На мнозинството не им харесва истината в очите – че са расисти, нетолерантни, примитивни

С разре??ението на ??ван Бакалов от e-Vestnik.bg публикувам тази статия от румънския вестник “Зиуа”, с автор Дан Павел. Правя го поради фунадменталното й значение за нравите на Балканите и поради това, че и в България се срещат много хора, които са “анти”.

  Освиркванията на публиката по адрес на Мадона (на концерта в Букурещ – б.р.) потвърдиха тезата й: циганите са дискриминирани в тази част на Европа. Дискриминирани са най-вече в Румъния, където броят им е по-голям от всяко друго място. Освиркванията потвърдиха още нещо: на тези от мнозинството не им харесва да им се казва истината в очите – че са расисти, нетолерантни, примитивни.

  Последвалите враждебни коментари по адрес на Мадона представляваха втората вълна на същата действителност. Моралната чудовищност на тези, които я атакуваха, не заслужава да бъде коментирана, а който влиза в противоречие с подобни типове си губи времето. Защото насърчаването на “hate-speech” (слово на омразата), расизма, на новите форми на фа??изма, са наказателни постъпки. Прокурорите и съдиите са тези, които трябва да си поговорят с тях в съда.

  Съществува една категория неофа??исти, които казват, че омразата им към циганите е само отговор на бруталния, криминален и перверзен характер на представителите на този етнос. Те твърдят, че циганите/ромите са мързеливи, не работят, неграмотни са, лъжат, организират се в банди, крадат, мамят, бият хората по улиците, държат се предизвикателно към цивилизацията и мразят “нециганите”. В следствие на това “горките” хора от мнозинството се защитават, както могат, срещу агресията на циганите. ??наче нямат нищо против малцинствата, чужденците, другите нации или раси.

  Писано е твърде много за това колко истина, лъжа, опростенчество, предразсъдъци и отклонения има в по-горните възприятия. Действителността обаче противоречи на неонацистите.

  Спомняте ли си антиунгарския лозунг, разпънат от агитката на футболния отбор “Стяуа” в Уйпещ (Унгария)? Би трябвало да си го спомняте, тъй като УЕФА наказа “Стяуа”, която играе домакинските си мачове без агитка. Забравихте ли колко много са политиците и обикновените хора, които не понасят присъствието на Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) в румънския парламент и управляващите коалиции? Да напомним ли на неофа??истите и за многобройните свидетелства на антисемитизъм в страната, от която над 90 процента от евреите емигрираха, за отричането на Холокоста?

  Мадона трябва да бъде поздравена за таланта й да предизвиква скандали, особено когато докосва уязвимите места в морала и политиката на едно общество. Ако бе??е до??ъл някой професор от Харвард, Оксфорд или Сорбоната и бе??е казал такова нещо, никой няма??е да му обърне внимание.

  Често говоря с моите студенти за расизма. Някои от тях бяха станали расисти, националисти, ксенофоби, антисемити, антиамериканци още преди да си дадат сметка какво означава това. Така са били възпитавани, такава е средата, в която растат. После много от тях се променят радикално, след като се срещнат с преподавателите, които ги карат да четат, да учат, да мислят, след като заминат със стипендия в Западна Европа или в Америка. Други си остават същите, а някои дори деградират и стават членове или симпатизанти на неофа??истки организации.

This entry was posted in European Union, на български, общество. Bookmark the permalink.

One Response to На мнозинството не им харесва истината в очите – че са расисти, нетолерантни, примитивни

 1. somebody says:

  Комкретно за случая с Мадона. Хората платили за да слу??ат нейните песни а не да слу??ат политически лозунги. Ако иска да се занимава с политика, има други места и друга публика.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.