Опасностите пред децата, които ползват ??нтернет

Георги Апостолов – координатор на Национален център за безопасен ??нтернет, Фондация „Приложни изследвания и комуникации” пред агенция “Фокус”. Публикувам го и тук поради важността на темата и поради дългоди??ното сътрудничество, което имаме в “??нтернет общество – България” с Националния център за безопасен ??нтернет.

  Фокус: Г-н Апостолов, доколко е безопасен ??нтернет в България?
  Георги Апостолов: Безопасността в ??нтернет няма национални граници. Както всички знаем няма български, няма американски ??нтернет. Това е една глобална мрежа, от което произтичат както нейните плюсове, така и нейните минуси. Минусите, по-точно, са тези рискове и опасности, които поражда възможността за бърза комуникация в реално време. С развитието на технологиите нарастват възможностите за препращане на различни видове файлове, част от които са опасни.
  Ако започнем една градация на опасностите в ??нтернет, трябва да тръгнем от най-разпространените. Първата опасност, която не е толкова стра??на, това е безкрайното разпространение на спама. ??нтернет даде възможност на много различни търговски фирми и компании, които не се отнасят с достатъчно уважение към клиентите си, да заливат със спам целия свят. Ежегодно се правят класации на най-големите производители на спам. Сред тях предсказуемо са и най-големите държави като САЩ, Русия, в последно време Китай и Турция много успе??но се издигат нагоре в класацията. Тук главната опасност е в това, че се губят хиляди, да не кажем стотици хиляди работни часове за това хората да отварят електронната си поща и да губят време в четене на ненужни, непоискани съобщения. Знаете, че в редица държави това вече е наказуемо, но въпреки това, за сега битката там продължава, без особен успех. Тясно свързано с това е опасността спамът да не бъде просто рекламно-търговско съобщение, а да съдържа някакъв опасен закачен файл. По този начин най-често се разпространяват вируси, разпространяват се ??пионски програми. Целта на подобна програмка, която обикновено е като приложен файл към даден мейл, е при отварянето й тя моментално да влиза в регистрите на компютъра и започва да извър??ва дейност, за която собственикът няма никаква представа. Най-вече това са така наречените „заразени компютри ботове”. В момента се предполага, че има минимум около 100 милиона компютъра по света, които действат като компютри ботове, т.е. през тях се изпращат нови нежелани съобщения, продължава разпространение на различни вируси, а собствениците не подозират за това, защото защитите на компютърите не са сработили, когато се е закачила съответната програма.
  На трето място по разпространение са и различните финансови измами. Това е така нареченият „фи??инг”, когато организирани групи, понякога и индивидуални извър??ители, създават сайтове, които са двойници на сайтове на банки, на други финансови институции, или пък на системи за онлайн разплащания. ?? тогава потребителят, попадайки в такъв сайт, обикновено бива подканен отново с някакъв спам, с някакво електронно съобщение, което примерно му казва, че има някакъв проблем с банковата му сметка, да отиде да провери на даден адрес, а този адрес е сайтът фантом, чиято цел единствено е да събере лични данни. След това, с данните, които се взимат, се пробива съответно банковата сметка и се източват пари. Всички финансови институции в това отно??ение, както и на??ия „Център за безопасен интернет” винаги сме предупреждавали: Няма реална финансова институция по света, която да иска да се даде пин-код. Въпреки това стотици хиляди хора стават жертва на тази много елементарна измама, когато им се съобщава, че ако в едноседмичен срок не потвърдят своята банкова сметка, тя ще бъде закрита, защото се е случило еди какво си. ?? те отиват най-наивно на съответния сайт и попълват всички свои данни, включително и пин-кода на картата, което означава, че те вече не разполагат с тази банкова сметка.
  Друг тип измами са търговските, когато под вид на онлайн покупка, човек превежда пари на някакъв сайт и очаква да получи срещу тях някакъв продукт. След което се оказва, че нито такава компания има, нито пък ще получи някакъв продукт, защото това е бил специално създаден сайт, който за известно време бързо събира пари от подлъгани хора. След което сайтът изчезва и данните за регистрацията му са фал??ифицирани и следите се изтриват.

  Фокус: Кои са най-големите опасности за децата в ??нтернет?
  Георги Апостолов: Всичко изредено до тук, може би с изключение на пин-кодове на карти и банкови сметки, макар че понякога и непълнолетни попълват, когато имат достъп до банковите карти и пин-кодовете на своите родители, всички останали опасности важат и за непълнолетните. За тях по-големите опасности са разкриването на тяхна лична информация. Все повече се разпространяват сайтове, социални мрежи, които за съжаление в България съществуват в един особен вид, това са сайтове за запознанства. Тъй като целта на подобни сайтове е децата, непълнолетните да се свързват по между си и да си създават групи по интереси, тези сайтове събират и публикуват лична информация за тези деца, която по никакъв начин не е защитена. За съжаление се появиха дори такива нововъведения в тази област – в най-малко два сайта за запознанства вече освен име, възраст, град, децата посочват квартал и училище, в което учат. На на??ата гореща линия за получаване на сигнали за незаконно и вредно съдържание и поведение срещу непълнолетни в ??нтернет имаме случаи, в които от подобен сайт са взети данни на непълнолетна и през друг комуникационен канал, най-вече през Скайп, започва изнудване. Обичайно това касае непълнолетни момичета. Към тях се подхожда през Скайп. Чрез заплахи и ??антаж биват принуждавани да инсталират уебкамера на компютъра, ако нямат такава. ??ли да използват уебкамерата, за да се снимат и да изпращат детска порнография на престъпника, който е отсреща, който пък от това нещо печели. Това е като че ли най-разпространената в последно време заплаха за българските деца. Най-вече защото у нас Скайпът стана най-популярният канал за комуникация между деца. Разбира се подобни подходи към непълнолетни с цел сексуална или друг тип злоупотреба с тях могат да се извър??ат и през самите сайтове за запознанства, чрез така наречените „лични съобщения”, където по същия начин се събират или се попълват лични данни и по някакъв начин децата отново биват изнудвани да отидат на физическа среща, или да изпратят свои неприлични снимки, или да участват в тип виртуален секс. Понякога се събират пари чрез изнудване. ??махме такъв случай с един сайт, който за регистрация иска??е само да се въведе адрес на електронна поща, но веднага след това децата получаваха рекламно съобщение, изглеждащо като рекламна фактура, която изисква??е да преведат по банкова сметка сума пари, която се обявява??е като месечен абонамент. ?? тъй като сайтът се бе??е самообявил за еротичен, естествено непълнолетните не смееха да споделят с родителите. По този начин измамниците успяха да съберат не малка сума пари от децата.
  След като ние го закривахме, с помощта на сектор „Компютърни престъпления” на ГДБОБ, два пъти, този сайт отново се появява??е. Чак след третия опит се отказаха напълно, което още веднъж показва, че част от престъпленията, които се извър??ват и опасностите в ??нтернет, особено за непълнолетни, все още не се наказват и преследват достатъчно. Поради това подобни измамници и престъпници се чувстват свободни да измислят нови и нови схеми и да тормозят на??ите деца през ??нтернет.

