Световният ??нтернет влиза в нова ера с подписаното днес споразумение между ICANN и правителството на САЩ

Световният ??нтернет влиза в нова ера с подписването на документа за задължения между ICANN и правителството на САЩ.

Новият документ потвърждава, че ??нтернет ще продължи да се развива както и досега – от организация, в която участват всички заинтересовани страни: частният сектор, гражданското общество, правителствата, потребителите. Ще продължи развитието на политики, насочени към включване на нови домейни и – което е особено важно за България! – на домейни на кирилица. Както знаете, България бе първата страна, поискала официално от ICANN създаването на домейн “.бг”.

По повод приключването на договора, зам.-министърът на транспорта, съобщенията и информационните технологии Първан Русинов заяви (цитиран и на сайта на ??КАНН):

“България и българското правителство винаги сме подкрепяли развитието на ??нтернет у нас, а е известно, че по света сме давани за пример с либералното си законодателство. Нека напомня, че ние сме една от малкото, ако не и единствената държава, в която по законодателен път е ре??ен проблемът с управлението на домейните и IP адресите – в интерес на ??нтернет-потребителите. На??ето управление продължава традицията на преди??ните – на сътрудничество с частния сектор, с неправителствените организации и с потребителите. Ние сме ре??ени да предложим в кратки срокове работещо електронно правителство и разчитаме на иновативния български бизнес да ни подкрепи. България участва в работата на ICANN от самото създаване, чрез постоянен представител на МТС??Т в Правителствения консултативен комитет, а в продължение на три години имахме и на?? съгражданин – член на Съвета на директорите на организацията. ICANN проведе заседание на Съвета в България през 2006 г. Много добре е, че ICANN тръгва по нов път, в който ще се отчита вече не само на американското правителство, както бе??е досега, а на целия свят. България е една от страните, които са дали заявката си за създаването на нов домейн от най-високо ниво, “.бг” (на кирилица) и ние работим с ICANN за реализирането на тази задача в най-кратки срокове.”

Повече информация – на сайта на ICANN.
Мнение на руските ??нтернет-лидери – в блога на ICANN.

This entry was posted in General, ICANN, in English, Information Society. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.