Такива са ни експертите

  Що за експертиза може да определи, че производителят не знае цената на стоката, която произвежда?

Миналата седмица медиите съобщиха, че съдът в Пазарджик е осъдил собственик на игрална зала да заплати обезщетение на „Майкрософт“ в размер на 191 лева.

Това съобщение събужда недоумение и повдига два въпроса:

Първо, бизнесменът бил инсталирал 10 програми, за които през 2005 г. платил лицензионните права, но „забравил да ги поднови“. Понеже не става ясно дали е „ощетил“ американският софтуерен монополист с използване на „Уиндоуз“ или на „Офис“, ще се спра на двата варианта поотделно. Аз самият пи??а тази статия на компютър, който е купен с инсталирана операционна система “Уиндоуз“ и това е единствената причина, поради която все още не съм го изтрил – така, де – платил съм $ 100 за софтуера искам или не. Желаещите вече могат да си купят компютри с инсталирана безплатна операционна система Убунту от Dell. Но не използвам офис-пакета на „Майкрософт“ и съветвам всеки потребител да си свали напълно безплатния офис-пакет от www.OpenOffice.org и да си го използва колкото си иска: той съдържа програми за текстообработка (еквивалент на майкрософтския Word), създаване на електронни таблици (Excel), презентации (Power Point). Работи без проблеми, има версия на български, речници за проверка на гре??ките на чужди езици, за които не се налага да плащате допълнително и т.н., и т.н.
Що се отнася до операционната система, за съжаление в игралните зали все още не може да се мине без „Уиндоуз“. Но е интересно друго – ако човекът си е купил софтуера през 2005 г. защо го съдят сега? Може би защото местните представители на „Майкрософт“ искат всички да плащат годи??ен наем – така, както го праве??е българското правителство от 2002 г. до сега? ?? още нещо е много, ама много интересно: какви са тези експерти, които са оценили щетите на 5600 лв., след като самата „Майкрософт“ е поискала само 2300 лв.? ?? защо, ако компанията е права (вече е ясно, че експертизата гре??и, нали?), съдът е присъдил само 191 лв.? Това не е разминаване от няколко процента, а е разминаване в пъти!?
Отговорът на тези въпроси е много лесен: В България действа една ноторно известна лобистка организация – няколко компании са се обединили в „неформално обединение“ Комитет BSA – България. Можете да прочетете повече за тях на адрес www.bsabg.org . В повечето случаи именно те стоят зад сигналите до полицията, осъществяват експертизи, свидетелстват в процеса, провеждат обучение на съдии и полицаи, лобират за промени в законодателството…
Може би ще се запитате защо го правят?
Защото много е изгодно държавата да „бори“ софтуерните „пирати“ по реда на Наказателния кодекс (НК), вместо да го правят така, както е в други европейски страни – по реда на Гражданския кодекс (ГК). ??згодно, разбира се, за производителите на софтуер, а не за държавата или за гражданите. Сигурно не знаете, че ако „Майкрософт“ например иска да получи обезщетението от 2300 лв. по реда на ГК, ще се наложи да плати съдебна такса в размер на около 90 лв. А по реда на НК те… не плащат нищо! Защо ли? В наказателния процес образуването на предварителното производство, събирането на доказателствата, повдигането на обвинителен акт и т.н. са за сметка на държавата. Т.е. всички ние плащаме данъци, от които се формират заплатите на съдиите, следователите, полицаите и прокурорите, а вместо да се занимават с издирването на крадците, мо??ениците и убийците, те се занимават със защита на интересите на частни компании, които – забележете! – имат достатъчно средства, за да си платят необходимите съдебни разноски.

Второ, назначената от съда експертиза установила, че на??енецът бил нанесъл щети в размер на 5600 лв., но от представителството на „Майкрософт“ у нас предявили иск за 2300 лв. Съдът пък оценил щетите на 191 лв.
Никой не спори, че авторските права трябва да се спазват и че не е добре да се използва незаконен софтуер. Но също така би трябвало и никой да не оспорва ре??ението на съда, а именно – че софтуера, който „Майкрософт“ е оценил на 2300 лв, а „експертите“ (кавичките са нарочно сложени) – на 5600 лв. всъщност струва 191 лв. ??ли по 19 лева / компютър.
Вероятно подобни експерти са били наети да направят и оценката на софтуера, купен от министерството на Ники Василев. Преди една година държавата в лицето на МДААР се съгласи да заплати около 100 млн. лева за 60,000 софтуерни лиценза от „Майкрософт“, или по около 1700 лв / компютър. Разлика от около 90 пъти. Кой плаща за тези удоволствия? ?? в единия, и в другия случай парите излизат от джобовете на данъкоплатците, а влизат в касите на частни фирми, които след това инвестират малка част от тях в обучението на… експерти, полицаи, следователи и прокурори. Всичко е законно, няма нищо скрито-покрито.
В заключение да напомня думите на един от служителите в НСБОП, който казва??е, че „когато в България имало голямо софтуерно пиратство, на семинарите, организирани от BSA – България имало много ядене и пиене, а когато държавата се пребори с пиратите по времето на ??ван Костов, вече и вода не им предлагали“.
Затова няма да се изненадам, ако има още дела с такива „качествени“ експертизи – само по този начин се вижда, че в България има софтуерно пиратство, а колкото повече пиратство има, колкото повече местните представители на големите щатски монополисти плюят България пред своите господари, толкова повече пари ще има и за борба с пиратството, и за комисионни от сделки с държавата.
Между другото, в момента тече предварителното производство срещу МДААР за сделката със софтуера на „Майкрософт“, но ще се учудите ли, ако експертизата установи, че няма никакво закононару??ение? Щом в едно дело могат да установят, че софтуера струва повече, отколкото е казал производителят, то явно у нас всичко е възможно. С такива експерти.

This entry was posted in microsoft, на български and tagged . Bookmark the permalink.

3 Responses to Такива са ни експертите

 1. Anonimen says:

  Вени,

  Една публикация по-нагоре ти се възмущава?? защо главната мутра на републиката не зачита съда. В този постинг ти самият не го зачита??. Кой има право в този случай не е обект на коментар. Може човекът да не е имал свестен адвокат, вещото лице да не си е свър??ило работата, а може и просто наистина да е виновен. Но тъй или иначе, има съдебно ре??ение и то както знаем не се коментира, а се изпълнява. Това е един от малкото случаи, в които борбата с пиратството изобщо стига до съда. Обикновено пиратът е наказан още с разследването срещу него. Неетично е точно на съда да скача??…

 2. Аноне,
  Не си прочел внимателно – напротив, аз зачитам ре??ението на съда и се чудя защо експертите искат двойно повече, отколкото производителите на софтуера. ?? въобще, ако може да се говори за “скачане”, аз съм по-скоро насочил статията срещу “Майкрософт” и “експертите”, а не срещу съда.

 3. Pingback: За МДААР с погнуса

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.