Писмо до Народното събрание срещу подслу??ването в ??нтернет – давайте още акъл!

Уважаеми народни представители,*

На вниманието ви е предложен Законопроект за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения. В него се предвижда различни служби от МВР, ДАНС и МО да получат достъп в реално време до трафика на ??нтернет потребителите чрез т.нар. интерфейс.
Независимо от проведените две обсъждания по темата в МВР, редица от становищата на експертите в областта на ??нтернет не бяха взети предвид при изготвяне на окончателния текст на законопроекта.
Според нас проблемът е в това, че чрез предложените промени в ЗЕС МВР се опитва да установи контрол върху телефонния трафик и трафикът в ??нтернет. Докато за първото няма реална съпротива – нито сред операторите, нито в обществото, то за ??нтернет нещата стоят другояче.
??зползването на интерфейс, който ще се купува от ??нтернет операторите, ще доведе до фалит редица от тях и ще пови??и цените на услугите. Но това не е основният проблем.

Основният проблем е, че десетките изброени в законопроекта служби ще получат възможността чрез този интерфейс да следят в реално време всичко, което се случва в ??нтернет, а не само посоченото в законопроекта. Впрочем, дори и посоченото в законопроекта представлява нару??аване на Конституцията и Европейската конвенция за правата на човека. Чл.34. от на??ата Конституция гласи: (1) Свободата и тайната на кореспонденцията и на другите съобщения са неприкосновени. (2) ??зключения от това правило се допускат само с разре??ение на съдебната власт, когато това се налага за разкриване или предотвратяване на тежки престъпления.
Чрез промените в ЗЕС МВР иска изключението от това правило да става за престъпления, наказуеми с ли??аване от свобода за повече от две години, а не само за тежки.
С настоящото писмо искаме да обърнем вниманието ви към становищата на Програма “Достъп до информация”, “Електронна граница” и “??нтернет общество – България”, които най-точно отразяват проблемите, пред които ще изправите ??нтернет и ??нтернет потребителите, ако гласувате предложенията на МВР без промяна.

За повече информация, вижте документите, публикувани на тези адреси в ??нтернет:

http://www.aip-bg.org/documents/zes/stanovishte_zes051109.htm
http://www.aip-bg.org/pdf/stanoviste%20zes_05-11-2009.pdf
http://isocbg.files.wordpress.com/2009/11/pozicia-zes-2009-november-comments.doc
http://www.efb.bg/images/2/25/Poz-zes.pdf

Уважаеми народни представители,
Обърнете специално внимание върху това, че предложенията на МВР са почти еднакви с тези на преди??ния екип на МВР, когато срещу тях се обявиха не кои да са други, а… сега??ният министър г-н Цветан Цветанов и сега??ният лидер на СДС и народен представител Мартин Димитров (бТВ, предаването “Сеизмограф”, 21.02.2009 г., можете да го гледате на този адрес: http://marfiland.blogspot.com/2009/02/feldmarshal.html )
От посочените в предаването по бТВ примери от страна на сега??ния зам.-министър на вътре??ните работи Павлин Димитров, става ясно, че в МВР искат да контролират само телефоните. След като телефонните оператори не протестират, след като и потребителите им отдавна мислят, че ги подслу??ват и не говорят нищо сериозно по GSM-ите, изглежда едно от най-лесните ре??ения е от проектозакона да отпаднат текстовете за използването на интерфейси от страна на ??нтернет-операторите.

С уважение,

2294 ду??и от групата във “Фейсбук” “Не искаме МВР да ни следи безконтролно в ??нтернет!”:
http://www.facebook.com/group.php?v=wall&ref=ts&gid=219184411208

_____
Този текст се обсъжда в момента в групата във “Фейсбук”, в която има 2295 ду??и. Ако имате бележки, споделете ги по-долу или във “Фейсбук“.

This entry was posted in Internet Society - Bulgaria, на български, общество. Bookmark the permalink.

2 Responses to Писмо до Народното събрание срещу подслу??ването в ??нтернет – давайте още акъл!

  1. okman says:

    Здравейте наскоро попаднах на една торент търсачка – http://www.edics.info
    Доколкото разбрах от там има?? достъп до няколко милиона торента.
    Вапроса ми е за какво тогава са ни торент тракериите???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.