Политиците у нас не се научиха да четат…

Политиците у нас не се научиха да четат.

За какво става дума?

Алексей Петров е дал интервю за “Труд“, в което, между другото, се казва:

    – Ва??ият престой в ДАНС ориентира ли ви за това кои са корумпираните на върха на властта?
    – Да. Новият премиер е ориентиран не по-зле от мен, защото му е предоставен докладът на ДАНС. Аз съм доволен да чуя, че части от тоя доклад се оповестяват от неговите министри по телевизията. Само не ме питайте за броя на корумпираните, че ако ви кажа – има 10 бив??и министри в доклада! – може да се упла??ите. Всеки, сдобил се с власт в последните 20 години, се е корумпирал.
    – Защо не ги арестувахте всичките?
    – ДАНС си е свър??ила работата дотук. Процесите в правоохранителната система се движат. Чадър над никого не е имало. Нека Бойко продължи.

Цял ден българските политици обсъждат нещо, което НЕ е казано в интервюто. Убедете се сами:

Яне Янев: “Бив??ият премиер Сергей Стани??ев е прикривал сигнали за корупционни практики.”
БСП: “Председателят на БСП Сергей Стани??ев, в качеството си на министър-председател на Република България, не е получавал доклад на ДАНС със сигнали за корупция, свързани с бив??и министри от кабинета му.”
??ван Костов: “Председателят на ДАНС Цветлин Йовчев да отговори дали има доклад на агенцията до бив??ия премиер Сергей Стани??ев, в който са посочени имена на корумпирани министри от тройната коалиция.”

Сигурен съм, че има и още изяви на други политици, “специалисти” по темата. Очаквам бив??ите ??ефове на разузнаване, контраразузнаване и т.н. да се обадят.

Проблемът е, че Алексей Петров никъде не говори за доклад до Стани??ев. Нито пък казва, че “има 10 корумпирани министри”. Напротив – той прави предположение, че ако каже, например “10”, журналистката може да се упла??и. Всъщност Алексей Петров казва нещо повече – че всеки се е корумпирал. А това включва и ??ван Костов, и Яне Янев, и Бойко Борисов. Дори на нелепия въпрос защо ДАНС не е арестувала корумпираните, Петров си отговаря съвсем правилно – че има правосъдна система, която би трябвало да събере данните и доказателствата, в рамките на НПК, след което да повдигне обвинение. Но изглежда не само обикновените хора, но и медиите у нас искат полицията (ДАНС) да ре??ава кой е виновен и кой – не?

Днес въпросите на медиите би трябвало да са насочени не толкова към Стани??ев. Алексей Петров не казва, че има доклад, изготвен за него; напротив – казва, че докладът е при Бойко Борисов, което ще рече, че ако има такъв доклад (да не вярваме на Петров безрезервно), той е изготвен след влизането на Борисов във властта? Следователно въпросите трябва да са към Алексей Петров и към новия ??еф на ДАНС. Както и към всеки един от политиците, имали власт през последните 20 години.

Неизвестно защо обаче политиците прочтоха интервюто така, както им отърва. Дали е неизвестно защо, наистина 🙂

____
update: В интервю за “Стандарт” вижте какво казва главният прокурор. Дали наистина той е казал това или не е бил разбран:

    – Разбира се, че в дне??но време не може да има лов на вещици. Абсурдно е. Няма нищо стра??но и унизително едно или друго обстоятелство да бъде проверявано. Фактът, че срещу даден човек е образувана проверка, не го прави виновен. Лов на вещици е невъзможен и по простичката причина, че след нас е съдът, който работи само с доказателства. Ако ние не сме ги представили, няма наказания дори за виновни. ??зобщо не се притеснявам, че можем да бъдем упрекнати за участие в политически хайки или сафарита. Ако има вещици, те трябва да бъдат хванати.

Е, не може в рамките на един отговор хем да има, хем да няма вещици.

This entry was posted in Bulgarian News Dissection, на български. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.