  Фокус: ??ма ли заловени престъпници или престъпни групи, които са се занимавали с такава дейност? ??мат ли присъди? Как стои въпросът с наказуемостта на престъпленията в мрежата?
  Георги Апостолов: Не можем да се похвалим с ефикасна наказуемост на подобен тип престъпления поради две причини. Първата и основната е, че новият тип престъпления и посегателства срещу непълнолетни не са предвидени в на??ите закони като тежко наказуеми. Разбира се, има за последните 4 години, поне до колкото ние знаем, 8 ду??и, които са арестувани, като по тях са открити уличаващи доказателства. Най-вече става въпрос за детска порнография. Но след това се натъкнахме на следващия проблем, който е, че нямаме достатъчно подготвени прокурори и съдийски състави, които да разбират спецификата на този вид престъпления. Част от нещата, които са очевидни доказателства не се признават. Така че аз лично не знам за някой, който ефективно да е влязъл в затвора за подобно престъпление – посегателство срещу непълнолетен през ??нтернет.

  Фокус: Когато пуснем на??ето дете да сърфира в мрежата, все едно го пускаме да си играе на улицата. Как можем да го научим да го прави безопасно?
  Георги Апостолов: По същия начин, по който ние учим децата си да се движат безопасно по улицата. Малкото дете, още когато прохожда, то излиза с родител навън, хванато за ръка. На него му се обяснявай какво е светофар, че не се пресича на червено, как се пресича улица, къде се поглежда в ляво и в дясно. Това нещо трябва да стане и част от дома??ното възпитание на всяко дете и задължение на родителите. Ето тук е големият проблем между впрочем не само в България, защото ??нтернет е сравнително не отдавна??но явление, родителите все още не го възприемат като един реален свят за техните деца. Мнозина все още смятат, че ??нтернет е вид забавление, където нищо не може да се случи, тъй като детето си е в къщи. Поради това не се говори на тези теми и децата се учат чрез опит и гре??ка. За съжаление там са и случаите на престъпления срещу деца. Всички социологически проучвания показват, че когато едно дете се сблъска с рискови ситуации в ??нтернет, родителите са на едно от последните места от хората, които те биха попитали какво да правят. Обикновено те задават въпроси и търсят помощ от свои връстници онлайн, което не винаги е най-подходящото. Така че това е изходът – първо от много ранна възраст родителят и децата трябва да са заедно в ??нтернет и да говорят за ??нтернет. След това изключително важно е още от първи клас, в училище да се преподава онлайн безопасност. Часовете по информационни технологии у нас от първи до четвърти клас не са задължителни. Учебните помагала, които са изработени за цялата образователна система от пети клас до края на средното образование се занимават с различна друга тематика. На темата „Безопасност в ??нтернет” е отделено минимално внимание. ??маме нужда от разработване на нови учебници и помагала и задължителното им въвеждане в система на средното образование.

  Фокус: Кой трябва да се заеме с изготвянето на тези помагала, според вас?
  Георги Апостолов: Вече имаме достатъчно подготвени специалисти и експерти от различни държавни институции или неправителствени организации, които имат натрупания опит. ??ма много изработени подобни помагала и наръчници в рамките на Европейската мрежа на центровете за безопасен ??нтернет, на която на??ата фондация за приложни изследвания и комуникации е член и те могат да се ползват, да се преведат на български и да се пригодят към на??ите условия. Така че ние говорим повече за воля от страна на Министерство на образованието да осъзнае необходимостта от подобно обучение още от първи клас, да подаде ръка, да потърси съответните специалисти и да започне въвеждането на тези материали в училище. Мога да каже, че вече има първи положително стъпки в това отно??ение. През тази учебна година за първи път в учебниците за 3-ти и 4-ти клас бяха въведени два допълнителни модула, разработки на Центъра за безопасен интернет. Към учебника за 3-ти клас по „??нформационни технологии” бе??е добавен един диск с една образователна игра за деца, наричаща се „Аз съм онлайн”, която под вид на компютърна игра учи децата на основните принципи за безопасност онлайн. В учебника за 4-ти клас вкарахме с помощта на Министерство на образованието един специален урок, в който са начертани основните опасности и рискове за деца в ??нтернет и начините за тяхното избягване.
  Стоян ЦОНКОВ

За повече информация посетете сайта на Националния център.

This entry was posted in Information Society, на български. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.