"Европейската" преса не е европейска

Повод за това заглавие е статията в “??нтерне??ънъл Хералд Трибюн”, в която се говори за страхотните “далавери” около субсидиите за земеделието в ЕС.

Слагам кавички, защото не съм сигурен, че може да се вярва на този вестник – в края на краищата именно там се появиха половин дузина материали, насочени срещу България – материали изцяло необективни, напомнящи на поръчковата журналистика в самата България.

Направих си труда да погледна цитираните в доклада български фирми. Тук няма изобщо да се занимавам с това кой стои зад сайта “Farmsubsidy.org” и какви са целите му/им; това не е моя работа.

1. EТ „ Фантастика 95 – Георги Цанков” гр. Пловдив
2. World Wines
3. ЕТ „Агро – Светлозар Дичевски” – гр. Варна
4. Тракия РМ
5. Панда – инвест, Ямбол. За тях вижте тук и тук. Обърнете внимание на бележката за това защо Германия отказва да даде данни.
6. Сортови семена “Вардим”
7. Винарна “Поломие”
8. Спринк ЕООД
9. Амилум
10. ЕТ Агроелит – Митов
11. Про Агро (част от Про Груп холдинг)
(Не можах да открия материали за ТД ООД – Стара Загора; ако някой има време и желание да се порови, може да пусне коментар по-долу)

Вие сами си правете изводите дали това са реални фирми или фантоми. Дали произвеждат нещо или са били създадени с някакви други цели, за които иначе “европейският” “Хералд Трибюн” обича да пи??е с менторски тон, в който лесно може да се открият скритите мотиви на вестника. Аз съм писал подробен материал за това как “европейския вестник” манипулира читателите си.

С дне??ната статия у мен окончателно се оформя впечатлението, че вестникът е почнал да жълтее. ?? това май е необратим процес.

П.П. Ако следваха собствените си традиции, заглавието трябава??е да бъде: “??талия, Франция – най-корумпираните държави в ЕС”

This entry was posted in Bulgaria, European Union, на български. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.