??мената на българските партии висят по стените

Да поразсъждаваме заедно: какво означават имената на българските политически партии?

БСП – ясно, социалисти.
СДС – демократични сили, демек дясна партия.
РЗС – “ред, законност, справедливост”. Какво означава това – че другите партии не са за “ред”, “законност” и “справедливост” ли?
ГЕРБ – граждани за европейско развитие на България. Да не се бърка със селяните, които са за европейско развитие, с гражданите, които са за не-европейско развитие и със селяните, които са като тях.
ДСБ – демократи са, но за силна България (явно другите, СДС, са за слаба?)
Л??ДЕР – в устава им пи??е: Слоган “С дързост към бъдещето, с почит към ценностите”. Не е ??ега. ??менно с “дързост”, а не с някакво друго чувство – например “предпазливост”, “смелост”, “добро настроение” и т.н. Почит към ценностите? Новият морал ценност ли е?
НДСВ – “стабилност и възход”. Бе??е Симеон Втори, но явно това кли??е вече се е изтъркало, а и не е толкова благозвучно, колкото стабилността и възходът. Нищо, че по-често възходът е за сметка именно на стабилността (който не рискува, не печели).*
ДПС – за “права и свободи”. Донякъде е разбираемо, че искат борба за права – имат основание, като знаем как българите тормозят малцинствата… но свободи – нима са поробени?

Други какви можете да подскажете?

_____
* Забавен момент. Според Симеон, “Шести април влезе в историята и не е излязъл от нея”. Дали знае, че на 6-и април 1956 г. приключва знаменитият Априлски пленум на ЦК на БКП, който окончателно разобличава култа към Вълко Червенков, за да установи управлението на Тодор Живков?

This entry was posted in на български, общество. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.