Колко са търпеливи софиянци?

Нищо друго не мога да се сетя да попитам, когато видя следните факти:

Факт първи.
На 8-ми декември Бойко Борисов казва, че нямало да изпълнява съдебното ре??ение, с което общината трябва да плати обезщетение на собствениците на някакъв имот:

  730,000 лв. от бюджета на София са запорирани от съдия-изпълнител след отказа на общината да заплати обезщетения за отчуждаването на имот за строителството на метрото. Отказът на Борисов е оправдан с това, че той счита сумата за многократно зави??ена. Той нямало да плаща такива суми: “Аз няма да ги платя, ще ги блокирам и ще ги държа така, докато общественото мнение не се произнесе трябва ли да се платят 38-39 пъти по-високи цени от тези, дадени от оценителите”, каза Борисов.
  Кметът продължава: “??скам ВСС да се произнесе и тогава ще пусна сметката. Да кажат “Да, правилно ре??ението на на??ите съдии” и аз на секундата ще им пусна парите тогава. Защото ние, всички софиянци, трябва да платим 5 млн. сега на една група, буквално рекетьори. Защото теренът от 129 кв.м. е само стълбището на метрото. Целият им терен става златен, защото от метрото излиза?? на терена им. Те вместо да са доволни, да съдействат, искат 1.3 млн. да им дам отгоре.”

Факт втори.
На 10-и декември се оказва, че проверката на Съдебния инспекторат към ВСС е установила сериозни пропуски от страна на… общината!!?

  При наличие на значителен брой юрисконсулти Столичната община е ре??ила да наеме и плати на вън??ни адвокати, които да я представляват в административния процес. ??нспекторатът на ВСС е установил, че при стартирането на делото тези защитници не са представили всички документи. После не са сметнали за нужно и да посещават лично съдебните заседания и са излизали с бланкетни становища, че нямат въпроси и приемат всички изнесени заключения, в това число и оценките на имотите.
  Съдът разчита на оценката за цената на имота, направена от назначените вещи лица. По този пункт кметът Борисов изнесе факти, показващи манипулиране на експертизата от страна на експерта Йоланда Недева. Тя на няколко пъти е правила оценки на имота.
  Първоначално е привлечена от Столична община и остойностява имота на 19 700 лв. Като ??еф на експертната комисия, назначена по съдебното дело, тя се подписва под становище, зави??аващо цената на същия имот 38 пъти.
  Миналата седмица Борисов ??умно възрази срещу съдебното ре??ение да използва Недева като експерт, но се оказа, че в рамките на съдебния процес общината не е намерила това за проблем и не е протестирала официално назначението на оценителката.

Как да не се чудя колко са търпеливи софиянци? Може би си струва да си припомним какво пи??е??е Алеко Константинов в “Ми??-ма??”:

“Но всичко това е нищо, ако се сравни с ролята на газените тенекета по на??ите избори. Ето где се е проявила гениалната изобретателност на българина. Пази Боже! Вземе??, че се помами?? и мисли??, че си добил доверието на населението в някоя околия. Даде?? си кандидатурата, българинът мълчи; черпи?? ги — българинът пие, тупа те по гърба, смига отзаде ти и мълчи, па си туря своя бюлетинка в урната. Прекратят избора, преброят бюлетините и чак тогава вижда??, че си останал на пясъка. Че остави това, само туй да е — нищо, ами като ги задумкат десетина газени тенекета, че като почнат да ги търкалят по калдъръмите — да хвръкне?? — няма крила, да се провали?? вдън земя — няма пропаст, да бяга?? — гръм от тенекета цепи орталъка. Ами току да ти не дава Господ. ?? съм си мислил някой път: българина го ядат разни ябанджийски псета, защото той не се ползува спрямо тях със своето гениално изобретение, с вездесъщото газено тенеке. Вържи го на ябанджията, па да издюдюка цяла България с един глас, та като прескочи границата, тенекето тъй да се тресне о пограничния камък, щото цял Балкан да загърми.”

Ако и след този колосален гаф на общината софиянци продължават да ядат и пият на общинската популистка софра, да не се изненадват, че ги чакат още по-големи скандали. Тези скандали не са дело на някакви вън??ни сили, на правителството или на филанки??ията. Те са резултат от неуморната дейност на кмета, заместниците му, юристите и т.н. – всички, които са в кюпа при взимането на такива “мъдри” ре??ения.

А, между другото, “Дневник” е излязъл с хубав коментар по темата. Но той завър??ва с гре??ен извод: Защото, ако наистина става въпрос за правова държава, там [в затвора]трябва да попадне цялата гнусна общинско-съдебна компания.

Не, уважаеми колеги от “Дневник”, не става въпрос, не е наистина, не е за правова и не е за държава. ?? в затвора няма да попадне никаква компания, която при това не е и гнусна.

Просто с тази мая в общината – такъв хляб става.

_______
П.П. Друг е въпросът, че Бойко Борисов очевидно е знаел за резултатите от проверката и е побързал да ги изпревари. Само че е забравил, че хората могат да смятат и знаят, че една такава проверка не се прави за един ден.

This entry was posted in Bulgaria, на български, общество. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.