужас! оф! щях да цитирам, но ти го оставям за домашно – открии какво е успял да каже блогаджията, стига си заглушавал разума си с тия синини!
  На заХХХващатата лисица да река: ако тая библия “работи само за израилтяни, що ще в аналите човешки като “свещена книга” ???
  На методичния сиромах…кво!?… то на тоя Господ дал , дал… та нема кво повече… едно ддс от неговата мисъл да имахте… дянков щеше да реши световната криза бе!!! :)))
  За грънчаря и гошо… – зрящи слепци – пълно е – представитена човешка извадка!
  АМИН!….ааа… АМАН исках да кажа!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.