За незапознати и жертви: продължение по темата за съмнителната варненска фирма

Вече писах за съмнителната варненска (?) фирма, за чиято дейност изпратихме сигнал до МВР и КЗП.

Още малко информация след разговори с колегите от Safent България, която би била полезна на всички досега??ни и потенциални жертви:

1. Не се притеснявайте, ако някой ви прати “фактура” по електронната поща, с която ви иска пари. Тази фактура не е достатъчно основание за плащане. Няма никакъв начин за доказване на получаването й, нито пък сте длъжен да следите всяко електронно съобщение в пощенската си кутия. Още повече, че някои провайдери могат да я маркират като “spam”.

2. Не е задължително да се регистрирате с истинските си данни в такива сайтове (друг е въпросът какво изобщо правите там!), вкл. и с нормалния си електронен адрес; можете да използвате някакъв създаден за целта адрес.

3. Ва??ият IP адрес и електронна поща не са достатъчни, за да бъдете идентифицирани. Нещо повече – дори и да ползвате постоянен IP адрес (което не е практика сред на??ите провайдери), пак никой не може да докаже, че именно вие сте ползвали ва??ия компютър.

4. Ако ползвате безжичен рутер у дома, всеки, който е минавал наблизо с ноутбук би могъл да се включи към мрежата ви и да (зло)употреби ва??ия ??нтернет.

5. Ако получавате такива съобщения, задължително подайте оплакване в МВР (e-mail: 170@mvr.bg) и КЗП – (info@kzp.bg). Не се страхувайте от тях – по-добре е да действате чрез тях, отколкото да се оставите на някакви съмнителни рекетьори да ви изнудват за пари.

Принципът на действие на тази компания е “ако мине”. Съобщението им е завоалирана заплаха, която може да мине пред хора, които не са запознати със законите в страната. Например твърдението им:

  “Който сключи договор и възнамерява да не изпълни задължението си по този договор, най-малкото става подсъдим за опит за измама. Този факт е достатъчен да се подаде жалба в прокуратурата.”

сочи към престъплението “измама”. Но Наказателният кодекс дава следното определение:

  Чл. 209. (1) (??зм. – ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г.) Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбуди или поддържа у някого заблуждение и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва за измама с ли??аване от свобода до ??ест години.
  (2) (??зм. – ДВ, бр. 10 от 1993 г.) Който със същата цел използува заблуждението, неопитността или неосведомеността на някого и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва с ли??аване от свобода до три години.

Ако се позамислите, може да ре??ите, че именно вие сте жертва на измама, защото са използвали неопитността ви с цел да набавят за себе си имотна облага :-). ?? са ви вкарали в заблуждение, защото на сайта, на който се регистрирате има поле за приемане на следното твърдение: “Аз съм пълнолетен и приемам условията за регистрация”. Но няма връзка към “условия за регистрация”. Вместо това най-отдолу пи??е “Общи условия”. Някъде пък отгоре на страницата пи??е “за 30 дни абонамент за софт еротика на www.[ценурирано да не им правим реклама].com – 59 лв. (с вкл. ДДС)”, но отново не става ясно, че като кликнете на сърчицето с надпис “Кликни сега” приемате да бъдете абонат.

Хубавото е, че в случая фирмата е дала и банкова сметка, така че би трябвало от МВР и КЗП да могат да ги издирят веднага.

Ние ще продължим да следим случачая, заедно с колегите ни от Safenet и ще ви информираме за развитието му.

Преди малко от на??и източници узнахме, че в МВР вече има и постъпила жалба от конкретен гражданин – жертва на фирмата от Варна.

____
П.П. Тъй като се оказа, че някои хора не са разбрали написаното от мен, явно трябва да поясня за тези, които не четат достатъчно внимателно, но то се отнася и до всички потребители:
– внимвайте какви сайтове посещавате и внимавайте с какви условия се съгласявате. Като цяло повечето са нормални, но винаги можете да попаднете и на мо??еници;
– ако се искат някакви ва??и лични данни, принципният ми съвет е да не ги давате, освен ако не сте сигурен, че доставчикът може да ги съхранява съгласно българските закони;
– ако имате и най-малкото съмнение за някой сайт, информирайте МВР и КЗП – те вероятно ще се ориентират по-добре от вас;
– ако някой ви изнудва, защото сте посещавали някакъв сайт, задължително информирайте полицията и (ако сте непълнолетен) родителите си;
– ако имате нужда от още помощ, винаги можете да се обърнете и към “??нтернет общество – България”. Ние няма да разпространим името и личните ви данни, но ще информираме съответните органи на властта или някой, от който зависи взимането на ре??ение. Само преди няколко дни така ре??ихме казус с използване на произведения в ??нтернет без съгласие на автора им.

This entry was posted in Bulgaria, на български. Bookmark the permalink.

11 Responses to За незапознати и жертви: продължение по темата за съмнителната варненска фирма

 1. Pingback: Писмо до МВР и КЗП относно съмнителни действия на варненска фирма « ??нтернет общество – България | ISOC-Bulgaria

 2. Pingback: Политика в България » България » За незапознати и жертви: продължение по темата за съмнителната варненска фирма

 3. antoan says:

  izkam da popitam trqbva li da pla6tam sega da ne mi zavedat delo

 4. lovemanx says:

  Навсякъде е пълно с разни измамници-по телевизията, интернет ,по телефона. Като се започне от “Големия ке??”, та се свър??ва не знам къде. Как да се пазим от тези чудовища.

 5. Ceco says:

  Netrqbva nishto da plashtash daje predi nqkolko 4asa go sprqha 🙂 ot GDBOP

 6. Дилян says:

  е явно пак са го пуснали защото и аз се набутах в тази схема току що, ама няма да плащам нищо на тези измамници

 7. Petyr Dimitrow says:

  ето го, променена е една буква и има разлика с преди??ния и по съдържание и по общи условия!
  (изтрили сме адреса на истинския сайт, за да не насърчаваме популяризирането му; адресът е изпратен до МВР и КЗП)

 8. vinet says:

  имам вапрос.Законен ли е саита в момента,явно е изменен и нз може да е законен вече,ако е така ще трябва да платя нали?

 9. nqkoi si says:

  ?? аз имам същия въпрос като колегата vinet, трябва ли да плащаме ако сме се регистрирали след промяната?

 10. toni says:

  sa6tata varnenska firma mi pra6ta zapla6itelni imeili kakvo da pravq za da sprai 4e ve4e mi omrazna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.