Писмо до Народното събрание, от Facebook групата с над 2680 ду??и

Пускам новия вариант на писмото, което изготвяме в групата “Не искаме МВР да ни подслу??ва в ??нтернет” във Facebook. Ако имате бележки, пи??ете в секцията с коментари по-долу или във Facebook.

Уважаеми дами и господа народни представители,

На вниманието ви е предложен Законопроект за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения. В него за пореден път се предвижда сериозно навлизане в личната сфера на гражданите. От всекиго от нас се изисква незабавно и за дълъг период занапред да плати висока цена – личната си неприкосновеност – за бъдещо несигурно събитие –ефективността на правозащитните органи. Десетки ръководители на различни служби от МВР, ДАНС и МО да имат право на достъп в реално време до трафика на ??нтернет потребителите чрез т.нар. интерфейс – техническо устройство, което позволява следенето на цялата комуникация в ??нтернет.

Независимо от декларираното желание за диалог с гражданите и експертите в областта, основната част от коментарите не са взети предвид при изготвяне на окончателния текст на законопроекта.

Предложените мерки са противоконституционни и непропорционални

Мерките са противоконституционни, защото достъп до данни чрез интерфейс прави невъзможен индивидуалният подход и преценка, които Конституцията изисква. Предоставя се неограничен достъп до лични и закриляни от закона данни чрез интерфейс. Не сме защитени и с предвиденото наблюдение от страна на Комисията за защита на личните данни. Необходим е бърз, строг и ефективен контрол върху възможни злоупотреби с личната информация на милиони ??нтернет потребители.

Мерките са непропорционални, защото от технологична страна, не може да се каже кога е започнала една връзка (няма еквивалент на вдигане на телефонната слу??алка), нито кога е приключила (няма натискане на червеното копче на мобилния телефон). Компютрите осъществяват връзка непрекъснато с десетки, понякога стотици други компютри в ??нтернет. Огромният брой изброени в законопроекта служби ще получат възможността чрез този интерфейс да следят в реално време всичко, което се случва в ??нтернет, а не само посоченото в законопроекта.

Мерките не са необходими за прилагане на европейска директива – директива 2006/24/ЕО е вече приложена.

Предложенията на МВР са почти еднакви с тези на преди??ния екип на МВР, когато срещу тях се обявиха сега??ният министър г-н Цветан Цветанов и сега??ният лидер на СДС и народен представител Мартин Димитров (бТВ, предаването “Сеизмограф”, 21.02.2009 г., можете да го гледате на този адрес: http://marfiland.blogspot.com/2009/02/feldmarshal.html ). Очакваме от тях, в духа на това, което представят за скъсване с порочните практики на преди??ните управления, че няма да променят изразената тогава позиция.

Срещу подслу??ването в ??нтернет има не само ??ирока обществена съпротива, срещу подобни мерки се произнесе и съдът. Когато МВР под ръководството на министър Румен Петков се опита да ги прокара чрез Наредба No. 40, по тяхната незаконосъобразност се произнесе и Върховният административен съд.

МВР настоява за нуждите на сигурността да се контролират само телефоните и особено мобилните телефони. В светлината на това призоваваме на първо място и незабавно от текста да отпаднат разпоредбите за използването на интерфейси от страна на ??нтернет-операторите.

??маме ре??имост да продължим защитата на позицията си. Ще последва атакуване на закона пред КС – нещо, за което ще призовем и депутатите, и Президента, и омбудсмана. Чл.34. от на??ата Конституция гласи: „(1) Свободата и тайната на кореспонденцията и на другите съобщения са неприкосновени. (2) ??зключения от това правило се допускат само с разре??ение на съдебната власт, когато това се налага за разкриване или предотвратяване на тежки престъпления“. Чрез промените в ЗЕС МВР иска изключението от това правило да става за престъпления, наказуеми с ли??аване от свобода за повече от две години, а не само за тежки, което е противоконституционно и всеки би могъл да го разбере, дори и без дело пред Конституционния съд.

??зползването на интерфейс, който ще се купува от ??нтернет операторите, ще доведе до фалит редица от тях и ще пови??и цените на услугите.

Обезсмисля се съдебният контрол. Дава се възможност разре??енията да се подписват от стотици съдии, много често с минимален опит; липсва възможност за независим мониторинг как се прилага законът.

Обществото няма доверие в МВР и даването на допълнителни правомощия, които позволяват недобросъвестно използване, не допринася за пови??аване на доверието, а напротив – засилва съмненията за злоупотреби.

Към настоящото писмо прилагаме становищата на Програма “Достъп до информация”, “Електронна граница” и “??нтернет общество – България”, които най-точно отразяват проблемите, пред които ще изправите себе си, ??нтернет и ??нтернет потребителите, ако гласувате предложенията на МВР.

