Всичко в името на пациента, всичко за благото на пациента!

Не, не е ??ега.
Попаднах на дне??ното съобщение от Университетска болница „Лозенец”:

  За Агенция “Фокус” доц. д-р Любомир Спасов, директор на Университетска болница „Лозенец” съобщи следната информация:
  След претърпяна контузия пациентът бе приет за диагностика и лечение в Университетска болница „Лозенец” на 14 май 2009 г. в 18.05 ч.
  Според направените медицински изследвания и обстоен лекарски преглед, бе установено:
  1. Оток в областта на дясната глезенна става. Отокът е в меките тъкани и е изразен предимно от вън??ната страна на ставата, около фибуларния малеол (малкия пищял) и надолу към стъпалото.
  2. Малка остеохондрална фрактура на покрива на талуса (скочната кост).
  3. Частично разкъсване на предната тало-фибуларна връзка. Останалите връзки на стъпалото са интактни.
  Към момента се налага единствено обездвижване на десния крак в областта на глезена и няма необходимост от спе??на оперативна намеса. В случай на разместване на костна частица в областта на травмата, ще бъде предприета оперативна интервенция. Лечението продължава в дома??ни условия. ??здаден е болничен лист за 30 дни.
  По молба на пациента и със съгласието на лекуващия екип операцията за отстраняване на костната частица в областта на глезенната контузия може да се извър??и след три или повече месеци.
  Направената образна диагностика е изпратена на водещ европейски специалист за второ мнение.

Какво по-добро доказателство срещу критиците на здравната ни система от това съобщение за медиите?
Попада гражданинът Х. в болница, в която веднага е създаден лекуващ екип, прави се образна диагностика, предписва се лечение. За всеки случай снимките се изпращат на водещ (западно)европейски специалист за второ мнение.

  Понеже съм лежал за операция в същата болница, мога да кажа, че нещата са се подобрили значително. Моите снимки и диагноза също бяха дадени за второ мнение. Но в “Пирогов”. Само благодарение на лични контакти и преводи на документите на немски език от една приятелка, Антонела, успях да си осигуря алтернативно мнение от австрийски доктор. За щастие и благодарение на усилията на проф. Банков от Горна баня, втората операция за оправяне на поразиите от некадърната работа на хирурга в “Лозенец” бе избегната.

Затова мисля, че лозунгът “Всичко в името на пациента, всичко за благото на пациента!” е много подходящ. ?? продължението му също е подходящо: и ние знаем името на пациента.

This entry was posted in Bulgaria, на български and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Всичко в името на пациента, всичко за благото на пациента!

 1. Впрочем, забелязах, че има вече снимки на счупения крак, при това разпространени от прес-центъра на ГЕРБ. Добре, че не си бе??е наранил някой друг крайник.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.