Как българските журналисти тълкуват фактите

Познавам ??во ??нджев и затова ми направи впечатление неговото тълкуване на фактите.
??во пи??е:

  Обявеното от вън??ния министър Сергей Лавров посещение на президента Първанов в Москва трябва??е да се състои, по думите на Лавров, в началото на януари. Това бе??е заявено при посещението на българския вън??ен министър ??вайло Калфин в руската столица на 19 декември. ?? до ден дне??ен от българска страна няма потвърждение. А началото на януари вече клони към средата…
  …Дори и посещението да се осъществи, то вече се бави. ?? както обикновено, никой не ни обяснява защо. Нито пък се намират смелчаци да питат…

Аз обаче си познавам хората и затова вместо да повярвам на думите на ??во, отивам на сайта на руското Министерство на вън??ните работи и намирам стенограмата от срещата, за която ??во говори:

  Мы подтвердили обоюдное стремление обеспечить наиболее благоприятные условия для поступательного продвижения российско-болгарских связей в различных областях. Важным новым ??агом в этом направлении станет предстоящий в начале будущего года визит в Россию Президента Республики Болгарии Г.Пырванова, который будет приурочен к открытию Года Болгарии в России.

За неразбралите да поясня: Георги Първанов ще направи официална визита в Русия “в началото на годината” (а не, както ??во твърди, “в началото на януари”), за да открие официално Годината на България в Русия.

Защо му е нужно на ??во да се доверява на агенция ЕЖК (“една жена каза”) не знам. Но знам, че когато човек е с опит в журналистиката, при това над 20-годи??ен, е редно да е значително по-взискателен към източниците си на информация.

А ако човек потърси още информация, ще види, че “Годината на България в Русия” ще се открие на 5-и февруари 2009 г., за което сме информирани още миналата година, на 6-и декември.

Заради подобни писания хората не вярват вече нито на вестници, нито на блогове.
?? с право, защото вестниците използват само бъдещо неопределено време (“вдигат заплатите”, “качват цените”, “махат радарите” и т.н., но без обяснение – кога, дали, как, защо…), а и там, както и в блоговете се пи??ат неща, които не са проверени.
Като се замисля – то и в радиото и в телевизията работят същите хора, които са на работа и във вестниците, така че не знам на кой източник на информация може да вярвате в на??и дни. Аз лично чета стенограмите или слу??ам на живо изказванията на политиците, но си направя изводите сам. Засега системата работи и всичко случващо се в България има много лесно обяснение.

This entry was posted in Bulgaria, на български and tagged , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Как българските журналисти тълкуват фактите

 1. Герасим says:

  ??зтъкването, че един журналист или блогър е запомнил гре??но и е цитирал гре??но една дата, не може да поправи цялостната картина, която е резултат от слабото присъствие и излъчване на Г. Първанов в българската политика вече от дълго време. Не е ли по-добре да наблегнем на критикуването на политиците за управленските им гре??ки, вместо да критикуваме журналистите или блогърите за случайните им фактологични гре??ки? Не заслужава ли подобна фактологична гре??ка само една забележка, а не критика, която издава, може би, недобронамереност?

  • Не е въпрос, че е запомнил гре??но нещо. Аз съм сигурен, че той го е прочел някъде и му е повярвал. А не би трябвало, защото в медиите се допускат също толкова (ако не и повече) гре??ки, колкото в Парламента, Министерски съвет или на Женския пазар.
   Аз не съм PR на президента, а и живея в Ню Йорк в момента, така че не мога да преценя каква е цялостната картина от София, но от тук нещата изглеждат значително по-различно, особено с инициативата, за която писах по-рано днес.
   Няма проблем да се критикуват политиците за управленските им гре??ки, но още по-добре е вместо да се занимаваме само с това да видим как да направим така, че а) да допускат по-малко гре??ки, и б) това, което правят да бъде оценявано по-точно.
   Специално за отно??енията Русия – България смея да твърдя, че съм запознат с повече подробности, отколкото обикновеният български блогър или журналист – може би именно защото си проверявам фактите и имам източници, които заслужават доверие. Всеки друг би могъл да е на мое място и да постигне същото, а дори и повече. Защо не го правят – не знам.
   ??наче ??во би трябвало да знае, че не съм недобронамерен към него – фактът, че е одобрил коментара ми в неговия собствен блог би трябвало да говори на всекиго именно в този дух. Мисля, че съм му гостувал в бТВ и съм бил доста критичен към управляващите именно в неговото предаване.

 2. мартин says:

  Вени всички знаем, че си комсомол, поне спри да се излага?? и да защитава?? приятелчетата си Стани??ев, Първанов и Петков и се огледай и ослу??ай и виж какво причиниха и продължават да причиняват на България и на всички ни 🙂 Е вярно, не са като африканските диктатори да ни изколят всички, но да ги защитаваме ли ?