Надяваме се, че ще се съобразите както с доводите на специалистите, така и с евентуалните тежки последици за гражданите на Република България, които ще бъдат подложени на повсеместно подслу??ване и следене в ??нтернет, без възможност за контрол върху действията на полицията, а и с реномето на България, която ще бъде сочена като страната с най-рестриктивните закони в областта на подслу??ването на съобщенията.

This entry was posted in cybersecurity, European Union, Information Society, Internet Society - Bulgaria, на български, общество. Bookmark the permalink.

8 Responses to Писмо до Народното събрание, от Facebook групата с над 2680 ду??и

 1. Коко says:

  Преди??ният парламент гласува четири пъти против желанието на МВР да си осигури постоянен достъп до трафика в глобалната мрежа. В “новите” текстове съдът се намесва, само когато има искане до МВР от друга служба за предоставяне на данни, а съдебният контрол трябва да бъде “на входа” на данните към МВР. Не се предвижда и изискване към полицейските служби да мотивират пред съда своите искания за достъп. ??зниква и въпросът, защо доставчиците трябва да пазят данните 12 месеца.

  • От “Дневник“:

   Законопроектът на МВР за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения, който предвижда въвеждането на тотален контрол на телефонните разговори и интернет от МВР, бе??е приет на първо четене от парламентарната комисия по вътре??на сигурност и обществен ред.

   “Защитихме законопроекта, както бе??е направено на обществената дискусия в МВР”, посочи зам.-министър Веселин Вучков, който представи проекта на закритото заседание на комисията.

   Председателят й Анастас Анастасов заяви пред журналисти, че по време на заседанието са обсъждани някои въпроси по реда на взимането на информацията от МВР чрез мобилните оператори и интернет доставчиците, но не разкри подробности. Той обясни, че вносителите в лицето на представителите на МВР са отговорили изчерпателно на депутатските питания.

   “??дната седмица комисията ще проведе среща с неправителствените организации заедно с представители на вносителите и ще обсъдим въпросите, които те поставят”, допълни Анастасов. По думите му идеята е там, където има сериозни предложения и допълнени, те да бъдат включени в законопроекта.

   Председателят на вътре??ната комисия посочи, че представителите на БСП са се въздържали при гласуването, а тези на ДПС са отсъствали от заседанието.

   Атанас Мерджанов, член на комисията от БСП, заяви пред “Дневник”, че е гласувал “въздържал се”, защото част от предложенията в законопроекта са предлани по време на управлението на правителството на Сергей Стани??ев и от тази гледна точна желае да е сравнително последователен.

   “Това е моята лична позиция. Въпросът как парламентарната ни група ще гласува в зала предстои да бъде обсъден допълнително”, коментира Мерджанов.

   Десислав Чуколов, член на вътре??ната комисия от партия “Атака”, обясни пред “Дневник”, че не е присъствал на дне??ното заседание, тъй като е в чужбина. Той се въздържа от коментар на законопроекта, защото желае да се запознае подробно с него.

   На този етап не е ясно дали “Атака” ще подкрепи в пленарна зала или ще е против предложенията на ГЕРБ за максимално ??ирок контрол върху електронните съобщения.

   “В тази сфера има две ключови думи – контрол и доверие. ?? двете в случая липсват, затова ще гласувам против законопроекта”, мотивира се депутатът от “Синята коалиция” Йордан Бакалов.

   Той каза пред журналисти, че по време на заседанието по този важен законопроект, което продължи кратко – 40 минути, не е била дадена възможност да се проведе задълбочена дискусия.

   “??зумен съм, че представителите на ГЕРБ днес гласуват за много по-големи и безконтроли правомощия на МВР, отколкото предложенията на преди??ния министър Михаил Миков отпреди четири месеца, срещу които те бяха против”, каза Бакалов.

   За разлика от тях той остава на същата критична позиция, защото според него въвеждането на интерфейс (постоянен достъп на МВР до базата данни на мобилните оператори и сървърите на интернет доставчиците) не подложи на съдебен контрол в предлагания законопроект.

   Липсата на независим държавен орган, който да упражнява контрол върху използването на данните от МВР и специалните служби, както и създаването на регистри, които не са публични, са другите критични моменти, отличени от депутата.

   Той посочи, че в някои европейски страни въвеждането на интерфейс е било отменена след обявяването му за противоконституционно.

   Във Франция, която е с население близо 60 млн. ду??и, годи??но разре??енията за използване на специални разузнавателни средства (СРС) са около 5 хил., а правените телефонни разпечатки – 40 хил.

