Добра новина за България (но не и в самата България!)

Авторитетната Eurasia Group е класирала България със 70 точки на 4-то място по стабилност в своя “Глобален индекс за политически риск” (Global Political Risk Index). Пред нас са само Унгария, Южна Корея и Пол??а. След нас са страни като Китай, Русия, Бразилия и т.н.

Защо тази новина е важна за България?
България се съревновава с десетки други страни за чуждестранните инвестиции, ноу-хау, иновации и дори внимание, ако щете. В света, независимо от кризата, има огромно количество свободни финансови и технологични ресурси, които си търсят място, където да бъдат инвестирани. Бизнесът много рядко, да не кажа никога, няма да инвестира поради това, че “имаме прекрасна природа” (ако е вярно), “евтина работна ръка” (но некачествена) или “сме мост между Азия и Европа” (какво са тогава Турция, Русия, Украйна и т.н.?). Сериозният бизнес ще инвестира първо в страните, в които има стабилност. ?? той ще търси не мнението на на??ето правителство за стабилността у нас, а мнението на сериозни и уважавани хора и организации.
Eurasia Group е една от тези организации и фактът, че сме толкова високо в нейната класация, е много добра новина. Това, което остава да направят на??ите политици, е да я използват за доброто на страната.

_______
П.П. Ако у нас има??е нормални медии, тази новина трябва??е да е централна за всички тях. Но понеже общество почти няма, а медиите не са, за тях трети ден централната новина е как един депутат напуснал своята парламентарна група.

This entry was posted in Bulgaria, на български, общество. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.