Отлична новина: сестри Радкови с държавна награда "За заслуга"!

Сбъдна се още едно хубаво нещо. Преди малко това излезе от правителствената информационна служба:

    Министерският съвет предложи на Президента на Република България да награди Людмила Радкова-Трайкова и Даниела Радкова-Александрова с медал „За заслуга” за приноса им за развитието и популяризирането на българската култура по света.

    Людмила Радкова-Трайкова и Даниела Радкова-Александрова са български народни певици, изпълнителки на фолклор от Балканите, добили световна известност като изпълнителки в ансамбъл „Филип Кутев” и като вокалистки и солистки в Оркестъра за сватби и погребения на Горан Брегович. Родени са в семейство със силни музикални традиции. Завър??ват музикалното училище в Котел, след което са приети в ансамбъл „Филип Кутев”. Людмила е солистка на почти всички знакови изпълнения на ансамбъла.
    През 1995 г. се запознават с Горан Брегович за записите на музиката във филма „Ъндърграунд” и оттогава активно работят с него. Според музиканта гласовите им данни са уникални и придават онова неповторимо звучене на песните му, с което те са станали любими на хората по всички континенти.
    Сестри Радкови имат създадено име в целия свят, особено в Европа и на Балканите, където имат издадени музикални дискове със световноизвестни изпълнители като Йоргос Даларас и Алкистис Протопсалти (Гърция), Сезен Аксу (Турция), Здравко Чолич (бив??а Югославия ), Кая (Пол??а) и др. Людмила и Даниела Радкови са солистки и вокалистки по време на концерта, отбелязващ Солун като Европейска столица на културата през 1997 г. Сестрите са сред изпълнителите на музиката във филмите „Ъндърграунд” (реж. Емил Кустурица), „27 откраднати целувки” (реж. Нана Джорджадзе) и др. Двете са изпълнителки и актриси във филма „ Музика за сватби и погребения” на режисьора Уни Страуме (Норвегия).

Много се радвам за Даниела и Людмила – те заслужават тази награда, както и много други, но най-много заслужават обичта на публиката и феновете си. Аз съм писал нееднократно за тях, както в моя блог, така и по българските вестници. Бил съм на 7-8 техни концерти в Българи и САЩ, където при всяко изпълнение взривяват залите с гласовете си.
Сестрите имат свои страници във Facebook. Вижте тук и тук.

This entry was posted in Goran Bregovic, на български and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.