Не дават на новите управляващи и един ден

Започна се!

Първи е Коритаров със статия във “Всеки ден“, в която се цитират някакво хърватско издание:

  Според лице, действало преди няколко години на територията на България заедно с известния Роберт Матанич, което дало показания, Матанич извър??вал убийства по поръчение на Бойко Борисов. Споменава се за поку??ението, в резултат на което загина българският полицай Кирил Живков.

След това се оказа, че в Хърватия напоследък се пи??е масово срещу Бойко Борисов. Но хората там не помнят кой е той, а помнят, че е българин. Т.е. повтаря се драмата на на??ите доскоро??ни опозиционери (впрочем, вкл. и на Борисов) с натопяването на страната пред New York Times / International Herald Tribune (NYT/IHT). Ако сте забравили, приказката, че “другите държави си имат мафия, а у нас мафията си има държава” е цитат от Атанас Атанасов (ДСБ), пред въпросните издания. Самият Борисов размахва??е “IHT” пред на??ите журналисти и питайки ги защо не се занимават с управляващите.

Е, сега не само че палачинката се обърна, а както се оказа не е била палачинка и не се е обърнала.
Хвърлените от доскоро??ните опозиционери камъни се стоварват по техните глави. С други думи, налице е бумерангов ефект. След 20 години демокрация би трябвало на??ите политици да си припомнят, че раните се лекуват и човек не си спомня за тях, но думите остават и имат гадното свойство да се появяват в най-неподходящи моменти.

За съжаление не разбирам хърватски, за да знам какво точно пи??ат тамо??ните медии, но се позовавам на коментара на една моя приятелка от Загреб, Румяна Мещрович, която е протестирала писмено пред журналиста Ду??ан Милю?? по повод тези статии. Статии като тази са се появили и в сръбската преса. Т.е. въпрос на време е да се появят и по NYT/IHT. Протестите на Румяна, разбира се, са имали такъв ефект върху хърватските медии, какъвто има??е и моето цитирано по-горе писмо до редакцията на NYT/IHT. Нулев.

Тук е мястото да се попитаме: защо се появяват тези статии?

Че има корупция в България – има.
Аз съм писал нееднократно за това. Пратил съм сигнал до главния прокурор за корупция в МДААР, по който има образувано предварително производство; случаят все още се разследва.
Но резултати няма.
Хората очакват резултати от правителството, а то не може да ги произведе. ?? вместо тях произвежда сензации – отзовани депутати, свалени министри, уволнени ??ефове на агенции, разследвани управители на държавни фирми… Но не и осъдени престъпници.

Аз не мога да дам време на новото правителство, за да вкара в съда обвиняеми. Не мога не защото не искам, а защото знам, че това е работа на прокуратурата.
Но хората масово не го знаят. Те си мислят за Бойко* като за генерала, който ще ги излови тия пусти бандити. Но Коритаров не е средностатистическия гражданин, за да има подобни илюзии. При това той твърде??е, че е приятел с Бойко Борисов. Ако е така, тогава това прилича на приятелски огън.

Не бива ние самите да нападаме Борисов.

Поне не веднага. Поне не в качеството му на премиер**. Всяко правителство има 100 дни, в които ще видим как ще работи, а това – дори още необявено, с 1-2 изключения – няма и един ден.

Аз лично се надявам новото правителство да успее в някои от основните неща, за които има съгласие сред всички нормално мислещи хора. Ако се чудите защо подчертавам “някои”, това е защото аз не вярвам, че правителството ще се справи с корупцията. Не, че не искам – напротив, искам, но то не може да го стори без прокуратурата, следователите и дознателите. А там работата е… трагична.

Но междувременно да им дадем поне 100 дни – да покажат какво могат и какво – не. Каквото не могат – ще им помагаме да го могат. А ако това, което го могат, е полезно за България – аферим, а??колсун и ма??ала***, както се казва у нас.

А пък хърватите, ако имат доказателства (според Румяна, което се вижда в коментара по-долу – нямат!), да бъдат така добри и да ги изпратят на Борис Велчев. Защото ние в България не знаем кой хърватски вестник има отно??ения с хърватския подземен свят и какви са тези отно??ения, и дали представители на този подземен свят не са пострадали от действията на българското МВР, когато Бойко бе??е в ръководството му. Но пък тази реакция в Сърбия и Хърватия ме кара да си спомня думите на Бойко Борисов, че трябва да влезе на всяка цена в политиката, защото иначе ще бъде ликвидиран. ?? като си спомним как той самият оцени политиката като изпражнение, увито в целофан, можем да си направим извода, че той действително има сериозни притеснения за собствената си сигурност, щом е ре??ил да влезе в целофана.

Ще видим какво точно ще се случи още следващата седмица, когато представи кабинета. От министрите в него ще си проличи дали амбициите му са сериозни или само се спасява в политиката за още няколко години (примерно, докато дойдат президентските избори).

_____
* – както и той сам казва??е в едно интервю, нещо в този дух: “Аз спирам камиона, ??офьорът се стряска, мисли си, че съм още главен секретар на МВР и ми дава книжката си”.
** – за качествата му на кмет аз самият съм писал; също и за неговите анти-гей изказвания, които за мен са абсолютно неразбираеми и неприемливи.
*** – браво (тур.)

П.П. Update от 16.07. Оказа се, че Коритаров напразно е дигал пара за “изчезналата” от “Фокус” статия. Ето я, при това на английски.

This entry was posted in на български, общество. Bookmark the permalink.

One Response to Не дават на новите управляващи и един ден

 1. Rumi Mestrovic says:

  Veni, eto vryzki kym vyprosnite statii, hronologichno :
  http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Gradonachelnik-verovatno-premijer.sr.html
  http://www.danas.rs/vesti/dijalog/licnost_danas_bojko_borisov_.46.html?news_id=165944
  http://www.jutarnji.hr/clanak/art-2009,7,8,,168793.jl
  http://www.nacional.hr/clanak/62389/svjedok-matanic-je-ubijao-za-premijera
  Protiv Bojko Borisov se otpraviha skandalni i nepodkrepeni s neshto seriozno obvinenia v mediite (pri tova ne stava duma za zhylti, a za seriozni izdania), pyrvo v Belgrad, posle v Zagreb. Ot Bulgaria trjabva da posledva seriozna reakcia (a ne samo az i ti da protestirame ot chuzbina), ponezhe tova ne e prosto njakakva ataka sreshtu njakogo si, a sreshtu Premiera na Bulgaria. Ne vjarvam dori na neprijatelite na Bojko Borisov da im e prijatno, ako se syzdava imidzh na Bulgaria kato mafiotska dyrzhava, na chelo s mafiot i porychitel na ubijstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.