Защо няма надеждни медии (и блогове) у нас?

Преди време писах за това как българските журналисти тълкуват фактите.

Вчера забелязах, че ??во ??нджев пак е изтълкувал фактите така, както дяволът чете Евангелието:

    “Надълго и на??ироко обсъждаха получените от техните „достоверни източници” уверения за това, че в България на енергийната среща ще пристигнат Хилари Клинтън и Владимир Путин, а когато това не се случи, няма??е и помен от неудобство за подвеждането на аудиторията. Дали са си измислили сами такива сериозни твърдения, превърнали се в доказано несериозни? Едва ли. Някой някъде по веригата е издал заповед да се лъже, но след провала на лъжата уж храбрите (когато трябва да се нарита някой паднал, особено с обвинения, че разпространявал „непроверена информация”) медии си замълчаха и приеха „топката” да остане у тях.”

Не мога да разбера защо му е отново да пи??е неща, които са абсолютно неизвестни на запознатите със срещата в София. “Фитилът” за Хилари и Путин го пусна, ако не се лъжа, кметът на София. Медиите просто повтарят това, което им казват политиците. А кметът на Пловдив е като Бойко Борисов. Кметът Бойко Борисов проглу??и света, че бил на “закуска с Обама”. Нормалните хора сигурно си мислят, че Обама е поканил Бойко да закусват заедно. Обезмаслено мляко с мюсли за Обама и юна??ка закуска за Бойко. ??стината е, че Бойко бе??е един от около три хиляди ду??и, поканени на т.нар. молитвена закуска във Ва??ингтон. На нея бяха поканени още един куп български политици, но покрай Бойко те се загубиха в пейзажа. Но медиите предадоха това, което им каза Бойко.

В този ред на мисли, не са виновни медиите, че пи??ат глупости, а са виновни, че вярват на политиците. Но такива сме ние – в нормалните страни, ако един политик излъже, ще му организират такава кампания, че няма да си помисли повече да е политик. ??мат някакъв срам хората. Но има и правораздавателни органи, които се стремят да премахнат цинизма от обществото. Особено цинизма на политиците.

Гре??ката на ??во е, че си мисли, че някой е издал заповед да се лъже (то се разбира кой има ??во предвид, нали?) “надолу по веригата”, докато всъщност заповедта си е отдолу – публикувай това, което ти кажат политиците и не се занимавай да проверява??.
Защото вестникът се продава не от проверените заглавия и статии, а от непроверените.
Защо е така ли?
Защото хората искат жълти новини, клюки, а не сериозни и задълбочени статии.

Затова и (голяма част от) анализите по вестниците са повърхностни – инак сериозни журналисти са принудени да “жълтеят”, за да им се печатат материалите.

?? затова няма (много?) надеждни медии у нас. ?? блогове също няма (хич ли?).

Тъжно, но факт.

This entry was posted in на български, общество. Bookmark the permalink.

One Response to Защо няма надеждни медии (и блогове) у нас?

  1. Напълно споделям, Вени!
    Често съм си мислел точно в този ред на нещата. Дори и малко повече: не са само “заповедите” виновни за безобразната липса на подкрепа от факти в масовата съвременна българска журналистика. ??ма и въпиюща некадърност и най-обикновен мързел. Копират каквото им е по-лесно (предимно от БТА) – защо да се стараят повече?

    Но има и друго още по-стра??но: заради липсата на каквито и да било критерии за истинност, за подкрепа с факти, наклепването на някого е невероятно лесно днес. Просто трябва някое поне средноизвестно “име” от журналистиката да ти припи??е някакво деяние. Стига дори и само намерение.
    ??ди разправяй после, че “няма?? сестра”. Всички го копират автоматично – точно защото, както си посочил, е “лютивичко”, сензационно. Дали е вярно – няма значение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.