Нерде Ямбол, нерде Стамбул

Професор Димитър ??ванов, бив?? съветник на президента Георги Първанов пред в-к “Новинар” за газовата криза:

    – Резултатът от това, което стана сега, е от действията на редица български правителства. Вие знаете, че една енергийна система не се гради за мандат от 4 години. С тези си думи не искам да оневиня действията на сега??ното правителство. За мен то се нарича с една дума – некадърност.
    Считам, че задължително трябва да се изиска цялостна парламентарна и прокурорска проверка на процедурата за сключването на новия договор с “Газпром” от страна на тогава??ния министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, а също така и каква е ролята на цялото българско правителство за този договор. Обществото ни не знае дали по силата на този договор може да искаме компенсации. Затова час по-скоро е необходима такава проверка…

    Когато в неделя премиерът заяви, че политическата нестабилност на страната е заплаха № 1, аз искам да кажа, да, това е най-голямата заплаха, но нейният основен генератор е правителството, ръководено от Стани??ев. Защото то генерира икономическа и финансова криза, то бе??е в основата на газовата криза. То няма никакви резервни ходове. То е в основата на моралната криза, заливаща българското общество. Правителството на Стани??ев е и в основата на политическата нестабилност…

    Светът ни гледа с огромно недоверие. България е на последен кръстопът в най-новата си история. Ние ще трябва да ре??им дали да се откажем от придобивките на демокрацията и да се върнем към годините на командно-административните механизми, с които ще управляват олигарси. ??збирателят ще трябва да ре??и също ще продължи ли политиката, която създаде България на глинени крака или ще тръгнем по пътя на модернизирането на целия социален и икономически живот. Ако на тези избори хората не дадат правилния вот, резултатите ще са катастрофални…

По принцип избягвам да споря с професори (някъде имам описан един случай, в който спорих с професор от В??НС-а), но в случая виждам няколко момента, които будят недоумение:

Първо, професор ??ванов признава факта, че енергийната система не се гради за три години. Забравил е да уточни, че българската енергийна система е изграждана в продължение на 45 години като изцяло зависима от СССР, респективно Русия, включително чак до горивото за АЕЦ.
Второ, съгласен съм – да има проверка. Но веднага правя уточнението – ще я провеждат хора, които имат по около 1000 (хиляда!) дела годи??но. Да, за прокурорите става дума. Можем да се обзаложим докъде ще стигне тази проверка. Да не говорим, че да се прецени дали един договор е изгоден или не, дори когато има доказателства от магазина за това, пак не е лесно, както знаем от случая с “Майкрософт” и софтуера, който МДААР купува масово за двойно и тройно по-високи от пазарните суми.
Трето, да се твърди, че правителството е в основата на газовата криза е, меко казано, нелепо и аз мога да си направя извода, че проф. ??ванов е явно нещо сърдит на Стани??ев или на целия кабинет. Не знам защо, но иначе не виждам причина да се твърди, че на??ето правителство е в основата на газовата криза. За справка – в основата на кризата е Газпром и украинските им партньори.
Четвърто, да се твърди, че правителството е в основата на моралната криза, “заливаща българското общество” издава не само непознаване на живота в България, но и поставяне на каруцата пред коня. Писал съм няколко пъти по темата за кризата в обществения морал, но явно проф. ??ванов има мнение, което е формирано не на основата на факти, а на твърдения. Просто прочетете материалите в секция “общество” за повече факти.
Пето, България не е на “последния кръстопът” в историята си, не е дори и на поредния кръстопът. Цялата държава е създадена на кръстопът. Станислав Стратиев казва??е навремето, че хората обикновено правят ханове на кръстопътищата, а ние – държава. Модернизирането на целия живот не може да стане с магическа пръчка, а с действия на гражданите с гражданско съзнание (които са все по-малко), с общите усилия на цялото гражданско общество (което все още не е създадено), което няма да се случи с ??амански заклинания и неясни послания. Нито пък с лъжи.

This entry was posted in Bulgaria, на български, общество. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.