Сайтът, за който писахме на МВР и КЗП е закрит

Както съобщи Националния център за безопасен ??нтернет, след подадените от страна на “??нтернет общество – България” и самият център сигнали до МВР и КЗП, сайтът е спрян.

В момента, ако човек поиска да го посети, излиза съобщение:

  Forbidden
  You don’t have permission to access / on this server.
  Additionally, a 403 Forbidden error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

Благодарим на МВР и на КЗП за бързата реакция! Доколкото разбрахме, спирането на сайта не е станало по инициатива на МВР, така че засега няма да им благодарим 🙂

Още по темата:
тук, съвети за такива случаи – тук.
– от Safenet.bg (през “Фокус“):

  Три пъти е сменян IP-адресът и девет пъти – регистрационните данни на спрения сайт, изнудвал тинейджъри за по 59 лева месечен абонамент. Това съобщи пред Агенция „Фокус” Георги Апостолов, координатор на Националния център за безопасен интернет. Спреният сайт е регистриран на 31 август, като по данни от форуми и блогове – около 100 младежи са платили исканата сума – посочи още Апостолов.
  „От една страна случаят със спрения сайт е инцидентен. За първи път се сблъскваме с подобна практика, като подобни случаи няма регистрирани и в Международната асоциация на он-лайн горещи линии, където целта е борба с детската порнография, но и всякакви други злоупотреби”, заяви Георги Апостолов. Той посочи, че като изобретателност на случая е нещо ново, но като схема да се измъкнат пари чрез он-лайн система не е нищо ново. По думите на Апостолов това е „по-ниско ниво на измамничество”. В същото време е доста добре разчетено спрямо психиката и психологията на целевата група, която фактически е подмамена – непълнолетните в тинейджърска възраст.
  Самият сайт представлява входна розова страница с дама, не особено красива и напълно облечена – посочи Георги Апостолов. За да влезе?? вътре обаче трябва да попълни?? он-лайн имейл адрес, като очакванията на тинейджъра е да види какво има на сайта. В същото време на електронната си поща получава симулация на фактура, обясни Апостолов схемата на изнудване на подрастващите.
  „Съдържанието също е нищо особено. Даже няма съдържание за което да се иска плащане. На самия сайт отгоре с много ситен ??рифт пи??е??е „59 лева месечен абонамент”, уточни той.
  Георги Апостолов посочи, че никъде няма предупреждения, че в момента в който се направи стандартната регистрация, се сключва някакъв договор. „Това нещо се съдържа в три различни клаузи в общите условия на сайта, които са така навързани, че трябва да бъдат изчетени подробно и да се опита да вникне във връзката. Задължението да се заплати някаква сума е също лъжа и измама, защото не може да се праща фактура по имейл адрес. Не може да се изисква плащане по банкова сметка на някой, без да знае?? кой е той. Всичко е съ??ито с бели конци, но много добре разчетено на особеностите на психиката на тинейджърите”, коментира Георги Апостолов.
  Основният начин за рекламиране на този сайт е бил чрез сайтове за запознанства и се изпращал чрез лични съобщения до потребителите. В личното съобщение се съдържа линк, върху който тинейджърът щрака автоматично, за да види за какво става дума и вижда тази страница. „Попълва си имейл адреса при регистрацията, а отдолу трябва да си избере дата на раждане, за да гарантира, че е над 18 години, което също автоматично се прави без никой да спазва нещо. Разчита се на това, че както момичето, подало сигнала, е подало неверни данни, защото е декларирала, че е над 18 години, а тя е под. Тя не може да различи, че такъв имейл не я задължава с нищо”, съобщи още Апостолов.
This entry was posted in cybersecurity, на български. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.