Тъжен ден за България: НС прие да има безконтролното следене в ??нтернет

Преди малко в Парламента на първо четене мина гласуване на промените в Закона за електронните съобщения, с които се въвеждат редица инструменти, даващи възможност на полицията (и на лица, които имат престъпни връзки с полицията) за безконтролно следене на ??нтернет в България.

Дискусията, която бе предавана по БНР и БНТ (впрочем, отчасти благодарение на инициатива, която започнахме в “??нтернет общество – България” и с помощта на нар.пр. Димитър Абаджиев) е отразена от агенция “Фокус”.

Тъжната вест е, че за пръв път в Парламента минаха текстове, които са подкрепени само от ГЕРБ и от националистите на Волен.

Това, което за пореден път прави впечатление е, че срещу аргументите на гражданското общество против следенето в ??нтернет се даваха примери за това колко е полезно следенето при… мобилните оператори!? Навярно за някои депутати “??нтернет” е дума, при споменаването на която се хващат за кобура, по стар навик.

Сега предстои нещо още по-тъпо: предложения за промени в законопроекта могат да се предлагат в следващата една седмица, когато Парламентът е във… ваканция! Да, правилно сте прочели: докато депутатите са във ваканция, те ще трябва да внесат промените, за които ги призоваваме от доста време. Обзалагам се, че това ще е доста трудна задача. (допълнение: според някои колеги времето през ваканцията “не се брои”, т.е. срокът ще изтече през седмицата, започваща на 11-и януари)

Надявам се да успеем да информираме достатъчен брой депутати за евентуални промени, но се съмнявам, че ще успеем по Коледните празници да накараме някой да отиде до Парламента и да вкара предложения за промени в законопроекта…

_____

Реакции от българските медии:

Капитал: Парламентът одобри директния достъп на МВР до кореспонденцията в интернет и по телефона (може би най-добрата компилация, с препратки към статиите от миналите гласувания в Парламента, плюс единствената, в която нещата са казани ясно още в първото изречение “МВР ще получи директен достъп в реално време до телефонните разпечатки и комуникацията на хората в интернет.”)

Труд:
Предколедно – всички под лупата на МВР
МВР ни следи в интернет нонстоп
Червени: Не следете нета, МВР: Не се притеснявайте!

24 часа:
Биг Брадър да си остане в телевизора
МВР се пребори да ни следи по GSM и в нета

Дневник:
Само ГЕРБ и “Атака” гласуваха за безконтролното електронно следене от МВР
Редакционен: Двойната коалиция като огледало на тройната

Новинар:
МВР вече e с непрекъснат достъп до телефона ни

Стандарт:
ГЕРБ и Атака отпу??иха следенето в интернет

Сега:
МВР на крачка от безконтролен достъп до телефонните разпечатки
– ??нтервю с депутата от ГЕРБ Доброслав Димитров “Невъзможно е МВР да следи в реално време интернет трафика

Дума:
Следят ни и в интернет
Само свободата е сигурност

Ако откриете още, пускайте връзки в коментарите по-долу.

This entry was posted in Bulgaria, на български. Bookmark the permalink.

2 Responses to Тъжен ден за България: НС прие да има безконтролното следене в ??нтернет

  1. Мартин says:

    Привет Вени, направи много силно всключване по телефона в ПроБГ, пускам ти видеото, заедно с кратък коментар от моя страна: http://tinyurl.com/yb8o2p3

    Продължаваме да се борим!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.