Катар щял да инвестира 500 млн. долара в България? Е, не 500, и не милиона, и не в България, и няма да ги инвестира…

За пореден път на??ите медии пускат информация, доверявайки се на официалните източници, което им изиграва поредната, уви, ло??а ??ега:

Според на??ето министерство на икономиката, Катар щял да инвестира 500 млн. долара в България. Съобщението от М??ЕТ гласи:

  Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и министърът на бизнеса и търговията на Държавата Катар Фахд Бин Джасим Бин Мохамед Ал-Тани подписаха Меморандум за създаване на смесена междудържавна компания за инвестиции. Компанията ще подготвя и ще участва в инвестиционни проекти в областта на земеделието, енергетиката, туризма, недвижимото имущество, финансовите услуги и други.
  Акционер в новата компания от българска страна ще бъде „Национална компания индустриални зони”, а от катарска – „Qatar Investment Authority”. Очаква се компанията да стартира дейността си с капитал от 500 млн. долара, който ще бъде внесен изцяло от катарската страна.
  Министрите Трайков и Ал-Тани са обсъдили конкретни възможности за инвестиции в български инфраструктурни проекти. До няколко седмици се очаква Министерството на бизнеса и търговията на Катар да направи преглед на предложените проекти и да заяви инвестиционните си възможности и намерения по тях. През миналата година страната е инвестирала в чужбина над 30 млрд. долара и е готова да вложи същата сума и през тази година.
  В рамките на официалната си визита в Катар българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов посети инсталациите за втечнен газ Рас Лафлан. ??нтересът на на??ата страна към съоръжението е свързан с възможностите за внос на втечнен природен газ от Катар след завър??ването на междусистемните връзки със съседните държави, по които страната ни работи в момента.
  В рамките на визитата в Катар министър Трайков се срещна и с председателя на Националната хотелска компания на Катар Науаф Бен Джасем Бен Джабър Ал Тани. Двамата са се договорили Ал Тани да посети България, за да се запознае на място с инвестиционните възможности в сектора у нас.

Пускам го изцяло, защото е хубаво то да се сравни с написаното в Катар. Тяхната новинарска агенция съобщава за същата новина други неща:

1. Визитата на Бойко Борисов е в отговор на визитата на емира на Катар в България през април 2009 г., който бе у нас по покана на президента и (вероятно) като благодарност за помощта при ре??аване на случая с българските сестри в Либия. Добре е да забележите в статията от 2009 г., че се е подписало споразумение за възду??ни съобщения.

2. Катарската новинарска агенция (КНА) пи??е, че страните са се съгласили да създадат смесено дружество, което да проучи възможностите за инвестиции (а не да инвестира!).

3. Според КНА: “Попитан за размера на инвестициите, които Катар има намерение да инвестира в България, катарският премиер каза, че двете страни не са обсъждали такъв въпрос…”

4. За снабдяването на България с течен газ, премиерът на Катар е казал, че този въпрос се нуждае от интензивни технически проучвания, както и намирането на компании и потребители, които да го използват и дистрибутират. Той посочи, че Катар вече има подобен проект в ??талия. Той отбеляза и това, че са нужни най-малко две години за проучване на тази възможност (за строене на станции за втечнен газ в Европа), но че за в бъдеще България щяла да бъде включена в списъка (не е много ясно дали това е списък на страните, в които ще се прави проучване или тези, които ще ползват газа от ??талия).
Сега, след като вече сте информирани от правилната новинарска агенция, можете да прецените дали новината в “Медиапул” е вярна:

  “В рамките на официалната си визита в Катар българската делегация е посетила и инсталациите за втечнен газ Рас Лафлан, тъй като страната ни иска да внася втечнен газ от Катар, след като изгради риверсивните си газопроводи с Гърция и Турция.”


Всъщност дори и така написана в на??ите медии, новината сама по себе си не може да бъде новина, защото ние нямаме изградени “риверсни газопроводи” нито с Гърция, нито с Турция, а пък Катар има изградени станция за втечнен газ в… ??талия.
Да не говорим, че същата тема е била обсъждана и миналата година в София, при това без посещение на инсталациите за втечнен газ в Катар… Като си помисли малко човек може да се запита: с какво разглеждането на тези инсталации ще помогне на България, но май е по-добре да не се замисляме над този въпрос…

5. Медиапул съобщава, че било подписана и “спогодба между транспортните министерства на двете държави, която предвижда от октомври Катарските авиолинии да летят до София”, което се опровергава от тази новина в катарските медии, според която е подписано допълнение към вече подписаната от преди??ното правителство спогодба.

Аз се уморих да правя преводи и сравнения със съобщенията на БТА и на КНА, но можете да прочетете още информация тук (от 2007 г.!), тук и тук или просто да потърсите в ??нтернет (но внимвайте – първите резултати на английски са от български сайтове, така че не им се доверявайте – трябва да елиминирате българските и сръбските англоезични новини, за да стигнете по-лесно до верните съобщения).

Някой може да помисли, че се заяждам, но не е така – просто искам медиите ни да съобщават новините, т.е. това, което се е случило, а не това, което ще се случи… може би… някога… ако… Защото от такива новини в “бъдещо несигурно свър??ено време” сме я докарали до под кривата кру??а. Оптимистичните новини са хубаво нещо, но само ако са основани поне на някакви верни факти.

This entry was posted in Bulgaria, Bulgarian News Dissection, на български, общество. Bookmark the permalink.

One Response to Катар щял да инвестира 500 млн. долара в България? Е, не 500, и не милиона, и не в България, и няма да ги инвестира…

 1. todorov says:

  Дано българска делегация не направи посещение на някой зоопарк… Ще вземе да и хрумне да се сложат ре??етки на всички жилища и да се излиза навън само с позволение(permit). А журналята как ще ни представят новината и представа си нямам…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.