 3. Мартине,
  не знам кои сте тези “всички”, нито пък мисля, че съм се цанил за защитник на управляващите. В случая виждам едно явно несъответствие между факти и представянето им, затова и пи??а. А това, че у нас всеки разбира от футбол и политика, е ясно още от времето на другаря Живков. Дето има една дума, аз даже съм тренирал в “Левски” 🙂

 4. Момчил says:

  Браво,г-н Марковски!Какъв остър поглед имате,чак от Ню Йорк съзряхте манипулацията в личния блог на ??нджев.Аз пожелавам на Първанов приятно заминаване за Москва и дано не се върне никога.А и да вземе със себе си и Станищев(не знам дали ще го пуснат-все пак той е половин украинец).Та като се разхождате из Ню Йорк и снимате плочки мога ли да Ви задам няколко въпроса?Това спиране на газа може??е да се случи по разни причини-авария,недай си боже теракт.Та какво би се случило на цялото това управление в страната, в която сте в момента (а и във всяка друга нормална държава)ако се окаже,че то не е изпълнилило закона-няма 70 дневен държавен резерв,няма едноседмичен резерв в Топлофикациите,трябва ви една седмица време да смените горивото,отговорните люде се надпреварват да приказват глупости след глупости,министърът на промищлеността изобщо не е виждал договорът с Газпром (то май само Овчаров го е виждал,и се оказа,че не е с Газпром,ами с посредниците),ЕС казва,че няма официално писмо от България за помощ по време на криза (онзи баламурник Димитров си призна,че ако обяват криза,трябва държавата да изплаща обезщетения,затова и не са обявили).По закон дружествата,които не са изпълнили закона за държавния резерв подлежат на глоба до 1млн.лева,но Димитров казва-ами криза е,как да ги глобиме??? аз спирам дотук.Да си нахлупва Първанов “големият ??лем” и хич да се хне връща.А на Вас приятно снимане на Ню Йорк.

  • Момчил,
   задавате ми въпроси, които са по-скоро за някой действащ политик, при това специалист в енергетиката. Както се казва в такъв случай, “нерде Ямбол, нерде Стамбул”. Аз съм писал по конкретен повод, защото познавам ??во ??нджев и мисля, че не е редно да се подвежда така лесно по информация, която не е проверена.
   А за САЩ мога да ви посоча какво се случи в Ню Орлийнс, когато хиляди хора загубиха къщите си и държавата не реагира както трябва??е. Потърсете малко из ??нтернет и ще видите. Но аз бях в Ню Орлийнс година по-късно и хората не седяха и не се оплакваха от правителството, а работеха здравата, за да си оправят града. У нас можете ли да ми посочите пример с цялото общество, което да работи здравата? Вижте полицаите, които протестират за по-високо заплащане, а народът, който е потърпев?? от тяхната разследваща функция не съм го видял да протестира, че полицаите не работят добре. Не е ли малко странно?
   Ва??ите твърдения са отново основани на вестникарски публикации, а не на факти, затова няма да ги коментирам подробно, а само ще попитам: когато е строено хранилището в Чирен, каква е била консумацията на газ в страната?

 5. pierrot says:

  Много изкривяване има в отразяването на политическият живот у нас – дали от медии, дали от блогъри. Безкрайно много лични мотиви се преследват и мога да прибавя тази “гре??ка” сред тях – знаем защо ???? се махна от клона на “FOX”…
  Говоренето, когато се прави за да се говори, а не за да се каже нещо ( тоест без факти и конкретни данни ) е вредно за самото говорене. А много блогъри коментират политиката в България защото това носи трафик. Безумие…
  Поздрави от заснежено Русе 🙂

  • Аз не мисля, че има връзка между уволнението на ??во и неговите публикации – иначе ще излезе, че и “тия са като ония”. Аз съм говорил срещу министри (и бив??ия кмет на Русе, между другото), но когато съм имал факти. Без факти е безмислено.

 6. Valkadin says:

  Трябва да си много, много силен за да си признае?? , че си сгре??ил. Очаквах, че ??во ще направи. Уважението ми ще??е да е по-голямо. Шикалкавенето по въпроса поставя под съмнение и позицията и добронамереността на автора.

 7. Andrey Todorov says:

  Аз също живея в САЩ (Сан Франциско) от 20 години. Напълно съм съгласен с ва??те забележки. ??во ??нджев (??вайло) постоянно лъже, изопочава факти, фал??ифицира. ??ма статии в които нито един факт не е верен. Когато бъде уличен в лъжа, моментално обижда, и продължава да говори глупости. Погледнах в блога отговорите на ??вайлп след забележките ви. Отново лъжи и обиди!!! Просто невероятно…Това е един превез балкански тип журналист. Ети пример как лъже след като ясно и любезно без заяждане сте посочили лъжите му:

  “Цитирал съм “Файнен??ъл таймс”, където акцентират върху необичайния факт, че Медведев се “кара” на Путин за неизпълнение на антикризисната програма.”

  Очевеидно, че ??вайло не знае какво е цитат. Ето точно какво казва платеното ченге в статията си:

  ” Наблюдателният „Файнен??ъл таймс” пък е забелязал, че е твърде любопитно Медведев да прави забележка на Путин. Защото той е отправил критика към правителството ( ръководено от Путин), че не изпълнява антикризисната програма на страната.”

  Къде е цитата? Няма го. Това е просто една лъжа.

  Не съм съгласен, че ??вайло е добър журналист. Той няма елементарни познания по основни икономически и вън??но политически въпроси. Объркана мисъл изразена с една детска игра на думи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.