Някои по-малко известни детайли за новите български паспорти (особено ако живеете в чужбина)

Започвам с

  официалното съобщение от МВнР, публикувано вчера, 19-и януари:
  Дирекция „Консулски отно??ения” на Министерство на вън??ните работи информира, че Министерство на вътре??ните работи официално обяви датата 29 март 2010 г. като начало за прием на заявления за издаване на лични документи от новия вид.
  В тази връзка, считано от 15 февруари 2010 г. дипломатическите и консулски представителства на Република България в чужбина ще преустановят приемането на заявления за издаване на български документ за самоличност – паспорт, като по искане на българския гражданин може да се издава Временен паспорт или Временен паспорт за завръщане в Република България.
  След 15 февруари 2010 г. българските представителства в чужбина ще продължат да приемат само заявления за издаване на лична карта и свидетелство за управление на МПС, но не и на паспорт.
  От 29 март 2010 г. в дипломатическите и консулски представителства на Република България в чужбина, в които има изградени биометрични ги??ета (В момента това са консулските служби в: Рабат, Алжир, Тунис, Триполи, Дамаск, Бейрут, Кайро, Аман, Ереван, Тбилиси, Алмати, Баку, Ки??инев, Москва, Киев, Одеса, Скопие, Тирана, Белград, Ни??, Загреб, Прищина, Анкара, ??станбул, Бурса, Мадрид, Валенсия, Париж, Лондон, Берлин, Мюнхен, Бон, Ва??ингтон, Ню Йорк, Лос Анджелис, Отава и Торонто – б.м., Вени Марковски), ще започне прием на заявления за издаване на лични документи от новия вид.
  В представителствата, където до момента не са изградени подобни ги??ета, ще продължи приема на заявления за издаване на документи за самоличност – лична карта и свидетелство за управление на МПС, но не и на паспорт. В тези представителства, по желание на българския гражданин, се издава Временен паспорт или Временен паспорт за завръщане в Република България.

Законът за българските документи за самоличност е публикуван тук.

Това, което обаче не се знае от много хора, е, че новите паспорти са само с 32 страници. Старите можеха да се вземат с 32 или с 48 страници. Ако пътувате често в страни, за които се искат визи, трябва да имате предвид, че може да ви се наложи да си вадите паспорт по-често. Можете да си извадите обаче от старите паспорти до 29-и март; така ще имате паспорт с 48 страници. Пък докато се изчерпят, може би ще почнат да издават и паспорти с биометрични данни, които да са с 48 или повече страници.

Другото, което е важно – неизвестно по какви причини е прието, че човек може да подаде документи за нов биометричен паспорт, но само ако биометричните му данни са снети до две години от датата на подаване на заявлението. Аз лично не го разбирам, тъй като в Щатите биометричните данни се снемат веднъж и – толкова! Едва ли на някой ще му се изменят отпечатъците от пръстите 🙂

Най-накрая ще има възможност за избягване на тромавата и бавна процедура по приемане на документите от консулствата, след това разнасянето им с дипломатическа поща до България и връщането на паспортите пак с дипломатическа поща обратно в консулствата. Тази процедура в момента забавя получаването на паспортите с три-четири, а понякога и повече месеци.
Доколкото разбирам, МВнР и МВР договарят условия с куриерска фирма, която има представителства във всички страни, за да разре??и получаването на личните документи да става чрез нея, а не както е в момента – задължително чрез дипломатически куриер. Това ще улесни безкрайно много българските граждани. Впрочем, тази практика бе наложена от Посолството на САЩ в София отдавна – когато човек подава документи за получаване на щатска виза, те са придружени и с предварително платен пощенски плик от DHL, с който хората получават паспорта с положената виза.

Презентация по темата от МВнР можете да изтеглите от тук (.pdf, 630 Kb).

Друг важен момент за всеки българин, който има издадена ??офьорска книжка – когато тя изтече (не преди това!), можете да поискате преиздаването й от българските консулства по света. За целта ще ви е необходимо медицинско свидетелство, съответно преведено и заверено с апостил. ??ли ако си ходите в България, можете да си изкарате медицинско там, а да го използвате в чужбина (поне така ми се струва, че е логично – не можах да открия текст в закона по тази тема). Така обаче си спестявате размотаването в КАТ, ако се прибирате през лятото в България.

Надявам се, че тази кратка статия ще е от полза за всеки българин, живеещ в чужбина. Е, ако не за всеки, то поне за някои 🙂

This entry was posted in Bulgaria, на български. Bookmark the permalink.

5 Responses to Някои по-малко известни детайли за новите български паспорти (особено ако живеете в чужбина)

 1. Kiril Tarpov says:

  Blagodarya ti Veni,
  naistina e ot polza. Dano nyama obache problem fakta, che sam v shtata Michigan i da moga da si izvadya pasport v NY.

  Kiril

 2. e-mil says:

  При преди??ното правителство МВнР обявиха, че са договорили куриерска фирма за всички консулства, но се оказа, че послъгват и са го направили само за Лондон. ??ма??е репортаж в “Господари на ефира”:
  http://gospodari.com/reports.php?id=830
  А дали сега??ното МВнР ще го направи за всички консулски служби… един господ знае.

 3. e-mil,
  В презентацията, която съм качил на моя сайт, пи??е, че преговарят. По мои данни, вече са се договорили, но понеже не съм упълномощен от МВР, не мога да кажа с коя от куриерските фирми са се договорили. Това е сериозен бизнес, впрочем, защото става дума за около 2 милиона ду??и, които са в чужбина, т.е. грубо около 200 хиляди ду??и годи??но, ако са равномерно разпределени, които трябва да си получават я паспорт, я лична карта, я ??офьорска книжка.

 4. Кирил,
  не мисля, че ще е проблем това в кой щат си.

 5. Деян says:

  Привет,
  Моля за съвет:

  – В САЩ съм със зелена карта. Бг-паспортът ми е изтекъл през 2008, но сега ми се налага да пътувам до Англия за 1 седмица и да се върна обратно в САЩ. Може ли да се издаде някакъв временен паспорт от консулството ни тук, който позволява да пътувам и да се върна обратно в САЩ, за да може тук вече да си подам документите за нов паспорт по-късно тази година ? За влизане в Англия имам валидна Бг лична карта. Целта е да се избегне ходене до Бг само за вадене на нов паспорт.

  Благодаря !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.