Вече е официално: мързеливи сме и не можем да работим качествено!

Аз съм писал нееднократно, че сме мързеливи, като често са ме обвинявали, че съм като черна станция. Любка Качакова дори каза, че съм Чернописец, а аз допълних тогава – да, но Храбър 🙂

“Дневник” пуска голяма статия под заглавие: “Доклад на европейска фондация: Българите работят много, но… ло??о”

Прочетете я изцяло в сайта на “Дневник”, а тук вижте само един параграф:

    Средностатистическият служител в България е работил 1832 часа през 2008 г., или с 90 часа повече от колегите си от другите страни от Европейския съюз (ЕС). Освен че официално е бил зает служебно повече от 10 работни дни, е ползвал и по-малко дни платен отпуск. Въпреки това българският работник изостава близо три пъти от производителността в ЕС, а покупателната му способност е едва 40 на сто от средната за общността, показват данните на Евростат.

Сами можете да видите, че ниското заплащане се дължи не на нещо друго, а на ниската производителност на труда. Много хора у нас казват: “Ми-и, то, като ми плащат толкова, аз за к’во да работим?”, без да си дадат сметка, че парите не се плащат, а се изработват.

Ще прочетете и обяснения, че “липсата на реформи влияе негативно върху качеството на живот и води до изтичане на мозъци от България”, но аз и затова не съм съгласен. Хората напускат не просто България, а бягат от българите – от онези, които са мързеливи, завистливи и озлобени от живота. ?? затова мнозина българи в чужбина успяват – защото напускат дивата джунгла, в която се чака някой да ти плати заплатата и попадат сред общества, в които хората изкарват парите си с труд.

Погледнете как се срива администрацията през последните години – все по-малко са хората, които са кадърни; през 2001 г. се появи цяла нова класа на администратори-частници, които влязоха в държавното управление, за да направят не просто пари, а големи пари. Но те нямаха никакъв интерес да подпомагат държавното управление. ?? бяха наследени през 2005 г., а сега нещата са още по-зле. Аз твърдя, че не повече от 20 % от администрацията е читава. Корупцията в МДААР около сделките с ЦАПК “Прогрес” за купуване на софтуера на “Майкрософт” и липсата на наказателна отговорност за тази далавера е ярък пример за административната импотентност – както на МДААР (слава Богу, закриха го!), но и на дознателския апарат, прокуратурата и следствието.

Ася Кавръкова от “Отворено общество” е цитирана в “Дневник”, че мисли, че България щяла “да се превърне в периферия на ЕС, която да я снабдява единствено с евтини работници.” Това е нелепо. България отдавна е в периферията на ЕС – при това не само географски, но най-много като манталитет. Но ние дори не можем да осигурим евтини работници за ЕС, защото в ЕС имат нужда от евтини работници, които работят, а не от такива, които си клатят краката и висят по работните си места без никаква идея защо са там.

През 2007 г. цитирах изследване на МОТ, че не сме просто мързеливи, а сме най-мързеливите.

За две години нищо няма да се промени. ?? за 20 няма да се промени. А като погледнем на??ата история, можем спокойно да кажем – и за 200 няма да се промени. ??ли може би дори за 2000*.

?? после се смеем на Симеон, който каза, че “трябва да си сменим чипа” и на комисията при Стани??ев, които заявиха, че трябва да работим по промяна на манталитета на съдии, прокурори и следователи…

_____
* – Кирил Христов цитира в спомените си багдадският летописец ??бн-Фадлан, който написал за волжските българи това: “Ако [те] срещнат или видят човек, притежаващ енергичност и гъвкавост и познание за нещата, [те] казват: “Този има право да служи на на??ия Господ.” ?? така вземат го, слагат му на врата въже, закачват го на дърво, държат го, докато не издъхне.” Кирил Христов слага този цитат в спомените си, издадени след смъртта му. ??сторията е пресъздадена по асоциация и във филма “Хан Аспарух”, когато убиват най-красивото момиче, Пагане, за да омилостивят бога, а всъщност – защото е различна.

This entry was posted in на български, общество. Bookmark the permalink.

2 Responses to Вече е официално: мързеливи сме и не можем да работим качествено!

  1. Лила Кара says:

    Вени, разкажи ако обича?? повече за тази афера с купуването на софтуера на Майкрософт, МДААР и ЦАПК “Прогрес”. Някой зададе близка до това тема в Гласуване без граници – защо цялото правителство е на Майкрософт, след като Линъкс е с 20% по-евтин и за купуване и като поддръжка и по-трудно раним откъм вируси.
    Мен ако пита?? най-доброто е Apple и компютър Мас. Но ме сдъфкаха, че било най-скъпото възможно. Може, но практически за тях няма вируси.
    Какво значи МДААР и ЦАПК ?

  2. Аз съм писал – просто виж категорията “Майкрософт” вляво. В най-скоро време трябва да напи??а статия, в която да кажа, че за мен проверката на новото управление ще е дали ще замажат далаверата с ЦАПК или ще вкарат виновните лица в съда.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.