   В България при население 7.6 млн. СРС-тата годи??но са над 10 хил., а разпечатките – над 350 хил., по данни на бив??ия министър Михаил Миков, представени във вътре??ната комисия.

 2. Pingback: » Подслу??ването в интернет гази Конституцията* : e-vestnik.bg

 3. Anton says:

  това е все едно да монтират камери в спалните ни

 4. Деан Дачев says:

  АЗ ПА ??СКАМ МВР ДА СЛЕД?? БЕЗКОНТРОЛНО ??НТЕРНЕТ ?? ТЕЛЕФОНА М?? ДАЖЕ !!! Не ви ди ли писна от му??енгий , измами и лъжи.Упреквате държавата и все не сте доволни от нея , е това е начин да се намали престапността измамата и всичко незаконно ЗА ТОВА АЗ ГО ПОДКРЕПЯМ !!! Вижте как е в СЪЕД??НЕН??ТЕ ЩАТ?? ?
  Причината поради която всеки се страхува от това е защото малко или много живота му е изпълнен с измама и лъжа,а след това се оплаква от държавата и вика “Тези политици само крадът , нищо не правят за нас” , а в същия момент той самият , се опитва да мами държавата ….. НАУЧЕТЕ СЕ ДА Ж??ВЕЕТЕ ЧЕСТНО , СЛЕД КАТО ОБАЧЕ НЕМОЖЕТЕ ДА СЕ НАУЧ??ТЕ , ДЪРЖАВАТА ЩЕ Н?? НАУЧ?? – ?? АЗ МНОГО ЩЕ СЕ РАДВАМ АКО СТАНЕ ТАКА!!! Не ми говорете за морал и за лична свобода …. морала отдавна го няма в хората.Замислихте ли се с колко % ще намалеят престъпленията , нарко бизнеса , ДДС измамите …. ЩОМ ЩЕ ПОДКРЕПЯТЕ “НЕ ??СКАМ МВР ДА Н?? СЛЕД?? ??НТЕРНЕТ ?? ТЕЛЕФОН” , СЛЕДТОВА НЕДЕЙТЕ ДА НЕДОВОЛСТВАТЕ ОТ ДЪРЖАВАТА

 5. Деан Дачев says:

  ?? сега модераторе бих те помолил да побликува?? предното ми писмо,и хората да погледнат и от другата страна а не само в твоята,защото явно за да застане?? толкова яростно срещу този закон има?? доста какво да крие??….Закона не е нищо особено , те няма да преследват нас , които пи??ем в форуми и се забавляваме и се учим .. те ще преследват по лесно престъпниците … Ако ти си такъв те разбирам защо го подкрепя??.

 6. Pitar says:

  Ченгесарите са пълни неграмотници и немогат да събират информация по – нормалния начин ,защото трябва и ум ,нестава само с ядене и затова е най – лесно да се вземи всичко наготово.Това е от мен за сега.ЧАО

 7. lukcho says:

  Ако не сте се присъединили към групата във “Фейсбук”, направете го сега!

  ДЕКЛАРАЦ??Я
  Аз, гражданинът на Република България искам:
  Ти, избраният от мен народен представител, да ми възстанови?? конституционното право да участвам лично в управлението на държавата и само тогава, когато ре??а и по въпросите, по които ре??а, да ме представлява??. Затова искам да изготви?? нов проект на “закон за референдума”, който да се гласува след общонародно обсъждане. ??скам първият референдум да е за Велико народно събрание за промяна на конституцията.
  ??скам да промени?? избирателната система в изцяло мажоритарна и да премахне?? своята недосегаемост.
  Аз не искам да гласувам за теб на четири години, да ти давам безпрекословно своето доверие и да нямам никакво право да променя вота си. Ти ще работи?? всеки ден и аз във всеки момент искам да мога да потвърдя или отменя подкрепата си.
  Аз не искам да прави?? козметични промени и да усъвър??енства?? политическия модел на управление. ??скам цялостна смяна на политическата система, възстановяване на основните демократични принципи, създаване на гражданско общество и проява на политическа воля за неговото единство.

  С тази ДЕКЛАРАЦ??Я и в нейна подкрепа, призовавам присъединилите се към групата във
  facebook.com, да изпозваме Конституционното си право, съгласно чл. 1 от Конституцията и да гласуваме ПРЯКО “Законопроектът на МВР за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения”.
  С тази ДЕКЛАРАЦ??Я отменям даденото от мен право на народните представители да гласуват “Законопроектът на МВР за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения”.
  “Законопроектът на МВР за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения”,да се подложи на всенародно обсъдане и да се проведе национален референдум за приемането му.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.